ActualitateFlash

Trataţi precum gunoaiele de către austrieci

Nicolle Ebner

Thermo Recycling, firma care pregăteşte pentru CarpatCement-Chişcădaga deşeuri industriale pe post de combustibil alternativ riscă să fie închisă de către Agenţia judeţeană pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara. La sesizarea localnicilor, comisarii de mediu au descoperit că, de câteva zile, în loc de deşeuri industriale, angajaţii sortează tone de gunoi menajer.

În loc de deşeuri industriale, gunoi menajer…

Nici un an nu a durat respectul firmei austriece Thermo Recycling faţă de mediul înconjurător, dar şi faţă de sănătatea localnicilor din Chişcădaga. Unitatea a fost creată cu scopul de a „toca” deşeuri industriale care ard, gen: lemn, hârtie, textile, plastic, cauciucuri crude, piele, materialul rezultat urmând a fi folosit pe post de combustibil alternativ de către fabrica de ciment din Chişcădaga. Investiţie lăudabilă şi benefică din punct de vedere al protecţiei mediului… dacă s-ar fi respectat angajamentele şi promisiunile iniţiale. Ieri, mai mulţi locuitori din Chişcădaga au sesizat APM Hunedoara cu privire la mirosurile ciudate care vin din dreptul platformei de sortare a deşeurilor industriale. „În această dimineaţă (n.r.: ieri), oamenii, deranjaţi de mirosul de gunoi, ne-au luat la întrebări. Ce s-a promis că se face şi ce se întâmplă de fapt. Am rugat colegii de la Garda de Mediu să verifice sesizarea şi s-a confirmat existenţa altor categorii de deşeuri, decât cele autorizate”, a declarat Georgeta Barabaş, directorul APM Hunedoara.

…contractat din Oradea

Ultimul camion cu „deşeuri sortate” pentru Thermo Recycling intrat pe poarta fabricii de ciment a fost înregistrat marţea trecută (27 aprilie), iar marfa a fost golită în mijlocul platformei de sortare, după program, fără a fi recepţionată, spun muncitorii care, a doua zi, au dat peste o grămadă imensă de gunoi ce fermentează de zor, din cauza căldurii. Pampers, coji de legume, resturi de carne, etc. fierb în „suc propriu” şi emană un miros de-ţi mută nasul. Muncitorii au fost angajaţi să pregătească marfa gata sortată pe categorii, însă de o săptămână, lucrează mai rău decât gunoierii, nevoiţi să caute deşeuri industriale prin tonele de gunoi. În urma investigaţiilor, comisarii de mediu au aflat cu stupoare că: „din verificarea actelor de provenienţă, rezultă că gunoiul a fost adus din Oradea, în baza unui contract semnat de către unul din administratori, de origine austriacă, cu o firmă de salubritate din Oradea. Vrem să scăpăm de gunoaie, dar nu aşa”, mai declară Georgeta Barabaş.

„A fost un accident”…

… susţine Carol Nagy, responsabil de mediu la CarpatCement Chişcădaga. „Am şi luat măsuri, pentru ca astfel de accidente să nu se mai întâmple. Materialele vor intra în fabrică pe baza unui program riguros, doar până la ora 15.00, pentru a putea fi recepţionate. Ce nu corespunde va fi trimis înapoi”, a menţionat Carol Nagy. Ieri, APM Hunedoara a somat Thermo Recycling ca în termen de 48 de ore, gunoiul să fie ridicat de către o firmă de salubritate, în caz contrar, va fi demarată procedura de suspendare a autorizaţiei în încetarea activităţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura