Politica si administratie

Serviciul de probaţiune de pe lângã Tribunalul Hunedoara, la 11 ani de activitate

Astăzi, 3 septembrie 2012, Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Hunedoara împlineşte 11 ani de activitate.

Reintegrare socială, asistenţă şi consiliere
Înfiinţat în anul 2001, prin Ordonanţă de Guvern, odată cu alte 40 de servicii de probaţiune din ţară, Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Hunedoara este un organism specializat, fără personalitate juridică, aflat sub autoritatea Ministerului Justiţiei, care are ca principale atribuţii reintegrarea socială a persoanelor care au săvârşit infracţiuni, menţinute în stare de libertate şi supravegherea executării obligaţiilor stabilite de instanţa de judecată în sarcina acestora, precum şi asistenţă şi consiliere oferite persoanelor condamnate, la cererea acestora.
Serviciul de probaţiune este competent să exercite atribuţiile conferite de lege cu privire la învinuiţi minori, inculpaţi, persoane condamnate cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, care locuiesc în circumscripţia Tribunalului Hunedoara. Totodată, personalul serviciului desfăşoară activităţi specifice destinate persoanelor condamnate aflate în custodia Penitenciarului Bârcea Mare.
De-a lungul celor 11 ani de activitate, consilierii de probaţiune au întocmit 2300 de referate de evaluare pentru învinuiţi şi inculpaţi, au desfăşurat activităţi de supraveghere în cazul a 583 de persoane condamnate menţinute în stare de libertate, au oferit servicii de asistenţă şi consiliere pentru 101 persoane şi au implementat în colaborare cu personalul specializat din penitenciar cinci programe de grup.

Activitate complexă, cu accent pe factorul uman
În prezent, în evidenţa Serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Hunedoara sunt 270 de persoane condamnate pentru săvârşirea unor infracţiuni de furt calificat, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, trafic şi consum de droguri de risc, infracţiuni la legea circulaţiei, viol şi tentativă de omor. În funcţie de pedeapsa aplicată, de intervalul de timp stabilit de instanţă şi în cazul în care în perioada termenului de încercare nu intervin cauze de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere, termenul maxim până la care o persoană se poate afla în evidenţa serviciului de probaţiune este de 9 ani.
Activitatea pe care o derulează consilierii de probaţiune este una complexă, cu accent pe factorul uman şi pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă persoanele condamnate. În acest sens, un rol deosebit de important îl are reţeaua de suport social, formată din instituţiile cu care Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Hunedoara a încheiat protocoale de colaborare.
Cu ocazia împlinirii a 11 ani de activitate, Gabriela Ignat, şef serviciu, adresează în numele personalului Serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Hunedoara, tuturor instituţiilor colaboratoare din judeţ, un gând bun şi mulţumiri pentru sprijinul acordat consilierilor de probaţiune în toată aceasta perioadă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura