EvenimentFlash

Tragedie în Munţii Retezat: Doi copii, alpinişti, au murit surprinşi de avalanşă!

Natalia Bumbac

Doi copii excepţionali ai alpinismului românesc, Dor Geta Popescu (foto stânga), de 13 ani şi Erik Gulacsi (foto dreapta), de 12 ani, au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat. Aceştia şi-au încheiat ieri, duminică, ultimul traseu pe munte, corpurile neînsufleţite fiind aduse la baza muntelui de salvatorii hunedoreni pe tărgi, după ce au fost recuperate de la locul tragediei.

Acţiunea a fost una extrem de dificilă din cauza vremii vitrege. Vântul pe munte a bătut cu aproape 100 de kilometri la oră, a nins viscolit, a fost ceaţă, iar pericolul formării de avalanşe nu era exclus. Intervenţia a început la primele ore ale dimineţii şi s-a încheiat după orele amiezii. Conform comunicatului transmis de IJJ Hunedoara, în jurul orei 17.30, echipele au ajuns la Cârnic, corpurile fără viaţă ale celor doi copii fiind predate către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, pentru efectuarea necropsiei.

Filmul tragediei
Avalanşa ucigaşă s-a produs sâmbătă, în jurul orei 14.00, în zona Bucura – Peleaga, în locul denumit „Căldarea Berbecilor”, la o altitudine de peste 2.200 de metri. Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, ambii din Braşov, se aflau într-o expediţie montană, împreună cu alte cinci persoane, dintre care patru adulţi şi un copil. În drumeţia spre culmea muntelui, în zona denumită „Şaua Berbecilor”, s-au intersectat cu un alt grup de 51 de persoane de la şcoala de ghizi montani Christian Adventure. După care cele două grupuri s-au despărţit, cel din care făceau parte copiii decedaţi a luat-o pe altă potecă. Momentul în care s-a produs avalanşa a fost văzut de cei de la Christian Adventure. Ei au fost primii care le-au acordat ajutor victimelor, după ce a auzit din locul avalanşei strigăte de ajutor. Toate cele şapte persoane, printre care doi dintre părinţii copiilor, au fost surprinse de valul uriaş de zăpadă, pentru Dor Geta şi Erik, impactul fiind mortal. Imediat, au fost alertate autorităţile prin numărul de urgenţă 112, echipe mixte de salvatori deplasându-se la locul tragediei.

Tatăl fetei, internat în spital
Potrivit şefului Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, sâmbătă, au fost preluate persoanele rămase în viaţă şi au fost transportate la unităţile medicale din judeţ. Din imposibilitatea de a-i transporta şi pe cei doi copii decedaţi, trupurile lor au rămas în vârful muntelui, fiind recuperate duminică, aşa cum am descris mai sus. Ovidiu Bodean a mai afirmat că din supoziţiile sale, avalanşa a fost provocată de membrii grupului cuprins de valul imens de zăpadă umedă. Zăpada avea grosimea de un metru, s-a desprins şi a alunecat după ce a fost tăiată de cărarea făcută de alpinişti, a explicat şeful salvamontiştilor hunedoreni. Acesta a mai spus că din 18 aprilie a transmis avertismente despre existenţa riscului producerii de avalanşe în Retezat, dar mesajele lui nu au fost, se pare, recepţionate.
Cele cinci persoane care au trecut prin tăvălugul avalanşei au fost examinate de medici, dintre ele, tatăl alpinistei decedate, Ovidiu Popescu, de 54 de ani, având traumatisme grave. Bărbatul a fost internat în Spitalul municipiului Hunedoara, la Secţia de Chirurgie. „Bărbatul este policontuzionat cu traumatism cranio-cerebral, traumatism toracic, contuzie de şold, toate pe partea stângă. Este stabil şi nu cred că va sta foarte mult internat”, a declarat medicul Bende Barna, directorul medical al spitalului hunedorean.

„Geta trăieşte la înălţime”
Sub deviza „Geta trăieşte la altitudine!”, tânăra alpinistă decedată la doar 13 ani în Munţii Retezat împărtăşea din experienţele sale trăite pe cele mai înalte culmi ale lumii pe blog-ul personal. Dor Geta Popescu a uimit o lume întreagă când de la o vârstă fragedă a început să bată record după record în ceea ce priveşte escaladarea celor mai înalte culmi montane de pe glob. Este deţinătoarea a opt recorduri mondiale de vârstă, primul fiind cucerit la doar 10 ani, atunci când a escaladat Vârful Ararat, cel mai înalt vulcan din Turcia. Şi, din acel moment au urmat alte cuceriri, care i-au adus titlul de campioană mondială a alpinismului. Dor Geta Popescu a urcat pe şase dintre cei mai înalţi vulcani din lume, cu altitudini de 4.367 şi 6.893 de metri şi avea în plan în această vară să escaladeze Vârful Lenin Peak, cu o altitudine de 7.134 de metri. Acestea sunt doar câteva repere din cuceririle alpinistei şi cu siguranţă ar fi cucerit toate culmile pământului, dacă viaţa sa nu ar fi fost curmată atât de tragic.
Erik Gulacsi era coleg de club cu Dor Geta Popescu şi era la fel de pasionat de ascensiunile montane. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaladeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik a reuşit să ajungă în august 2016 pe Vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru. În ianuarie 2017 a stabilit un nou record european de vârstă când a atins Vârful Aconcagua, 6.962 metri, la doar 12 ani.
Expediţia din Munţii Retezat făcea parte din planul de antrenare al celor doi copii şi a fost programată cu mult timp în urmă şi anunţată de Dor Geta Popescu pe blog-ul personal. Un lucru care pare a fi răvăşitor este o ultimă înregistrare de pe blog-ul alpinistei, în care vorbeşte despre planurile sale de viitor şi un ultim mesaj în care promite că va reveni cu povestiri din experienţele ei de pe culmile montane.

2 comentarii la „Tragedie în Munţii Retezat: Doi copii, alpinişti, au murit surprinşi de avalanşă!

  • Bunul Dumnezeu sa-i primeasca in Raiul sau pe acesti copii.
    Sa-i mangaie pe sarmanii parinti.
    Si sa ne ierte pe noi, pe toti.

  • http://jurnalul.ro/stiri/observator/cum-s-a-intamplat-tragedia-din-muntii-retezat-care-i-a-ucis-pe-cei-doi-copii-alpinisti-marturia-conducatorului-scolii-de-ghizi-740913.html

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura