Politica si administratie

Senatorul PSD Viorel Sălan, în comisia specială a siguranţei naţionale. „Este necesară o revizuire unitară a întregului pachet de legi care se referă la siguranţa naţională”

Poliana Mardari

Plenul comun al Parlamentului a aprobat înfiinţarea Comisiei parlamentare speciale privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale. Hotărârea a fost votată cu 208 voturi „pentru“, 92 „împotrivă“ şi trei abţineri.

Obiectivele comisiei sunt analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementează materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea în vederea examinării iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale aflate în procedură în cele două Camere.
Comisia va putea avea rol de iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, va organiza dezbaterile asupra acestora şi va întocmi rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare. Comisia va fi formată din 15 membri. Din partea PSD au fost propuşi să facă parte ca membri ai acestei comisii speciale senatorii Claudiu Manda, Adrian Ţuţuianu, Ionel Butunoi, Viorel Sălan (foto) şi deputaţii Gabriel Vlase, Oana Florea, Dorel Căprar.
Din partea PNL fac parte din comisie senatorul Ioan Chirteş şi deputaţii Sorin Răzvan Prişcă şi Ovidiu Raeţchi. De la USR va fi membru al comisiei deputatul Claudiu Prisnel, de la UDMR – deputatul Botond Csoma, de la ALDE, deputatul Marian Cucşa, de la PMP, deputatul Cornel Mircea Sămărtinean, iar de la grupul minorităţilor – deputatul Ibram Iusein.
“Este nevoie şi ne dorim cu toţii o legislaţie modernă şi foarte clară în domeniul siguranţei naţionale. Legea iniţială a fost adoptată în 1991. Între timp, au avut loc multe schimbări. Mai întâi, cadrul legislativ a fost completat în etape cu legi pentru fiecare structură componentă a sistemului de apărare şi siguranţă naţională. Constituţia României a suferit la rândul ei modificări prin referendumul din 2003. În 2004, România a devenit membră NATO şi au fost adoptate alte modificări juridice în conformitate cu noul statut internaţional. În plus, contextul internaţional a suferit schimbări importante. Toate aceste aspecte impun în mod necesar o revizuire unitară a întregului pachet de legi care se referă la siguranţa naţională”, ne-a declarat senatorul PSD Viorel Salan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura