Actualitate

Să luăm profesioniştii în serios

volodiaUn grup de experţi în economie, Radu Soviani, Radu Comşa şi Andrei Măniuţiu, au lucrat la o analiză detaliată, profesionistă, cinstită asupra judeţului Hunedoara. Ea cuprinde un plan extrem de interesant, pe baza căruia o politică responsabilă a autorităţilor hunedorene ar face minuni pentru zona noastră.
Cu ocazia asta am aflat că în judeţul Hunedoara, la nivelul anului 2010, „resursa de muncă totaliza 309.400 de persoane, iar populaţia ocupată civilă era de doar 178.300 de persoane, adică un disponibil de forţă de muncă de 131.100 de persoane”. O statistică destul de sumbră, care arată că sunt foarte mulţi hunedoreni care aşteaptă să se îndeplinească măcar câteva din promisiunile politicienilor, mereu legate de crearea de locuri de muncă.
În ultimii 15 ani, hunedorenii au primit, cadou politic, exclusiv disponibilizări de personal şi închideri de capacităţi de producţie. În compensaţie, investiţiile serioase au ocolit acest judeţ, doar ici şi colo ivindu-se câte una care să dea de lucru pentru mai mult de 50 de oameni. În fiecare etapă electorală, politicienii hunedoreni au anunţat că s-a discutat cu zeci de investitori, că o să avem aeroport, că municipalităţile se vor uni în interesul unei oferte mai atractive. Lucrurile merg, însă, obositor de încet.
Avem parc industrial la Hunedoara, dar atractivitatea acestuia e încă extrem de scăzută: investitorii n-au dat năvală. Va fi şi la Călan. Dacă Hunedoara nu a fost atractivă, ne-ar mira să facă minuni Călanul.
Experţii de care vorbeam mai sus au avertizat că, fără o absorbţie de top a fondurilor europene pe direcţii extrem de clare, riscul de a rămâne înghesuiţi de sărăcie este uriaş. Chiar şi în condiţiile unei politici de atragere a fondurilor europene exemplară, dezvoltarea judeţului se va face încetişor, pentru că probleme sunt multe.
Autorităţile spun că principala şansă a judeţului este turismul. Experţii spun că este doar o cincime din şansă. Turismul e şansa de a aduce bani în judeţ, dar ar fi nevoie de o dezvoltare spectaculoasă a acestuia pentru a oferi un număr mare de locuri de muncă. Dacă, din cinci ţinte prioritare de investiţii, experţii întrevăd apariţia a 1.500 de locuri de muncă, evident că doar turismul oferă cu mult mai puţine. Concentrarea pe o singură ţintă ar putea fi doar soluţie de supravieţuire. Nu ar fi rău să luăm în serios ce spun oamenii care se pricep.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura