Fara bascalie

Recipientele colorate…

Au apărut acum vreo două săptămâni în Deva, destinate fiind colectării materialelor refolosibile – pet-uri, sticlă, hârtie, metal. Dacă aceia care vor dori să comenteze mă vor întreba dacă ştiu cât costă, le spun de pe acum – nu ştiu cât costă, dar dacă ei ştiu, pot să spună. Nu ştiu nici ce firmă le aduce, nici cine le exploatează, am văzut şi eu, ca tot deveanul, că au apărut acolo.
Ideea în sine este cum nu se poate mai bună. Interesat de protecţia naturii, inclusiv prin reciclarea principalelor deşeuri rezultate din activităţile curente, am fost chiar curios să văd în ce măsură populaţia a receptat amplasarea lor – puţin cam ostentativă, dar poate că e bine aşa, cel puţin, nu trec neobservate. Cele pentru pet-uri sunt deja pline, poate şi pentru că au existat înainte containere în care s-au adunat sticlele de plastic.
Ceea ce mă preocupă este cât de performant funcţionează circuitul materialelor reciclabile în România. Este extrem de important, pentru că amplasarea recipientelor colorate este un prim pas, fără îndoială, esenţial. În foarte multe situaţii însă, salvarea aparenţelor este preocuparea de bază a românilor. Imaginea o fi ea o componentă a relaţionării cu societatea (în acest caz…), dar dacă nu este dublată de profunzime, cu alte cuvinte, dacă nu are fond, nu prea are nici valoare. De ce filozofez atât de mult pe tema unor recipiente pentru materiale refolosibile? Pentru că sper ca hârtia, sticla, pet-urile sau metalul să ajungă într-adevăr la centre de reciclare şi nu la groapa de gunoi a oraşului, spre mulţumirea batjocoritoare a celor care cred că au mai păcălit un segment al „electoratului” – amărâţii de ecologişti…
Am mai scris despre dispariţia depozitelor de preluare a hârtiei uzate, care s-au tot mutat, până au ajuns într-o zonă necunoscută a oraşului, unde eu încă nu le-am depistat. Dacă până la dispariţia lor adunam, din proprie iniţiativă, vreo 20 de kilograme de hârtie doar din cumpărături diverse, pe care le predam la un depozit de lângă cimitirul de pe strada Eminescu, ulterior, aceeaşi cantitate de hârtie o aruncam la tomberon. Până şi homleşii care mai cărau hârtie cu căruciorul au dispărut – cred că era prea departe şi pentru ei să meargă pe jos până la marginea oraşului, unde am auzit că s-ar fi mutat depozitul.
Acum, suntem în rând cu Europa – avem recipiente colorate! Mai avem nevoie de bun-simţ, ca să aruncăm hârtia la hârtie, pet-ul la pet-uri şi sticla la sticle şi nu orice oriunde, precum şi de certitudinea că da, efortul nostru este respectat până la capăt.

4 comentarii la „Recipientele colorate…

  • Adevarat, pentru imagine sunt potrivit amplasate. Pentru eficienta ar trebui amplasate in locurile unde se amplaseaza si celelalte containere pentru deseuri menajere. In timp si cetatenii urbei noastre vor invata sa le foloseasca conform destinatiei, asa cum s-a intamplat cu containerele pentru pet-uri. Cat despre deseurile din hartie chiar nu se gaseste la nivel local o solutie pentru a fi preluate selectiv?
    Ar fi interesant de stiut ce se intampla cu aceste deseuri colectate selectiv dupa ce sunt preluate de firma specializata?!

  • La intoarcerea din vacanta (petrecuta intr-un oras din Romania cum f.putine sunt : modern, curat, elegant), am avut neplacuta surpriza sa remarc aceste containere amplasate exact in punctele care ar trebui sa fie emblematice, reprezentative pt.Deva. Ma intreb daca stimatii nostri alesi au vazut in nenumaratele lor plimbari in schimburi de experienta si infratiri cu orasele lumii (haida, de ! cine-ar avea nevoie la o adica de jalnica lor „experienta” ?!?) containerele de deseuri expuse in buricul targului ?!? E ca si cum ne-am lauda in plin secol XXI, ca folosim toaletele si nu parii din fundul curtii !
    RUSINOS, SCANDALOS !
    P.S. : Crede cineva ca locatarul dintr-un bloc oarecare va merge pana undeva in centru, sa arunce deseurile de un anumit tip ? Sa fim seriosi ! Locul acestor containere este langa celelalte, intre blocuri.

    Cu jena,
    S.H., un locuitor dezamagit (a cata oara?!)

  • Recipientii colorati sunt amplasati in zonele centrale si populate si in alte orase europene. In zone ca Lido sau Casa de cultura unde sunt banci pentru parinti cu copii si care pot pune PET-urile civilizat , in mod selectiv, si sa isi invete si copiii sa fie ecologisti. Daca se puneau in spatele blocurilor, romanii nesimtiti cum sunt ar fi gasit o cale sa le umple cu gunoi menajer, de lene sa mearga vreo 10 metri mai departe pana la pubela. Nu credeti asta?

  • Nu, nu am vazut in nici un oras din Europa prin care-am umbblat, badoagele cu deseuri expuse cu mandrie la loc vizibil !!! Da’, poate n-am fost eu prin cele capitale grozave prin care va preumblati voi !
    Cat despre nesimtirea romanilor, ea nu poate fi eradicata decat cu pedepse zdravene, asa sa stiti ! Peste tot in lume asa s-a procedat, de-aia exista locuri curate pe pamantul asta, pentru ca cine greseste, plateste ! Scump !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura