Actualitate

Sã votãm pentru Retezat!

04 Retezat iunie 2009    9612

Românii mai pot vota, doar astăzi pentru ca Parcul Naţional Retezat să urce pe locul 11 al competiţiei internaţionale “Cele şapte minuni naturale ale lumii”, iniţiată de Fundaţia New7Wonders, iar aria protejată să se califice, astfel, pentru etapa a doua a concursului, după data de 7 iulie.

Mai avem timp până la 2.00 noaptea
“Acum, Parcul Naţional Retezat se află pe locul 12. Pentru ca Parcul să se califice în etapa a doua a competiţiei este nevoie să urce, cel puţin, până pe locul 11. Conform regulamentului, Retezatul se poate vota, pe Internet, până marţi, la ora 24.00 GMT, ceea ce înseamnă că, în România, votul este deschis până miercuri noaptea, la ora 2.00”, a declarat, ieri, Florina Crişan, responsabil relaţii publice în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Retezat (APNR). Parcul este singurul din România care a fost selectat pentru acest concurs internaţional, aria protejată fiind înscrisă în grupa E, destinată pădurilor, parcurilor naţionale şi rezervaţiilor naturale.
Specialiştii APNR recomandă ca voturile pentru Parcul Naţional Retezat să se facă pe Internet, unde procedura este mai simplă şi cu şansele cele mai mari de reuşită. Detaliile sunt oferite pe site-ul APNR, www.retezat.ro. “Cel mai bine este să se voteze pe Internet, unde procedura este simplă şi cu şanse sigure de reuşită. Se poate vota şi prin telefon, dar foarte mulţi oameni au sunat la APNR şi au spus că serviciul alocat este foarte solicitat, fiind vorba de un singur număr ce este folosit de toate ţările care sunt înscrise în concurs”, a precizat Florina Crişan. Parcul Naţional Retezat poate fi votat în clasamentul grupei E prin Internet, de pe toate adresele de e-mail pe care le deţine un utilizator. Pentru mai multe şanse de reuşită, se recomandă ca pe Internet să se voteze la grupa E doar Parcul Naţional Retezat, iar restul nominalizărilor să includă alte grupe din concurs. În ceea ce priveşte votul prin telefon, se apelează numărul 0041 77 312 4041. După mesajul de întâmpinare urmează un ton şi apoi se introduce codul format din cifrele 541 alocat pentru Parcul Naţional Retezat. Votul devine valid doar după terminarea mesajului de confirmare – thank you message – al robotului telefonic. APNR consideră campania “Cele şapte minuni naturale ale lumii” drept o bună oportunitate economică pentru România în ceea ce priveşte promovarea gratuită a turismului montan din zona Masivului Retezat.

Singurul parc natural selectat 
Parcul Naţional Retezat este singurul din ţară care a fost selectat, anul trecut, de Fundaţia New7Wonders pentru a se califica între cele şapte minuni naturale ale lumii. Până la 7 iulie, din totalul celor 261 de nominalizări de pe tot Globul, vor fi alese 77 de locaţii în urma votului exprimat pe internet de oameni din întreaga lume, la adresa http://www.new7wonders.com/nature/en/. Primele 77 de candidate vor fi evaluate de un comitet de experţi care, pe 21 iulie, va stabili 21 de finaliste. Selecţia finală va fi efectuată tot printr-un vot popular exprimat pe Internet, rezultatul urmând să fie anunţat în anul 2011.

80 de lacuri şi tăuri glaciare
Cu o suprafaţă de peste 380 de hectare, Parcul Naţional Retezat a fost înfiinţat în anul 1935 pe structura fostului domeniu de vânătoare al Casei Regale. Parcul este acum unul dintre puţinele locuri din România, unde natura a avut cel mai puţin de suferit în urma intervenţiei omului. În arealul acestuia trăiesc 185 de specii de păsări, 1.190 de specii de plante – o treime din totalul celor din România, 90 de dintre acestea fiind unice în ţară. Unicitatea Parcului derivă şi din faptul că în Masivul Retezat se găsesc 20 de vârfuri muntoase cu o înălţime de peste 2.000 de metri, iar între văile acestora se află 80 de lacuri şi tăuri glaciare. Dintre acestea se disting Lacul Bucura, cel mai întins din ţară, cu o suprafaţă de nouă hectare, şi Lacul Zănoaga, cu o adâncime de 29 de metri, cea mai mare din România. (AGERPRES)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura