Politica si administratie

„Românii din Diaspora trebuie să-şi cunoască drepturile”

Sorina Popa

După cum se ştie, noul Ministru pentru Românii de Pretutindeni este hunedoreanca Natalia Intotero (foto), deputat PSD şi şefa femeilor social-democrate din judeţul Hunedoara. Ministrul Natalia Intotero a acordat, în exclusivitate, un interviu publicaţiei noastre.

Reporter: Aţi preluat recent mandatul de Ministru pentru Românii de Pretutindeni. Care este situaţia la acest minister?
Natalia Intotero: Vă mulţumesc pentru invitaţia de a fi prezentă în paginile publicaţiei pe care o reprezentaţi şi pentru oportunitatea de a mă adresa cititorilor dumneavoastră în calitate de Ministru pentru Românii de Pretutindeni, portofoliu pe care l-am preluat începând cu data de 29 ianuarie 2018.
Am venit în minister cu deschidere şi cu dorinţa de a fi aproape de toţi românii noştri din afara graniţelor ţării, atât din comunităţile istorice, cât şi din Diaspora, având încredere că se pot realiza foarte multe lucruri atunci când există voinţă şi colaborare. Mandatul meu va sta sub semnul dialogului şi al transparenţei, pentru că doar aşa putem face lucruri care contează. Ministerul pe care l-am preluat are în aria sa de activitate misiunea de a deservi interesele cetăţenilor şi etnicilor români din afara graniţelor, iar modul în care intenţionez să îmbunătăţesc activitatea derulată aici constă în implementarea unor politici aplicate, derivate din nevoile reale ale conaţionalilor noştri din diaspora. Activitatea de bază a acestei instituţii este aceea de a pune la dispoziţia românilor pârghiile necesare pentru a-şi dezvolta proiectele, programele, acţiunile destinate păstrării şi promovării identităţii româneşti, oferindu-le finanţare nerambursabilă pe paliere specifice, respectiv educaţie, spiritualitate, societate civilă, mass-media etc. În viziunea mea a venit momentul ca instituţiile statului să acţioneze concret, astfel încât să putem recâştiga încrederea oamenilor. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni este o instituţie înfiinţată abia de un an, perioadă în care s-au înregistrat multe rezultate pozitive, dar unde, bineînţeles, sunt şi lucruri care pot şi trebuie perfecţionate. Tocmai de aceea sper că expertiza mea rezultată şi ca urmare a activităţii de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în calitate de coordonator al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, să fie un plus în demersurile noastre viitoare.

Reporter: Care este prima acţiune pe care aţi făcut-o sau o veţi face în calitate de ministru?
Natalia Intotero: Prima acţiune pe care am întreprins-o, în calitate de ministru, a fost aceea de a demara alături de echipa de specialişti din cadrul instituţiei, procesul de îmbunătăţire a Ghidului Beneficiarului 2018, pentru a asigura fluidizarea procedurilor administrative şi pentru a stimula depunerea de cereri de finanţare destinate proiectelor pentru românii din afara graniţelor ţării.
Profit de această ocazie pentru a lansa o invitaţie tuturor românilor de peste hotare de a accesa pagina Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, acolo unde se va publica în perioada imediat următoare varianta actualizată a ghidului, precum şi documentarul care conţine toate informaţiile şi formularele necesare în cadrul procesului de acordare a finanţărilor. Totodată, cu celeritate, aşa cum mi-am asumat inclusiv la audierile din comisiile de specialitate din Parlamentul României, avem în planul de acţiuni inaugurarea cât mai rapidă a Centrului de Informare de la Slatina/Soltvino. E un proiect prin care Guvernul României, prin ministerul pe care îl conduc, şi-a propus informarea etnicilor români, promovarea şi predarea limbii române şi a elementelor de cultură şi civilizaţie românească, în vederea asigurării unei legături permanente între aceştia şi România. Acestea sunt doar câteva din activităţile pe care le-am derulat până acum, în doar o săptămână de la preluarea mandatului, dar vă asigur că avem pe agendă foarte multe proiecte, despre care aştept cu drag să vă povestesc. Vreau să subliniez că intenţionez să depun toate diligenţele necesare în vederea implementării tuturor măsurilor cuprinse în Programul de Guvernare 2018-2020 şi am toată încrederea că actuala administraţie guvernamentală ne va oferi sprijinul necesar astfel încât să desfăşurăm proiecte cu impact real.

Reporter: Cum vreţi să îmbunătăţiţi relaţia cu diaspora?
Natalia Intotero: Cred că soluţia este abordarea personalizată. Ştiu că se vorbeşte foarte mult de acest concept, dar aş vrea să vă explic în detaliu ce înseamnă acest lucru pentru mine. Consider că este timpul ca statul român să găsească modalităţile prin care să ofere ceva concret românilor din afara graniţelor, ţinând cont de aportul acestora la dezvoltarea economică a ţării. Aş îndrăzni să spun că fiecare român îşi doreşte ca familia sa să fie bine, iar acest lucru implică educaţia copiilor, păstrarea limbii române ca element identitar, mai multe programe de sprijinire a eforturilor voluntare de implicare civică, proiecte destinate prevenirii abuzurilor cauzate de exploatarea prin muncă, iar exemplele pot continua. După cum bine vedeţi, problematicile sunt foarte complexe, dar tocmai aceasta este misiunea ministerului, de a deveni un real sprijin pentru conaţionalii noştri. Cetăţenii români din afara graniţelor sunt adevăraţii ambasadori ai României, ei ne reprezintă ţara prin conduita şi acţiunile lor, de aceea noi, atât la nivel de instituţie, cât şi la nivel de aparat guvernamental, trebuie să dezvoltăm politici aplicate, astfel încât să facem auzită vocea lor.

Reporter: Ce credeţi că trebuie făcut pentru a rezolva problemele românilor din afara ţării, cum sunt acum, de pildă, cele din Italia?
Natalia Intotero: În primul rând, ţin să subliniez şi o voi face ori de câte ori este nevoie, că principalul mijloc prin care le putem fi aproape românilor este acela de a-i informa. Un cetăţean care îşi cunoaşte drepturile, dar şi obligaţiile, în ţara de rezidenţă, este un cetăţean câştigat întrucât dispune de instrumentele necesare pentru a face faţă oricărei situaţii. Ne propunem să participăm activ la campaniile de sprijinire a cetăţenilor români care lucrează, studiază şi trăiesc peste hotare. În acest sens, vom colabora îndeaproape cu toate instituţiile care au competenţe pe diverse problematici, precum şi cu membrii mediului asociativ şi ai organizaţiilor neguvernamentale.
Comunitatea de români din Italia este cea mai mare din Europa şi este una dintre priorităţile noastre, bineînţeles, alături de toate celelalte ţări în care se găsesc comunităţi de români. În acelaşi timp, aş dori să subliniez că situaţiile din teren şi realitatea conaţionalilor noştri din Italia trebuie analizate în mod particular, astfel încât să se răspundă punctual şi aplicat pentru fiecare context. Asta ne-am dori să implementăm pe viitor şi am încrederea că împreună vom reuşi.

Reporter: Cum puteţi, în calitate de ministru, să-i ajutaţi pe hunedorenii plecaţi în străinătate?
Natalia Intotero: Îmi face o deosebită plăcere să reprezint hunedorenii în prezenta administraţie guvernamentală şi sunt foarte mândră de apartenenţa mea. De aceea, sper că hunedorenii plecaţi în străinătate, la fel ca toţi ceilalţi români din Diaspora, să vină către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni cu proiecte, folosind oportunitatea de a obţine finanţări nerambursabile din bugetul alocat de statul român în acest sens, construind astfel, pe termen lung, o relaţie de parteneriat şi dialog cu reprezentanţii Guvernului României.
Mai mult decât atât, voi conlucra cu toate instituţiile statului, astfel încât să-i putem convingem pe hunedoreni, pe toţi românii, să se întoarcă acasă, punându-le la dispoziţie programe precum „Diaspora Start-Up” şi oportunităţi de reîntoarcere în România, care să le valorifice abilităţile dobândite (antreprenoriale şi/sau profesionale), în afara ţării, prin deschiderea unei afaceri acasă.

Reporter: Cum comentaţi faptul că s-a cerut desfiinţarea ministerului pe care îl conduceţi?
Natalia Intotero: Consider că este dreptul fiecăruia de a-şi exprima punctul de vedere şi respect vocea celor care nu au încă suficientă încredere în misiunea noastră, însă scopul înfiinţării ministerului a fost tocmai acela de a fi aproape de români. Aceştia au cerut în repetate rânduri fondarea instituţiei, iar ţinând cont de cifrele estimative, ce ne indică 10 milioane de români în afara graniţelor, Guvernul României a răspuns pozitiv şi a îndeplinit acest deziderat. Bineînţeles, toate lucrurile sunt perfectibile, iar eu îmi propun chiar acest lucru, implementarea unor standarde de calitate europene, moderne şi care să fie adevărate pârghii şi dincolo de portofoliul meu.

4 comentarii la „„Românii din Diaspora trebuie să-şi cunoască drepturile”

  • …statul român să ofere ceva concret celor din diaspora…. Deci, până acum, spune printre rânduri doamna ministru, statul român nu a făcut nimic pentru ei. Cum adică ? PSD i-a neglijat ? Nu-mi vine să cred, vă criticați partidul ? Asta da știre

  • Mamaitza asta , pretina lu’ Muszic R., in afara de „petale” in Mesagerul nu trebuie si nu va face nimic.
    Romanii din diaspora , au dreptul de a ramane acolo (cei care vor),
    iar ceilalti vor asigura subzistenta neamuriolor din tara.

  • Păi madam .Cînd a-ți fost voi cu diaspora că eu sunt de 16 ani in Barcelona si nu am auzit despre voi A-ți înființat un minister de supt bani românilor de acasă Nu cred că reprezinți pe nimeni Reprezinți propriile in terese ale tele si ale PSD ! După ultima statistică ale bănci nationale de săptămâna aceasta s-au trimis in România de către diaspora in 2017 2,7 miliarde € pentru familiile de acasă Toți care cheltuie acasă acesti banii ,minim 16-19%reprezintă TVA care intră in buzunarul vostru si interese de partid Adeu din Bcn!!

  • Cand apare ghidul, gandit de mintea sclipitoare a madamei Intertrigo,prin care le explica romanilor cum sa isi ia 3 joburi?!?!?!?!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura