Flash

Salina Turda, cel mai frumos loc subteran din lume

salina

Salina Turda a devenit în ultimii ani un loc turistic cu rezonanţe mondiale. Ea se poate vizita tot timpul anului. Salina constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din toate colţurile lumii pentru a vizita salina este o confirmare a valorii turistice şi istorice a acesteia.
Scurt istoric
Salina Turda, care la începuturile ei a fost una dintre cele mai importante saline din Transilvania, începe să decadă după 1840, datorită concurenţei tot mai puternice a salinei de la Ocna Mureş, ajungând să îndeplinească rolul unei rezerve a acesteia.
După Primul Război Mondial, exploatarea sării devine monopol de stat, dar declinul continuu al activităţii salinei de la Turda, datorat în principal productivităţii scăzute, a dus la închiderea exploataţiei în anul 1932. După închidere, salina intră într-o perioadă de uitare, până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când este folosită de populaţia oraşului ca adăpost antiaerian. După anul 1950, până în anul 1992, când a fost redeschisă pentru public ca obiectiv turistic, primii 500 m ai galeriei de transport Franz Josef au fost utilizaţi ca depozit de brânzeturi. În anul 2008, salina intră într-un amplu proces de modernizare şi amenajare în cadrul unui program susţinut cu fonduri europene, în valoare de şase milioane de euro, fiind redată circuitului turistic începând cu luna ianuarie 2010. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni un obiectiv turistic european sau chiar mondial, fac din Salina Turda un loc în care trecutul şi prezentul se întrepătrund armonios.
Efectele terapeutice
Condiţiile de microclimat ale minei de sare Turda permit abordarea terapeutică şi profilactică a mai multor tipuri de îmbolnăviri. Un loc aparte îl ocupă profilaxia şi tratamentul afecţiunilor respiratorii şi din sfera ORL. Afecţiunile respiratorii de natură alergică sau infectoalergică cu evoluţie cronică (astm bronşic, bronşită cronică, BPCO) se pot ameliora prin cure de expunere gradată şi crescândă, combinată cu şedinţe de reeducare respiratorie (gimnastică respiratorie). Expunerea la microclimatul salinei are efecte benefice asupra căilor respiratorii la persoane cu factori de risc profesional sau de mediu (noxe, gaze, tutun etc), permiţând astfel reducerea morbidităţii. Copiii, tinerii şi adolescenţii beneficiază de îmbunătăţirea funcţiei respiratorii, favorizând creşterea şi dezvoltarea cu o mai bună utilizare a oxigenului. Efortul fizic se desfăşoară de asemenea în condiţii optime, putându-se practica sporturi individuale sau colective.
Obiectivele muzeistice
şi de agrement
Ajunşi la salină, se pot vizita fostele mine Iosif, Tereza şi Rudolf. Demne de văzut sunt şi utilajele medievale bine conservate din mină (unice în Europa), cum ar fi fierăria, crivacul şi moara de sare. De asemenea, Altarul (cioplit în peretele de sare) şi Scara Bogaţilor (o scară lucrată filigranat în lemn).
Salina Turda deţine în prezent săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, dar şi o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare. Principala atracţie a salinei este lacul cu soluţie salină suprasaturată, excelentă pentru tratament.
Roata mare, înaltă de 20 m, are şase gondole a câte opt locuri fiecare, iar o tură completă durează 8 minute.
– Minigolf: şase piste diferite, cu crose pentru copii şi adulţi;
– Bowling: două piste de minibowling, permise persoanelor cu vârsta de peste 10 ani;
– Teren de sport, unde se poate juca handbal, lap tenis, badminton;
– Mese de billiard şi pentru tenis de masă;
– Amfiteatru, cu scaunele încălzite cu pernă electrică;
– Loc de joacă pentru copii, cu tobogane, minipanouri de baschet.
– Lacul subteran, cu debarcader, de unde se pot închiria bărcuţe.
Informaţii utile
Salina Turda se găseşte în zona Durgău-Valea Sărată din municipiul cu acelaşi nume. În salină este interzis accesul cu animale de companie sau consumul de alimente. Salina Turda poate pune la dispoziţia vizitatorilor spre închiriere cuşti pentru animale de companie (câini, pisici) pentru suma de 15 lei pe zi/animal de companie. Accesul în parcare se face pe bază de bilet, tariful fiind de 5 lei/zi/autoturisme sau motociclete, respectiv de 10 lei/zi/autocar sau microbuz.
Accesul persoanelor cu dizabilităţi neuromotorii se face prin intrarea din str. Salinelor nr. 54B (intrarea veche). Pentru această categorie de turişti, salina este vizitabilă numai la nivelul galeriei de transport Franz Josef, Staţionar Ghizela (baza de tratament), Mina Iosif (Sala ecourilor – balcon), Sala Crivacului, Sala puţului de extracţie, Sala de apel (Altar şi Scara bogaţilor).
La solicitare şi cu rezervare prealabilă, se asigură ghid vorbitor de limba engleză, franceză, germană şi maghiară. Pentru grupuri de minimum 20 persoane se asigură ghid. Pentru obţinerea reducerii, pensionarii vor prezenta un cupon de pensie iar studenţii, elevii, carnetul de student respectiv de elev.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura