Actualitate

Proteste la Mediu şi la Judecătoria Hunedoara

Sorina Popa

Ieri, între orele 11 şi 13, salariaţii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara au oprit lucrul. În această perioadă nu s-au primit dosare, nu s-au eliberat avize şi nici nu s-au prelevat probe. În acest fel, angajaţii din întreaga ţară, nu numai de la APM Hunedoara, şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nealinierea salariilor la nivelul celor din Ministerul Mediului. La sfârşitul lunii aprilie, salariaţii au mai protestat, însă cererile lor nu au fost rezolvate. În aceste condiţii, oamenii au fost nevoiţi să meargă mai departe şi să continue acţiunile.
Au înregistrat conflictul de muncă
„Având în vedere că în urma protestelor anterioare din zilele de 14.03.2017, 21.03.2017 şi 27.04.2017 nu a existat nici o reacţie de susţinere din partea Ministerelor/Guvernului/factorilor politici privind eliminarea discriminării angajaţilor din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului, lipsa unui răspuns la solicitările noastre scrise, ne vedem nevoiţi să declanşăm conflictul de muncă. Astfel, de astăzi, 30.05.2017, (n.r.-ieri) între orele 11.00-13.00, angajaţii ANPM şi ai APM-urilor declanşează un nou protest spontan şi vor înregistra Conflictul de muncă la Ministerul Mediului şi la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu.
Conflictul de muncă, susţin sindicaliştii din Mediu, este o etapă premergătoare grevei generale. „Se ajunge, astfel, la sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene (autostrăzi, drumuri expres, modernizare/reabilitare de drumuri naţionale/judeţene, sisteme de management integrat al deşeurilor, sisteme de canalizare, parcuri industriale, conducte de transport gaze naturale, linii electrice aeriene, planurile pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor pentru fiecare bazin hidrografic în parte, reabilitare linii căi ferate de călători şi de marfă,  cariere, planuri de management, parcuri eoliene, strategii etc.); neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană sau imposibilitatea funcţionării sistemului pentru protecţia mediului”, susţine Ciprian Şoavă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu.
Grefierii, şi ei în grevă
Şi grefierii de la Judecătoria Hunedoara au anunţat că, începând din data de 29 mai 2017 au declanşat proteste, pe perioadă nelimitată, între orele 12 şi 13, în fiecare zi. Motivul, „modul în care urmează să fie remunerat personalul auxiliar şi conex din cadrul instanţelor de judecată, conform Legii-Cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.
„Dacă proiectul Legii salarizării ar fi aplicat în forma propusă şi înregistrată la Senat, categoria profesională a grefierilor şi a celuilalt personal auxiliar de specialitate şi conex ar avea salariile diminuate semnificativ”, se arată în comunicatul Sindicatului „Grefierul”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura