Comunitate

Sistemul de avertizare Ro-Alert este binevenit

Magdalena Şerban

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT va fi implementat în scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti, ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase, stabileşte o ordonanţă de urgenţă adoptată, recent, de Guvern. Unii primari hunedoreni văd noile reglementări ca fiind un pas important, care ar fi trebuit să fie făcut cu mulţi ani în urmă.

“Cu cât mai repede, cu atât mai bine”
„Din cât ştiu, Guvernul a anunţat încă de la finele lunii trecute că va fi implementat un sistem integrat de alertare a populaţiei în situaţiile de risc, prin care să fie trimise mesaje de urgenţă pe telefoanele mobile, în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamităţi şi situaţii de risc. Lucrurile s-au mişcat repede din punct de vedere al aprobării prevederilor legale şi aşteptăm materializarea demersului în cel mai scurt timp, în condiţiile în care meteorologii au anunţat că nu vom fi scutiţi de probleme nici de acum înainte. Comuna noastră a fost destul de afectată pe urma furtunii din 17 septembrie, ca de altfel, multe localităţi de pe Valea Mureşului. Cred însă că sunt deosebit de importante simulările, ca piatră de încercare pentru buna funcţionare a sistemului. Ponderea posesorilor de telefoane mobile este una mare şi în mediul rural, reţelele de telefonie fixă pierzând teren. Sunt şi persoane în vârstă care nu au telefon, aşa că nu ştiu cum se procedează în astfel de situaţii. Ar trebui luate în considerare şi soluţionate şi cazurile de genul acesta. Poate că nu au copii sau nepoţi şi locuiesc şi singure. Cum ajunge avertismentul la ele?”, se întreabă Silviu Nan (foto stânga), primarul din Gurasada.

„Furtuna din vestul ţării a fost un imbold”
„Nu toată lumea are disponibilitate să se uite la ştiri sau la meteo pentru a vedea la ce se poate aştepta, la ţară, oamenii muncind fie în gospodării, fie la câmp, fie oriunde au câte ceva de lucru. Cred că trebuie făcută şi o campanie de informare în ce priveşte acest subiect. Sunt perfect de acord că e necesar un sistem bine pus la punct, care să vină în sprijinul populaţiei. Având o structură solidă, aşa cum s-a discutat, transmiterea mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat se va face rapid şi repetat, chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă. Din păcate, doar având la activ pagube materiale şi de vieţi, s-a ajuns ca să se ia asemenea decizii. Când e vorba de viaţa oamenilor şi de situaţii care pot fi evitate, nimic nu e scump sau mai puţin prioritar. Să vedem ce facem cu vârstnicii sau cu cei care nu au nici un fel de mijloc de comunicare. Cei din cătune sau care locuiesc sus, la munte, şi nu au telefon, sunt curios cum pot fi anunţaţi. Până nu se dau toate detaliile, nu mă pot antepronunţa, dar cert e că s-a făcut ceva bun pentru oameni. Mi-aş fi dorit să nu fi existat exemplul Timişoara, acolo unde au murit oameni nevinovaţi din cauza furtunii de luna trecută. Nu ştiu dacă cineva care era atenţionat că urmează un posibil dezastru, s-ar fi aventurat spre moarte”, a arătat Victor Stoica (foto dreapta), primarul comunei Pui.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura