ActualitateFlash

Spitalul Judeţean vrea să recupereze un milion de lei de la Hexi Pharma

Natalia Bumbac

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva vrea să recupereze banii pe care i-a cheltuit pentru achiziţionarea de dezinfectanţi de la Hexi Pharma. În acest sens, s-a constituit parte civilă în dosarul dezinfectanţilor diluaţi, trimis recent în judecată la Tribunalul Bucureşti de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care societatea este acuzată de înşelăciune. În total, 133 de unităţi medicale din toată ţara s-au constituit părţi civile în cauză.

Potrivit managerului interimar al SJU Deva, Livia Oros, unitatea medicală s-a înscris ca parte civilă în dosar, considerându-se prejudiciată cu suma de 1.079.144 de lei, bani pe care spitalul i-a plătit în perioada 2010 – 2016 pentru a cumpăra dezinfectanţi de la Hexi Pharma. SJU Deva nu a fost singurul spital din judeţ care a achiziţionat produse de la firma acuzată de înşelăciune, dar nici o altă unitate medicală hunedoreană nu s-a constituit parte civilă în procesul menţionat.
În dosarul trimis în judecată, Hexi Pharma este acuzată de 340 de infracţiuni de înşelăciune, uz de fals, precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Totodată, doi angajaţi ai societăţii, Flori Dinu şi Mihai Leva, au fost trimişi în judecată pentru fals în înscrisuri şi pentru participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. Faţă de Dan Condrea, acţionar la Hexi Pharma, procurorii au dispus clasarea cauzei, întrucât acesta a decedat.
Ancheta procurorilor a început după dezvăluirile apărute în presă precum că dezinfectanţii marca Hexi Pharma nu ar fi eficienţi din cauză că nu aveau concentraţia necesară pentru a-şi produce efectele. În comunicatul PÎCCJ după trimiterea dosarului în judecată se arată că: „În perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, inculpata SC HEXI PHARMA CO SRL a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri care atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.“
În mod concret, procurorii susţin că Hexi Pharma a produs şi comercializat către numeroase unităţi sanitare 41 de produse, dintre care, 39 de produse au fost neconforme sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide. „Spre exemplu, în urma testării efectuate s-a dovedit faptul că produsul CLORHEXIN A conţine substanţele active declarate la autorizare, însă concentraţiile acestora sunt inferioare celor declarate, respectiv clorhexidină, în loc de 0,5 la sută era în proporţie de 0,47 la sută, etanol, în loc de 42 la sută concentraţia era de 31,60 la sută şi propan-2-ol, în loc de 28 la sută era de 16,10 la sută. Din perspectiva eficienţei biocide, CLORHEXIN A a fost eficient la testările bactericide şi fungicide, însă produsul a fost ineficient pe partea de eficienţă micobactericidă şi tuberculocidă”, se arată în comunicatul PÎCCJ.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura