Interviu

Sorina Cobori si „sportul pentru toti”

sorina-cobori-4223

Nicolle Ebner

Mi-a dat Dumnezeu norocul să mă „însoţesc” – cum spun românii – şi cu oameni de calitate, buni, cu suflet şi cu simţire pentru aproapele lor. În urmă cu mai mulţi ani, nu mai făceam faţă invitaţiilor la evenimentele organizate de Sorina Cobori (foto), la Brad. Nu s-a lăudat niciodată cu ce a făcut şi face pentru generaţiile de brădeni, pentru că nu-i stă în fire, aşa că nici eu nu am pus prea multe întrebări, niciodată. Am promovat acţiunile Sorinei pentru că merita… şi atât. Am apreciat cât de mult s-a implicat în promovarea obiceiurilor şi portului strămoşesc, pe care l-a transpus în dansuri şi chiar în vestimentaţie de tip modern, o paradă inedită de care ne-am adus aminte cu plăcere mai zilele trecute, când pe nepusă masă, am „pus” de-o şuetă, la Băile Daco-Romane de la Geoagiu.


Între timp, profesoara de sport Sorina Cobori a ajuns director coordonator al Direcţiei Judeţene de Sport Hunedoara. Tot între timp, a intrat şi în politică, după ce i s-a arătat uşa Inspectoratului Şcolar, care nu avea posturi de inspectori decât pentru aserviţii politic. Tot între timp, Sorina devine prima femeie consilier local în municipiul Brad, la alegerile din 2004. Aşa că am avut mână bună la „însoţirea” cu acţiunile aprigei brădence, care a avut în spate o zestre de vreo 14 ani de muncă pentru frumuseţea şi sănătatea moaţelor de pe Criş.
Reporter: Nu ai ajuns inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar, dar ai ajuns director al Direcţiei de Sport, eşti membră în biroul Federaţiei Române „Sportul pentru toţi” şi în plus, de aproape 20 de ani te îngrijeşti ca femeile din Brad să arate bine. Cum?
Sorina Cobori: Am înfiinţat un club de aerobic pentru femeile din Brad, încă din 1990, club pe care-l menţin activ şi la această oră. Femeile şi copiii lor vin, pentru că este singurul din municipiu.
Cum e posibil? Nu a mai avut nimeni curajul să investească într-o asemenea afacere în Brad?
Nu, cu toate că mi-ar fi plăcut să am concurenţă. Este încă singurul club de aerobic din Brad. Pentru mine ar fi fost o provocare. Nu consider că sunt cea mai bună, dar sunt profesionistă şi pun suflet în ceea ce fac şi de aici şi relaţiile foarte bune, nu numai cu femeile, ci şi cu copiii lor, adolescenţi sau elevi. De 20 de ani, încerc să le insuflu tuturor plăcerea pentru mişcare, pentru că înseamnă nu numai frumuseţe, minte lucidă, ci şi sănătate. Asta m-a ajutat şi în relaţiile interpersonale. Îţi dai seama câtă lume am cunoscut şi m-a cunoscut, aşa cum sunt, din 1990 şi până în 2004, când am candidat pentru un post în Consiliul Local Brad.
Nu ai avut reţineri? Nu te-ai gândit ce faci dacă pierzi?
Eram sigură că era un pas bun şi un început frumos şi la fel de sigură că voi câştiga. Toţi ştiau deja ce fel de om sunt, iar ca şi consilier local, pot spune că a fost o experienţă inedită. Am încercat să le fac pe femei să se implice la rândul lor în luarea deciziilor, dacă tot voiau o schimbare în bine. Aşa s-a născut clubul „Femina”.
Ce faceţi voi la clubul „Femina”?
Ei, de-ale noastre, de-ale femeilor, cum s-ar spune multe şi deloc mărunte. În fiecare an organizez câte o acţiune amplă la care invit foarte multe femei de categorii sociale şi vârste diferite şi dezbatem teme în domeniul sănătăţii, alimentaţiei sănătoase, prevenirea cancerului de col uterin.  Doi ani la rând am organizat parada modei, în care am promovat colecţiile magazinelor din Brad, sprijinindu-le astfel pe femeile care conduceau acele magazine. Într-un an am avut prezentare de coafuri şi machiaj, iar anul acesta am organizat o întâlnire cu problema care ne doare cel mai mult pe noi, mamele: femeia şi posibilităţi de a alege o carieră. Au participat liceene din Brad, dar şi din Deva, reprezentante din domeniul afacerilor, politic, administraţiei publice, sănătate. Este o problemă pentru tinerele care abia păşesc în viaţă şi care nu ştiu să-şi aleagă viitorul. Eu am încercat, la Brad, să le fac să aleagă mai bine în viaţă.
Păi şi mai ai timp de toate astea şi de clubul de aerobic?
Este al 19-lea an în care eu, personal, fac toate exerciţiile, aşa că am o condiţie fizică de invidiat. Plec dimineaţa şi ajung seara acasă, dar la orele de aerobic nu renunţ. Asta mă ajută în activitatea de zi cu zi. Foarte rar se întâmplă când nu pot participa la ore. În asta constă secretul de a fi sănătos.
Şi cei doi copii, şi soţul, când mai ai timp şi pentru familie?
Am doi copii mari. Fiul este stabilit în Londra şi anul viitor vă invit la nuntă, la Vaţa. S-a căsătorit tot cu o brădeancă şi amândoi sunt manageri, de şase ani, la o firmă din Londra. I-am încurajat să plece ca să-şi facă mai repede un viitor. Fiica mea are 23 de ani, şi peste câteva luni termină facultatea de ştiinţe economice şi abia aştept să vină acasă, ca să-i mai predau din sarcini, pentru că altfel, chiar nu mai răzbesc cu toate. Soţului îi datorez jumătate din succesele mele şi o spun în gura mare, mă sprijină foarte mult în tot ceea ce fac şi lângă el găsesc liniştea şi puterea de a merge mai departe. Dacă nu ar fi fost el, probabil că nu aş fi făcut atâtea lucruri. Mă cunoaşte foarte bine şi a devenit şi cel mai bun confident al meu.
Planuri de viitor?
Am reuşit să-i determin pe copiii din Brad să facă performanţă, în loc să piardă timpul pe străzi sau prin birturi, deci planurile mele de viitor ţin tot de profesie. În primul rând, îmi doresc sănătate, ca să le pot face pe toate. Apoi îmi doresc să ajut, cu tot ce pot, toate cluburile şi toate structurile sportive din judeţ, să accesez o serie de programe cu fonduri europene şi vreau să sprijin gimnastele care răsar ca şi ghioceii la Colegiul Naţional „Cetate”.

Astăzi, la Brad se desfăşoară, în premieră, primul festival „Fair-Play”, iniţiat de Sorina Cobori, în colaborare cu Federaţia Română „Sportul pentru toţi”. Sorina i-a convins pe cei de la Bucureşti să introducă festivalul de la Brad în programul competiţiilor anuale. Ce mai, o adevărată feministă şi promotoare a sportului în masă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura