Comunitate

Start oficial în lupta pentru finanţări pe LEADER

Nicolle Ebner

Cu întârzierile specifice românilor când e vorba de aplicarea unor noi axe de finanţare de la Uniunea Europeană (UE), Programul LEADER începe să prindă contur… într-o adevărată devălmăşie. În timp ce unele GAL-uri (grupuri de acţiune locală) abia sunt în faza de constituire, astăzi, s-a dat startul sesiunii de depunere a strategiilor pe baza cărora vor fi selectate GAL-urile care vor obţine mult râvnita finanţare europeană.

Unul cu patalama, trei pe drum
În cadrul Programului LEADER, GAL-urile au rolul de a elabora şi promova strategiile de dezvoltare locală, în mediul rural, iar în judeţul Hunedoara s-a conturat ideea constituirii a patru astfel de grupuri de acţiune locală: Ţara Zarandului, Ţara Haţegului, Ţinutul Pădurenilor şi Orăştie, însă, până acum, doar GAL „Ţinutul Pădurenilor” s-a constituit, oficial. Fără să-i mai aştepte pe cei care nu au obţinut „certificatul de naştere”, Ministerul Agriculturii a dat, ieri, startul sesiunii de depunere a strategiilor, sau mai concret, de selecţie a GAL-urilor eligibile pentru finanţare. Perioada de depunere a dosarelor este de 59 de zile, sesiunea urmând a fi închisă în data de 29 octombrie. Ieri, la Direcţia Agricolă, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii celor patru GAL-uri şi ai Autorităţii de Management (formată din specialişti ai Direcţiei Agricole Hunedoara şi un reprezentant al ministerului de resort), pentru o serie de clarificări, ştiut fiind faptul că, la axele anterioare de finanţare, guvernul a schimbat permanent regulile, în timpul jocului.

Fonduri limitate
Reprezentanţii Autorităţii de Management susţin că, între hunedoreni nu ar trebui să fie concurenţă, ba chiar le-au dat de înţeles celor prezenţi că ar trebui să se ajute reciproc. Recomandarea este anulată din start, de normele metodologice de aplicare a Programului LEADER. Până acum, la nivel naţional, s-au constituit în jur de 160 de GAL-uri, şi doar 80 vor intra pe finanţare, adică vreo două din fiecare judeţ. De aici şi ezitarea reprezentanţilor celor patru GAL-uri de a depune dosarele de selecţie, mai repede decât termenul limită din 29 octombrie. „Am fi bucuroşi să treacă de selecţie, toate cele patru GAL-uri din judeţul Hunedoara. Din punct de vedere al capacităţii de implementare a programului de dezvoltare rurală, LEADER este o adevărată întreprindere care va funcţiona, dacă are oameni competenţi”, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei Agricole, Emil Gavrilă, şeful comisiei locale de evaluare a conformităţii şi eligibilităţii dosarelor. În cazul în care, la verificare, comisia de evaluare descoperă lipsuri, GAL-urile au doar o singură şansă de corectare a dosarului.
În România, Programul LEADER reprezintă cea de-a patra axă de dezvoltare a satelor româneşti, program ce beneficiază, în prima etapă, de 2,5 la sută din fondurile europene de dezvoltare rurală.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura