ActualitateFlash

Retezatul, în semifinala celor şapte minuni naturale

 

retezat

Florina Crişan

Parcul Naţional Retezat s-a calificat în semifinala competiţiei internaţionale ‘Cele şapte minuni naturale ale lumii’, organizată de Fundaţia New7Wonders, clasându-se pe locul 10 la grupa E, care include cele mai frumoase parcuri naţionale, păduri şi monumente naturale ale Pământului.

Ne-am mobilizat bine
‘A fost o extraordinară mobilizare din partea românilor de pretutindeni. Au vuit forumurile de discuţii, au sunat telefoanele de atenţionare între prieteni ‘nu uita să votezi Retezatul’, a apărut pe bloguri vestea că ‘e musai’ să votăm Retezatul. Presa a fost locomotiva neobosită care ne-a împins înainte, vorbind despre marea şansă pe care o are România. Ne-a unit o cauză bună şi am arătat că se poate să ieşim în faţa lumii nu numai cu cerşetori, câini vagabonzi, hoţi şi violatori puşi la zid de presa occidentală’, a declarat, vineri, Florina Crişan, responsabil relaţii publice în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Retezat (APNR).

Au votat după încercări frustrante
În context, responsabilul APNR a remarcat implicarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, care a înfiinţat un comitet de suport al acestui proiect şi fără de care România ar fi fost descalificată din cursă, aşa cum s-a întâmplat cu alte ţări candidate. De asemenea, la reuşita proiectului au contribuit Ministerul Educaţiei, Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, Mol România. ‘Să nu uităm zecile de mii de români care au învins dificultăţile votării pe un site scris într-o limbă străină şi au perseverat până când au reuşit. Alţii au pus mâna pe telefon şi au votat după ore de încercări frustrante fiindcă numărul din Elveţia era prea solicitat’, a adăugat Florina Crişan. În următoarele două săptămâni, un comitet de experţi internaţionali va decide semifinaliştii care vor fi înscrişi în cursa pentru desemnarea finalistului competiţiei ‘Cele şapte minuni naturale ale lumii’. În acest timp, specialiştii vor alege 28 de candidaţi care vor fi supuşi votului public după data de 21 iulie.

Să fim civilizaţi
‘Acum, mai mult ca oricând, trebuie să demonstrăm că ştim să ocrotim ceea ce ne-a dat natura. Facem un apel către toţi vizitatorii Retezatului: haideţi să lăsăm curate locurile pe care le străbatem. Toată stima pentru cei care îşi coboară singuri punga cu deşeuri din parc. Pe aceştia, Retezatul îi aşteaptă să revină’, a declarat Zoran Acimov, directorul APNR. Potrivit acestuia, Ministerul Turismului a înscris Bucureştiul pe lista oraşelor candidate pentru desfăşurarea festivităţilor din 2011, când vor fi anunţate ‘Cele şapte minuni naturale ale lumii’. Concursul a debutat anul trecut, când, la cele şapte grupe ale competiţiei, au fost nominalizate 261 de locaţii, dintre care în semifinale au intrat primele 11, în urma votului pe adresa de web http://www. new7wonders.com/nature/en/. Parcul Naţional Retezat a fost singurul din România care a fost selectat pentru acest concurs internaţional la secţiunea destinată pădurilor, parcurilor naţionale şi rezervaţiilor naturale. Pentru proba finalei vor fi alese câte patru locaţii la fiecare grupă, clasamentul urmând să fie efectuat tot printr-un vot popular exprimat pe internet, până în anul 2011. Cu o suprafaţă de peste 380 de hectare, Parcul Naţional Retezat a fost înfiinţat în anul 1935 pe structura fostului domeniu de vânătoare al Casei Regale. Parcul este acum unul dintre puţinele locuri din România, unde natura a avut cel mai puţin de suferit în urma intervenţiei omului. În arealul acestuia trăiesc 185 de specii de păsări, 1.190 de specii de plante – o treime din totalul celor din România, 90 dintre acestea fiind unice în ţară. Unicitatea parcului derivă şi din faptul că în Masivul Retezat se găsesc 20 de vârfuri muntoase cu o înălţime de peste 2.000 de metri, iar între văile acestora se află 80 de lacuri şi tăuri glaciare. Dintre acestea se disting Lacul Bucura, cel mai întins din ţară, cu o suprafaţă de nouă hectare, şi Lacul Zănoaga, cu o adâncime de 29 de metri, cea mai mare din România.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura