FlashPolitica si administratie

Şefii direcţiilor deconcentrate, incerţi pe posturi

Nicolle Ebner

Funcţiile de conducere ale direcţiilor deconcentrate devin din nou o miză la nivelul judeţului, dar „în nici un caz nu vor produce haos în activitate”, garantează reprezentanţii Prefecturii Hunedoara.

Din nou, interimari

Motivaţia Curţii Constituţionale a României, publicată în Monitorul Oficial, readuce Executivul la prevederile Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, asta însemnând că o serie de directori numiţi politic pot fi incompatibili, fie deoarece vin din afara direcţiilor deconcentrate, fie nu sunt funcţionari publici. Potrivit subprefectului Dorin Gligor, în judeţul nostru nu sunt complicaţii, deoarece directorii se încadrează în prevederile Legii 188, majoritatea provenind din sistem şi având cel puţin cinci ani vechime în domeniul pe care îl coordonează. Dar, sunt şi câteva excepţii. „La fostul SAPARD, care este un birou aflat în subordinea Centrului Regional Timiş, directorul intră în categoria personalului contractual şi nu se află sub incidenţa Legii 188, deci, nu face obiectul discuţiilor de neconstituţionalitate. La Direcţia Sanitar Veterinară apar două opţiuni, iar până la organizarea concursului, este delegat un funcţionar public, să îndeplinească atribuţiile de director. Una dintre opţiuni era Marius Lăzărescu, fostul director, care şi-a recâştigat în instanţă postul şi care este şi funcţionar public. Am înţeles că s-a optat pentru a doua variantă, Mihail Rudeanu. Revenirea lui Lăzărescu în funcţie punea capăt risipei de fonduri de salarizare, Rudeanu şi Lăzărescu fiind plătiţi amândoi ca directori. La Garda de Mediu se dă concurs în această săptămână, joi, iar la Casa Judeţeană de Pensii, actualul director, Ionel Ciobanu, are vechime de cinci ani în specializarea necesară domeniului în care activează”, a declarat subprefectul Dorin Gligor. O problemă ar putea avea şi Romi Cărmăzan, directorul coordonator al OPC Hunedoara, dar acesta a declarat că „deocamdată nu ştie nimic”. Cărmăzan este venit din afara sistemului (mediul privat) şi doar cu o vechime de un an în domeniul pe care-l coordonează.

Concurs, în termen de şase luni

Rămâne de văzut cum va rezolva PDL neajunsul creat de decizia CCR, deoarece nu-şi poate abandona oamenii, dar nici nu-i poate angaja în sistem. În principiu, până la primirea tuturor deciziilor, directorii plini vor fi delegaţi să-şi continue activitatea, până la organizarea concursului, în urma căruia nu vor mai fi directori coordonatori, ci vor reveni la titulatura de „director executiv”, care le va conferi şi statutul de funcţionar public, deoarece vor ocupa postul în baza unui concurs organizat pe Legea 188/1999. Directorii cu delegaţii pot funcţiona pe post doar pe o perioadă de şase luni, timp în care trebuie organizat şi concursul pentru ocuparea postului.

Guvernul Boc a avut trei tentative de numire a directorilor de instituţii judeţene pe criterii politice – Ordonanţele 37 şi 105 şi modificarea Legii 188/1999 privind statutul funcţionarului public -, însă toate au fost declarate neconstituţionale. Prin urmare, este exclus ca la unele direcţii deconcentrate, directorii să se schimbe pentru a doua sau a treia oară, într-un interval scurt de timp, iar la alte instituţii, şefii să nu poată fi urniţi din fotoliu, nici de această dată.

One thought on “Şefii direcţiilor deconcentrate, incerţi pe posturi

  • Normal ca RUDEANU ramane doar tovarasul BLAGA e acolo sus si vegheaza, atata le trebuie lui GLIGOR si celorlati sa-i deranjeze rudele. Tovarasul RUDEANU parca ar trebui sa se pensioneze, dar asta nu e pt. cei alesi ci pt. prostimea de rand.
    Niste nenorociti asta sunt cei de la PDL, care ne cred pe toti prosti.
    RUSINE!!!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura