Politica si administratie

Staţiunea Geoagiu-Băi a găzduit dezbaterea pe tema Legii Turismului cu turoperatorii din regiunea Vest

Magdalena Şerban

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a fost prezent ieri în Staţiunea Geoagiu-Băi (Hotel Germisara), unde alături de Dorel Bretean – subprefectul judeţului Hunedoara, Daniel Andronache – vicepreşedinte al CJ Hunedoara, secretarul de stat în cadrul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social – Vicenţiu Ştir, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai mediului de afaceri din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, a participat la o dezbatere pe tema proiectului Legii Turismului.
Şi-au spus ofurile
Printre subiectele ridicate la fileu ministrului Dobre de către cei prezenţi a fost problema cazării la negru. De asemenea, au fost evidenţiate carenţele existente în definirea turismului rural, cu prea puţine referiri directe în textul de lege, necesitatea unor reglementări clare pentru cazarea oferită de unele gospodării ţărăneşti şi stabilirea unui cadru de funcţionare a acestora. S-a arătat că actualul cod fiscal este mai mult o oprelişte birocratică în desfăşurarea unei astfel de activităţi. S-a cerut prelungirea plafonului de 30 de zile alocat turismului medical, dată fiind cazuistica medicală, ce are destule exemple în care perioada atribuită unor tratamente a fost cu mult mai mare. Reprezentanţii operatorilor din turism prezenţi la dezbatere au mai cerut înlocuirea termenului de „preţ” din textul de lege, cu cel de „tarif”, preţurile presupunând prestarea unui serviciu sau comercializarea de mărfuri. S-a mai arătat că site-urile care activează pe teritoriul ţării eliberează facturi, dar acestea nu sunt impozitate.
„Este o lege care nu ne priveşte doar pe noi, cei de la Guvern, ci pe operatorii de turism, fiecare dintre ei având ocazia să vină şi să spună ceea ce ştiu mult mai bine decât noi. Noi suntem cei care emitem legea respectivă, dar cetăţeanul, în cazul de faţă operatorul, ştie cel mai bine. Eu, ca reprezentant al ministerului, vreau să mă asigur că în mijlocul deciziei publice se află cetăţeanul”, a afirmat Vicenţiu Ştir, secretar de stat în cadrul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social.
E nevoie de o lege fermă şi dinamică
Potrivit celor spuse de ministrul Dobre, oamenii îşi doresc o lege dinamică, iar proiectul de lege propus este unul ”dinamic”, deoarece 99 la sută din reglementări vor fi luate prin hotărâri de Guvern şi prin ordine ale miniştrilor.
„La ora actuală avem 75 de acte normative care reglementează acest domeniu de activitate. Ori le centralizăm şi le reducem, ori le lăsăm aşa şi tot timpul va fi haos în reglementarea activităţii de turism în România. Principalul act normativ care reglementează activitatea de turism este Ordonanţa 58/1998. Noi am venit cu o modificare şi am introdus Organizaţiile de Management al Destinaţiilor (OMD), dar până acum nu s-a modificat nimic. Avem un act normativ de 20 de ani, care reglementează un domeniu de activitate, ţinând cont că au trecut 10 ani de la intrarea în UE, dar nimeni nu a intervenit şi nu a făcut nimic pe partea de reglementare”, a declarat Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului.
Adoptată în procedură de urgenţă
Acesta a mai precizat că proiectul de lege va fi trimis către Parlament în procedură de urgenţă, estimând că până la sărbători va fi aprobat. Intrarea în vigoare se va face la 180 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Potrivit prevederilor pe care le stipulează, serviciile de autorizare şi clasificare a unităţilor de cazare vor fi făcute în primele 12 luni după implementarea noii Legi a Turismului, în paralel de către consiliile judeţene şi Ministerul Turismului. De autorizare şi clasificare se vor ocupa autorităţile locale, iar operatorii din turism vor trebui să implementeze un Sistem Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR). Astfel, va exista o acurateţe mai bună în ceea ce priveşte numărul real al turiştilor străini şi români cazaţi în structurile de primire turistică de pe teritoriul României şi se va putea concretiza o dinamică precisă a investiţiilor în turism, putându-se observa care sunt destinaţiile preferate ale turiştilor.
„Salut prezenţa oficialilor în staţiunea noastră şi sper ca prin demersul vizat, cel al noii legi, să se stabilizeze şi să se optimizeze acest domeniu. La rândul nostru, ne dorim permanentizarea activităţii turistice din Geoagiu-Băi. De asemenea, sunt bucuros să anunţ că facem parte din Master-Planul investiţiilor în Turism, aprobat de Guvern, urmând să parcurgem paşii birocratici care se impun pentru a trece într-o nouă etapă de dezvoltare”, a menţionat gazda evenimentului din turism, Vasile Cărăguţ, primarul oraşului Geoagiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura