Comunitate

Şi la Bulzeştii de Sus se vrea Internet gratuit

Magdalena Şerban

Pentru comuna Bulzeştii de Sus, posibilitatea de a se înscrie în programul «#WiFi4EU», finanţat de Uniunea Europeană, reprezintă un colac de salvare. De fiecare dată când un camion transportă lemne prin zonele în care se află cablul de Internet sau e furtună, oamenii de aici rămân fără conexiune, iar activitatea administraţiei publice locale este îngreunată.

„Au fost zile, chiar săptămâni, când din pricină că s-a rupt cablul, nu am mai avut acces la Internet. După furtuna din toamna anului 2017, de exemplu, a trecut o săptămână şi jumătate până au remediat linia de Internet, dar doar adăugând firele. Vă daţi seama dacă trebuia să primim vreo notificare de pe la instituţiile judeţene sau chiar naţionale, că nu aveam cum să luăm act de aşa ceva şi să răspundem în timp util. Necazul e că şi acele case unde este contractată linie de Internet, pe bani mulţi, se află în aceeaşi situaţie. Să plăteşti circa 280 de lei pe lună şi să nu beneficiezi de serviciu e cam strigător la cer. Şi aşa e o corvoadă financiară pentru oamenii de aici. Sunt rare cazurile în care localnicii îşi permit. Introducând conexiune gratuită în spaţiile publice, cred că vom bucura cu precădere partea tânără a comunei, şi aşa vitregită de multe condiţii moderne de trai. Unii au nevoie de Internet pentru a vorbi cu cei plecaţi peste graniţe, alţii pentru a-şi face referate pentru şcoală şi lista continuă. Neexistând Biblionet, o astfel de conexiune gratuită i-ar ajuta foarte mult. Vom aplica la acest program cu mare încredere că ne va da o şansă de puţin mai bine”, a afirmat Mirel Suba (foto), primarul din Bulzeştii de Sus.
De amintit că în cadrul proiectului lansat de Comisia Europeană, localităţile din toată Europa sunt invitate să se înregistreze pe portalul www.wifi4eu.ro, înainte de lansarea primelor cereri de proiecte la jumătatea lunii mai, în scopul de a obţine finanţare din partea UE pentru instituirea unor puncte de acces public şi gratuit la Internet wireless. Până în 2020, sunt puse la dispoziţie 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finanţarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de administraţiile locale, fiecăreia revenindu-i pentru implementare câte 15.000 de euro, oferiţi sub formă de bonuri valorice ce vor fi distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”, Comisia prevăzând un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura