ComunitateFlash

Situaţia hidrocentralei de pe Jiu, analizată la Ministerul Mediului şi la Hidroelectrica

Natalia Bumbac

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Sorin Vasilescu, a participat în data de 17 aprilie la discuţiile de la Ministerul Mediului pe tema Hidrocentralei de pe Râul Jiu. Totodată, aşa cum anunţa săptămâna trecută, preşedintele administraţiei judeţene, Mircea Bobora, a avut ieri o întâlnire cu directorul general al Hidroelectrica pe acelaşi subiect.

„Încă nu au depus documentele”
Toate aceste întâlniri vin în contextul în care activiştii de mediu i-au cerut arhitectului-şef al judeţului Hunedoara să nu emită documentele solicitate de către constructorul hidrocentralei. Administraţia judeţeană nu a luat o decizie pe acest subiect pentru simplul fapt că Hidroelectrica încă nu a depus documentaţia necesară la CJ Hunedoara. „Hidroelectrica nu a depus documentele pentru emiterea certificatului de urbanism, pentru că ieri (n. r. 17 aprilie) lucrurile nu erau clare ce se emite, cum se emite. După ce vor fi verificate aceste documente se va pronunţa. Vor fi două certificate de urbanism, unul va fi pentru lucrările de punere în siguranţă a investiţiei şi al doilea certificat de urbanism va fi pentru continuarea lucrărilor”, a declarat Sorin Vasilescu, după discuţiile de la Ministerul Mediului.
Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care CJ Hunedoara nu va emite certificatul de urbanism, aşa cum cer activiştii de mediu, acesta a spus următoarele: „noi trebuie să respectăm legea, dacă ei (n. r. reprezentanţii Hidroelectrica) au toate documentele în ordine, categoric le va fi emis certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie ulterior. Dacă nu vor avea toate documentele, nu ai cum să le emiţi. (…) Nu ne luăm nici după X, nici după Y. Sunt legale documentele? Emitem. Nu sunt legale, nu emitem.”
Lucrările la proiectul „Amenajare hidroenergetică a Râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbeşti Jiu” au fost întrerupte după ce ONG-urile care militează pentru protecţia mediului au obţinut în instanţă anularea autorizaţiei de construire. Investiţia a fost realizată în proporţie de circa 90 la sută şi a costat în jur de un miliard de lei. Autorizaţia de construire emisă în 2008 a fost anulată de Curtea de Apel Bucureşti, pentru că nu a avut la bază un studiu de impact asupra mediului. Zona în care a fost construită hidrocentrala este în Parcul Naţional Defileul Jiului, arie naturală protejată. Anul trecut, biologul clujean Călin Dejeu, membru în Comisia Mondială pentru Arii Protejate, a iniţiat o petiţie on-line intitulată „Opriţi Distrugerea Defileului Jiului!”, care a adunat peste 30.000 de semnături. Zilele trecute, la îndemnul platformei civice „Declic” din Cluj-Napoca, pe adresele electronice ale CJ Hunedoara au fost trimise peste 400 de mail-uri de la oameni din ţară în care arhitectului-şef al judeţului i se cerea să nu emită avizele solicitate de constructorul hidrocentralei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura