ActualitateFlash

Readus la viaţă, dar prea târziu

02 inecat

Nicolle Ebner

 Duminică, hunedorenii veniţi la plajă pe malul Streiului, au fost martorii unei intervenţii incredibile a membrilor unui echipaj SMURD din Simeria.

Ce părea o joacă, s-a dovedit a fi o tragedie
Mihai Panaitescu, regizor la Teatrul Judeţean din Deva, povesteşte că se afla cu fiica sa, la scăldat, pe malul Streiului, în apropierea podului de la Simeria. La un moment dat, a văzut trei tineri, cu vârstele cuprinse între 20 şi 23 de ani, care, probabil au intrat în apă să se răcorească de dogoarea arşiţei din aer, dar şi după berile băute pe mal. Unul dintre ei s-a avântat mai mult spre mijlocul albiei şi imediat a dispărut sub apă. „Prietenii lui au crezut că se joacă, dar eu mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva grav, pentru că nu avea cum să stea atâtea minute fără să iasă la suprafaţă. În plus, ştiam că, în unele zone, la câţiva metri de la mal, albia se adânceşte brusc, până la şapte metri, apa formând vârtejuri foarte periculoase, din cauza adâncimii mari şi a curenţilor. Le-am spus băieţilor că nu este în regulă, dar ei mi-au răspuns că amicul lor se joacă şi că probabil, o fi ieşit din apă, mai la vale. În cele din urmă m-au ascultat şi, disperaţi, au început să-şi caute camaradul. Nu am mai pierdut timpul şi am sunat la 112”, povesteşte Mihai Panaitescu.

Inima a început să bată, după 50 de minute de masaj cardiac…
Singurul care a avut curajul să se avânte în Strei ca să-l caute pe tânărul dispărut în vâltoarea apelor a fost un profesor de informatică de la unul din liceele din Orăştie. Dând dovadă de un curaj şi o forţă de nebănuit sub aspectul său firav, Adrian Irimie a reuşit să scoată victima la lumină, după 20 de minute de căutări. Imediat, tânărul înecat a fost preluat de echipa SMURD din Simeria, care fusese alertată în urma apelului la 112. Timp de 50 de minute, şeful de echipaj Adrian Bogdan şi paramedicii Viorica Filimon şi Cristian Cândea i-au făcut masaj cardiac, fiind schimbaţi, când ajungeau la capătul puterilor, de şoferul de pe ambulanţă, intrat şi el în lupta dusă de colegii săi împotriva morţii. După 50 de minute, când nimeni nu mai credea că  este posibil vreun miracol, a apărut ritmul cardiac. Câte trei bătăi pe minut. Stimulaţi de primul semn, care putea însemna revenirea la viaţă, paramedicii l-au îmbarcat pe tânăr în ambulanţa SMURD, „iar până la Spitalul Judeţean Deva, a început să respire singur”, spune Petru Mărginean, preşedintele Asociaţiei SALVITAL Hunedoara.

…într-un trup lipsit de viaţă
Din nefericire, soarta a decis ca firul vieţii tânărului Mariş Robert, din Dobra, să se curme, duminică. Echipajul SMURD a făcut ceea ce în mod normal nu este posibil. A readus la viaţă inima victimei, dar nu şi restul. „Din păcate, tânărul a decedat în noaptea de duminică spre luni. Fiind vorba de o inimă tânără şi puternică, aceasta şi-a reluat activitatea după cele 50 de minute de masaj cardiac, dar la preluarea de către echipa UPU, victima era în comă profundă, şoc hipotermic şi prezenta un edem pulmonar. Era imposibil ca organismul şi creierul să reziste unui asemenea şoc, organele vitale nefiind oxigenate o perioadă foarte mare de timp. Şi dacă ar fi supravieţuit, ar fi rămas cu sechele severe”, declară Dan Florea, managerul Spitalului Judeţean Deva.

3 comentarii la „Readus la viaţă, dar prea târziu

  • Macar paramedicii de pe smurd isi fac treaba ca aia de la urgente sunt praf , nici nu baga oamenii in seama daca nu le bagi ceva banuti la inaintare .uitati-va pe ZoneReality cum se comporta medicii americani cu pacientii lor si dupaia faceti o comparatie .

  • Odihneste-te in pace dragul nostru verisor…te iubim si te vom iubi pentru intotdeuna si nu te vom uita niciodata…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura