Actualitate

Râurile judeţului, cucerite de ortacii pasionaţi de pescuit

02 pescari

Dana Istudor

În Valea Jiului sunt câteva mii de pasionaţi de pescuit, în special mineri, care la fiecare sfârşit de săptămână iau cu asalt lacurile de acumulare şi râurile din zona Haţeg, dar şi cel mai mare râu din judeţ, Mureşul.

Stau în corturi
Mulţi dintre minerii din Valea Jiului au renunţat la concediul petrecut pe malul mării, după ce biletele de vacanţă n-au mai fost acordate de către CNH, însă au găsit repede o alternativă ieftină pentru a se rupe de stresul cotidian. În special, minerii pasionaţi de pescuit, care au pus stăpânire pe apele din judeţ, dar şi din restul ţării, iar în fiecare week-end ies pentru captura cea mare. Fie că e vorba de Mureş, Strei, bălţile private de lângă Simeria sau barajele de acumulare ale hidrocentralelor din Ţara Haţegului, pescarii din Valea Jiului sunt nelipsiţi de pe malurile apelor. „Ne strângem în grupuri de câte cinci sau câţi intră într-o maşină şi ieşim la apă. De obicei, stăm câte trei zile la cort, că este ieftin ca braga, adică nu plăteşti nimic pentru campare, că nu are cine să vină să-ţi ceară bani. N-au amenajat nimic în zona Mureşului şi unde e câte un parc, nu sunt locuri de pescuit. E foarte frumos şi mai intră şi câte o captură mare la băţ. Doar se ştie că pescarii meseriaşi sunt mineri din Valea Jiului”, spune Dorin, un ortac de la EM Livezeni, aflat la pescuit pe Mureş, în zona Mintia.

Mureşul-apa preferată
Unii ortaci sunt la pescuit de săptămâni bune pe râul Mureş şi chiar dacă au avut zile întregi când undiţa nu s-a mişcat, spun că nu le pare rău de ieşire. „Noi suntem în concediu de odihnă şi am venit cu soţia, căţelul şi copiii. De două săptămâni şi ceva stăm aici la Brănişca, la pescuit. Nu mai sunt bani pentru concediu la mare, avem credite, la mină salariul nu mai este cum era pe vremuri. Aşa că asta e o soluţie bună de a te relaxa. Şi soţia mea pescuieşte, nu a avut încotro şi totul e bine. Dacă ar fi fost pe undeva şi un loc unde să poţi face baie, era şi mai frumos. Am găsit noi un râu micuţ cu apă limpede ce se varsă în Mureş şi acolo ne spălăm, dar nu e chiar foarte bune de scăldat. E frumos, totuşi, e linişte şi nu te deranjează nimeni. Mergeţi mai încolo să vedeţi câte corturi sunt cu mineri pensionari, care au venit cu nevestele. Au făcut cum fac ăia din Bucureşti, de se duc la munte pentru a scăpa de facturi. Stau toată vara pe malul apei şi ies mai ieftin la întreţinere”, ne spune şi Nicolae, un alt ortac pasionat de pescuit.

Plin şi pe baraje
În Vale, minerii au doar câteva soluţii de a ieşi la pescuit, pe malul Jiului, unde acest sport este reglementat la categoria salmonide, iar pescuitul lor aduce satisfacţii, ţinând cont că păstrăvul este unul dintre cei mai bătăioşi şi doriţi peşti, însă nimic nu se compară cu „drill-ul” oferit de un crap de cinci kilograme sau al unui somn de 15, capturi care sunt întâlnite în judeţul nostru doar pe râul Mureş, ori bălţile şi lacurile de lângă capitala judeţului. Oficial, în momentul de faţă sunt înregistraţi cu acte în regulă ca pescari circa 1.000 de ortaci din toate cele şase localităţi ale Văii Jiului. Datele deţinute de asociaţiile şi cluburile pentru pescuit din Vale arată că numărul pescarilor aflaţi în evidenţe este mai mic. Discrepanţa apărută este cauzată de preţul ridicat al vizelor anuale pentru pescuit, pe care mulţi dintre pasionaţii „băţului“ din Valea Jiului nu îşi permit să îl achite, dar şi de faptul că mulţi mineri preferă să-şi vizeze permisul de pescuit în Haţeg, pentru că este mai ieftin şi vor să aibă
siguranţa că actul lor le dă dreptul să pescuiască şi în barajele de acumulare de pe firul Râul Mare. Oricum, luna august se anunţă deosebit de bogată pentru pescarii cu acte în regulă care vor să meargă la baltă. Iubitorii pescuitului vor avea fir întins la mai toate speciile de peşti din apele de şes, colinare şi de munte.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura