Comunitate

Teliucu Inferior: lemnul de foc, o grijă de sezon

Magdalena Şerban

Primarul din Teliucu Inferior, Daniel Pupeză (foto), este de părere că ar trebui regândite lucrurile în ce priveşte prioritatea legală avută de populaţie în achiziţionarea lemnului de foc, firmele de exploatare putând fi puse pe pauză până la finalizarea asigurării necesarului.

“Sunt circa 35 de cereri înregistrate în cazul comunităţii noastre pentru solicitare de lemn de foc. În mare majoritate, lumea face parte din composesorate şi mai are şi pădure, putând tăia de acolo. Nu ne confruntăm chiar cu o situaţie stringentă, aşa cum am văzut că e în alte locuri. Primăria nu deţine pădure, aşa că trebuie cumpărată masă lemnoasă pentru cele două şcoli şi grădiniţa de pe raza comunei. Căminele culturale au montate centrale pe curent sau gaz, deci nu au nevoie de lemne. Urmează să finalizăm stocul pentru unităţile de învăţământ, deoarece deşi am alocat suma necesară pentru acest lucru la începutul anului, au existat unele urgenţe şi s-au îndreptat cheltuielile în direcţia respectivă. Aşa că acum trebuie rezolvat şi cu lemnul de foc. Luna aceasta se va asigura diferenţa necesară. Cât priveşte noua propunere legislativă, e de salutat, ajutând oamenii cu un tva mai mic la lemnul de foc (cinci la sută faţă de 19 procente), dar cred că ar trebui revizuită în mod obligatoriu prevederea de alocare a lemnului de foc pentru populaţie, cu prioritate. Pe lângă faptul că ar trebui mai bine monitorizate şi musai stopate tăierile ilegale de pădure, se mai impune o mai bună exploatare în interesul cetăţeanului. Prima oară trebuie asigurat lemnul de foc pentru persoanele fizice, nu la modul teoretic, ci chiar să se şi facă, stopând puţin activitatea firmelor de profil care înregistrează profit din asta, şi abia după aceea să fie lăsate să-şi reia activitatea, în momentul în care tot omul de rând care a solicitat lemn îl şi are asigurat”, a spus primarul Daniel Pupeză.
Acesta se ma plânge şi de stricăciunile provocate de transportatorii de masă lemnoasă asupra drumurilor comunale şi judeţene, indicând satul Cinciş. Localitatea e oricum supusă alunecărilor de teren, aşa că numai să fie zdruncinată de tranzitare mai avea nevoie, fiind afectată inclusiv structura de rezistenţă a imobilelor de aici.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura