Sport

Transilvania Adventure Trophy, din nou la Deva

04 transilvania adventure trophy (53)

Nicolle Ebner

Timp de şase zile, în perioada 4-10 iulie 2009, se vor desfăşura la Deva şi în judeţul Hunedoara probele celei de-a VIII-a ediţii a Transilvania Adventure Trophy (TAT) organizat sub egida ACR Hunedoara. La start, s-au înscris 120 de echipaje din 15 ţări europene, iubitorii de off-road având încă o dată ocazia de a vedea un adevărat spectacol şi de a participa la o aventură extremă devenită deja o tradiţie a sporturilor cu motor.

 Viceprimarul Devei participă la clasa Open
TAT 2009 începe sâmbătă, 4 iulie, cu startul din Deva şi este un concurs de anduranţă, ce îmbină abilitatea de a conduce o maşină 4×4, în teren accidentat, cu spiritul de aventură şi capacitatea de orientare în zonele greu accesibile. Ajunsă la a VIII-a ediţie, competiţia are şi o clasă Open (hobby) ce se adresează tuturor posesorilor de maşini 4×4 care doresc să trăiască aventura TAT dar fără să fie nevoiţi să-şi tuneze maşinile. Potrivit organizatorilor, anul acesta, 1/3 dintre concurenţii înscrişi, la off-road, au optat pentru categoria Open, printre aceştia numărându-se şi viceprimarul municipiului Deva, Cosmin Costa.

 Cea mai râvnită recompensă, trofeul
Cele mai multe echipaje sunt din Belgia, Olanda, Austria, Slovacia sau Spania, majoritatea atrase de aventură, adrenalina stârnită de senzaţiile tari şi cel mai important, trofeul competiţiei, deoarece la TAT performanţa nu se recompensează cu bani. În medie, concurenţii vor parcurge un traseu de 400 km pe zi, pe drumuri forestire de mult abandonate, folosind pentru orientare trei tipuri de sisteme de navigaţie, unele cu tehnologie militară. Traseele de concurs sunt extrem de variate şi incitante, piloţii având de efectuat coborâri abrupte, traversări de râuri, căţărăriri pe stânci, slalom printre copacii din păduri.

 „Hunedoara, o gazdă extrem de bună”
“Eu sunt de principiul că trebuie să ne vindem ţara, dar ca imagine. Judeţul Hunedoara a fost o gazdă extrem de bună pentru noi, tocmai de aceea am ajuns la a VIII-a ediţie. Ne-a ajutat relieful, terenul diversificat şi obstacolele naturale. Şi, ce este cel mai important, fără ajutorul oamenilor de aici nu am fi putut face nimic”, a declarat Virgil Marin, directorul de concurs. Pentru concurenţi au fost organizate două tabere permanente, una la Muncel şi una la Tomeşti, unde aceştia vor fi trataţi cu mâncăruri tradiţionale româneşti, dar şi cu preparate din bucătăria internaţională. Din meniul tradiţional nu lipseşte supa, fasolea cu ciolan făcută la cazan, berbecuţ la proţap, sărmăluţe. Apa caldă este asigurată prin intermediul cazanelor încălzite pe godine (sobe cilindrice din fier), iar sătenii sunt pregătiţi să vândă concurenţilor-turişti obiecte de artizanat specifice zonei. “Sperăm să fie bine pentru toată lumea, iar la final să ne dăm mâna cu bine şi să ne mai întâlnim şi la a ediţia de anul viitor”, spune primarul comunei Veţel, Ioan Henţiu.
Ca o noutate, în acest nu a mai fost nevoie de arbitri la punctele de control de pe traseu, deoarece organizatorii au introdus un sistem GPS prin care toţi concurenţii vor fi monitorizaţi, astfel încât orice tentativă de scurtare a traseului este sortită din start, eşecului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura