Actualitate

Tragedia de la Lupeni: Înmormântat de ziua lui!

Maximilian Gânju

Ieri a fost zi de doliu în municipiul Lupeni, decretată de primărie şi consiliul local. Asta, pentru că unul dintre cei doi mineri care şi-au pierdut viaţa în tragedia de la Mina Lupeni, Codlean Iuliu, a fost înmormântat ieri, chiar de ziua sa de naştere, deoarece acesta ar fi împlinit, duminică 8 octombrie, 40 de ani.
Minerul a lăsat în urmă trei copii şi o soţie îndurerată. Acesta a fost scos decedat din subteran, după mai bine de 12 ore de la momentul prăbuşirii tavanului galeriei. Avea o experienţă în subteran de 19 ani şi în câţiva ani ar fi ieşit la pensie.
Tragedia de la Mina Lupeni s-a soldat cu doi morţi şi un rănit după ce şi Suciu Florin Ioan, minerul salvat de colegii săi după eforturi de neimaginat, şi transportat în Capitală cu elicopterul SMURD, a murit pe patul de spital. Suciu Florin Ioan a fost scos conştient din surpare şi adus la suprafaţa minei pe propriile picioare, însă trupul său n-a mai rezistat după ce a stat ore în şir strivit. Singura veste bună vine de la Petroşani, unde supravieţuitorul tragediei din subteranul EM Lupeni, Raul Cişmaşiu, este în afara pericolului şi ar putea părăsi spitalul.
Urmaşii minerilor afectaţi de surparea de la Mina Lupeni vor fi sprijiniţi financiar printr-o hotărâre de guvern, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu.
”Dorim ca la şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, în regim de urgenţă, să promovăm o hotărâre de guvern pentru acordarea de sprijin financiar pentru familiile care au fost afectate. O să vedem ce ne permite legislaţia muncii, o să lucrăm împreună cu Ministerul Muncii“, a declarat Petcu.
Familiile minerilor decedaţi vor fi ajutate şi de Complexul Energetic Hunedoara în conformitate cu prevederile din contractul colectiv de muncă. Pe de altă parte, minerii care au supravieţuit surpării au spus că stâlpii de susţinere din subteran au cedat şi astfel s-a produs dezastrul. „Am vrut să-mi povestească şi mie care a fost evoluţia accidentului, cum s-a întâmplat şi care consideră ei că au fost cauzele. Am înţeles că a fost un gol în tavan, care nu a putut fi apreciat şi nu se ştia ce se putea întâmpla, un gol care, mă rog, în asemenea lucruri pot să apară prăbuşiri. Se pare că sistemul de susţinere la grinzi a rezistat, însă la stâlpi ar fi nişte probleme, spun ei, şi din cauza aceasta stâlpii s-au micşorat de la 2.10 au cedat undeva la 1.80 şi acolo se pare că va fi o problemă“, a arătat ministrul. Ancheta accidentului colectiv de muncă de la Lupeni este făcută de procurori şi inspectorii ITM, cercetăriile fiind pentru ucidere din culpă.
Reamintim că joi după-amiază a avut loc o surpare într-o galerie la Mina Lupeni, din Valea Jiului, care a prins o echipă de 11 mineri. Opt dintre aceştia au reuşit să iasă la suprafaţă, trei rămânând blocaţi sub dărâmături. Doi dintre mineri şi-au pierdut viaţa, iar al treilea este în afara pericolului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura