Actualitate

Serbările Naţionale de la Ţebea au adunat zeci de mii de oameni din toată ţara

Natalia Bumbac

Manifestările tradiţionale dedicate comemorării Eroului Naţional Avram Iancu au avut loc, ieri, la Ţebea, cu participarea a mii de oameni şi în prezenţa unor lideri politici de la centru şi din judeţ. Ceremonia oficială a început cu onorul gărzii militare formată din ostaşi ai Batalionului Vânători de Munte Brad şi cu intonarea Imnului Naţional, urmat de un recital al Grupului de tulnicărese „Moaţele”, din Câmpeni, judeţul Alba. Un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a oficiat o slujbă religioasă la căpătâiul de veci al lui Avram Iancu, ceremonia continuând cu evocarea istorică a evenimentului şi depunerea coroanelor de flori.
Moment emoţionant cu moţii din Alba
Evenimentul de comemorare a 145 de ani de la trecerea în nefiinţă a Crăişorului Munţilor s-a desfăşurat într-o atmosferă plină de sobrietate şi fără incidente. Printre liderii politici de la vârf, prezenţi la eveniment, s-au numărat preşedintele PSD Liviu Dragnea, preşedintele PNL Liviu Orban, senatorul Ecaterina Andronescu, europarlamentarul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului României, preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac şi alţi lideri ai partidelor neparlamentare. Coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu au fost depuse din partea Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, precum şi din partea mai multor instituţii ale statului, asociaţii, autorităţi locale şi judeţene şi partide politice.
Ceremonia depunerii de coroane a fost încheiată de un grup de moţi din judeţul Alba, în frunte cu deputatul Cornel Olar, care au venit să se închine la mormântul Eroului Naţional îmbrăcaţi în straie naţionale şi interpretând instrumental melodia „Din ţara moţilor noi am venit”. Un moment care a emoţionat pe toată lumea prezentă la eveniment. Punctul final al ceremonialului l-a constituit defilarea Gărzii de Onoare.
An de an vin la Ţebea
Mii de oameni au participat la această ediţie a Serbărilor Naţionale de la Ţebea, numărul maxim de participanţi, peste 10.000, înregistrându-se în jurul orei 12.00, conform raportărilor Jandarmeriei. De la primele ore ale dimineţii, mii de hunedoreni, dar şi oaspeţi din alte judeţe au asistat la partea oficială a evenimentului. Ca de fiecare dată, au dat culoare manifestărilor oamenii îmbrăcaţi în straie naţionale, cu drapelul tricolor în mâini sau alte simboluri naţionale. Printre ei s-a aflat şi Mareş Barşai, din Sebeş, judeţul Alba, care din 1965 nu a ratat nici o ediţie a evenimentului. De asemenea, Viorel Rus, din judeţul Arad, vine an de an la eveniment şi spune că s-ar bucura dacă politicienii care vin la Serbările Naţionale de la Ţebea ar fi pe măsura înaintaşului lor Avram Iancu şi nu ar veni doar pentru „băile“ de mulţime.
Programul Serbărilor Naţionale de la Ţebea a continuat cu spectacolul de muzică folclorică, moderat de Iuliana Tudor şi transmis în direct pe televiziunea naţională. Pe scenă au urcat artişti consacraţi precum Nicolae şi Tudor Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş, Mariana Anghel, Ionuţ Fulea, naistul Nicolae Voiculeţ, Ovidiu Olari, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor şi alţii. Aranjamentul muzical a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”, precum şi de Grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia.
Avram Iancu s-a născut în 1824, în Vidra de Sus, judeţul Alba şi a murit în 1872, în Baia de Criş, pe data de 10 septembrie. A profesat ca avocat şi aşa cum susţin istoricii, a jucat un rol determinant în Revoluţia din 1848 din Transilvania.

2 comentarii la „Serbările Naţionale de la Ţebea au adunat zeci de mii de oameni din toată ţara

  • Pentru deplina informare a opiniei publice era bine dacă ați fi menționat că și Grupul Minorităților Naționale l-a omagiat pe Avram Iancu. Etniile reprezentate în acest grup din Camera Deputaților sunt corp comun cu națiunea română. O demonstrează documentele Marii Uniri, adoptate la 1Decembrie 1918 la Alba-Iulia. O demonstrează întreaga activitate a grupului, inclusiv pozițiile expuse prin reprezentantul acestuia în Comisia parlamentară de aniversare a Centenarului Marii Uniri. De altfel, întotdeauna, dați Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura