Fara bascalie

Programul la televizor, singura diferenţă

Libertatea este o noţiune vagă, mai ales atunci când o ai şi nu ştii ce să faci cu ea. Scuzată fie-mi comparaţia vulgară, dar seamănă cumva cu curăţenia: atunci când este, nu se observă, dar când nu este, deranjează.
Acum, în România este libertate, foarte uşor confundabilă cu haosul şi disoluţia (cuvânt drag lui C.T. Popescu…), iar din acest motiv, oamenii nu o mai valorizează. Eşti liber să cumperi orice, dar cu ce? Eşti liber să vorbeşti – şi ce folos, din moment ce nimeni nu te bagă în seamă? Şi nu pe tine, om de rând, ci televiziuni care informează în fiecare seară milioane de oameni, semnalând nereguli crase, pe care cei în drept se fac că nu le observă. Reţetă sigură – câinii latră (uite ce bine se potriveşte, în stil românesc: presa, câinele de pază al democraţiei…), caravana trece.
Democraţia nu prea este de folos, îţi pierzi locul de muncă. Când vine banca şi-ţi ia casa. Când termini o şcoală şi nu ai post. Nici casă. Nici bani suficienţi. Nici speranţă, căci singurul mesaj la vârf este: daţi-i afară!
Prin comparaţie, în comunism, munca era obligatorie! Nu munceai, riscai pârnaia! După ce te angajai, statul îţi dădea casă – mai proastă, mai bună, mai cu pile, dar primeai. Mi s-a întâmplat şi mie, aş fi ipocrit să n-o recunosc. Nu era mâncare, dar vorba românului, de foame nu murea nimeni… Era frig în casă, dar vorba Elenei (nu, nu Udrea): mai puneţi o pătură pe voi! Nu puteai călători, dar la excursii se gândesc acum sutele de mii de şomeri sau oameni cu salarii ciuntite? Nu era Parlament, dar ce, acum este? Nu fac preşedintele sau Roberta Anastase ce vor, tot ca atunci? De aici, la desfiinţare sau reducere numerică nu mai este decât un pas. Opoziţia este eficientă, să zici că măcar o rocadă la putere ne-ar da speranţă, dacă altceva n-ar avea ce să dea. Nu este…
Marile realizări industriale sunt ale epocii de aur, Transfăgărăşanul, cei 100 de kilometri de autostradă, metroul, blocurile în care locuieşte majoritatea populaţiei, hidrocentralele şi termocentralele? (CAP-urile şi serele au fost distruse, dar se vede că fără ele agricultura nu e mai brează).
Îmi pare extrem de rău să o spun, beneficiile democraţiei devin din ce în ce mai mult analizabile filosofic. Cine stă să i se demonstreze de ce a căzut comunismul, că totul a fost construit utopic, că economic nu se putea susţine şi că dacă nu cădea în 1989, cădea în 1990 sau în 1991? Ce, China cade?
Pentru imensa majoritate a populaţiei, diferenţa o face programul la televizor. S-ar putea să nu fie de ajuns.

7 comentarii la „Programul la televizor, singura diferenţă

  • pai noi in fapt am schimbat doar in vorbe o societate cu alta(comunism cu capitalism) in realitate suntem tot acolo in comunism(nici macar ala cu fata umana visat de Iliescu ci acela care ne dadea fiori adica cel al activistilor ciubucari si lingai si al securistilor smecheri)…pina una alta Ilenuta(adica d.na Udrea) viziteaza santiere se prinde in hore, ce daca-si murdareste hainutele Dior daca ajunge prima ministra sau presedinta isi cumpara altele…liberarii aia batosi care taiau coada la ciine sunt super miliardari, ca de! tara avea bani ca tocmai aveam datoriile platite, intre timp mai fata democratia noastra un OTV, mai clocira si gainile lui Nastase. institutiile democratiei sunt o alegorie, presa nu face exceptie manipulind la greu pentru boierii care o au in dotare…si oricum caravana trece! nu „plingeti” d.le Gruian dupa comunism ca din nefericire pentru noi e tot aci…programele tv? daca mai este cineva normal nici nu deschide tembelizorul…

  • Intereasant Articol !Perfect adevarat. Intrebare :cine suntem noi romanii de fapt ? Sistemul comunist ne-a ascuns adevarata fata a poporului roman .Mai exista si acum romani care mai cred ca noi eram spaima Europei la productia de fier,otel , carbuni etc.Uita totusi( sau poate nu stiu )ca toate acestea au functionat intr-o piata izolata (pe atunci CAER)si unde niciodata nu a functionat principiul economiei de piata .Ba mai mult, cu ajutorul celor 2 ore de program zilnic mai aflam chiar ca noi romani sintem chiar ,,destepti ” Europei cu lucrurile pe care le-am mai descoperit .Descopar insa cu stupoare ca marii conducatori de atunci sint ,,menegerii´´ de astazi ai tarii – numai rezultatele sunt altele .Asteptam o crestere economica a tarii – ma intreb din ce ? Romania este o tara de bisnitari domnilor , incepind de pe ,, Faleza” unde se vinde la portbagaj si terminind cu lanturile de magazine toata lumea cumpara si vinde .Si cine produce ?
    Sint indemnat in ultima vreme sa ies in strada si sa protestez pt. schimbarea unui Presedinte.In 1989 era aproape la fel – credeam ca Fam. CEAUSESCU este vinovata pt.tot raul din tara .Diferenta este ca atunci ma indemnau parintii , acum ma indeamna Televizorul.Nu voi iesi – nu vad nici un rost .
    Iar despre China ,cred ca au inteles ce inseamna puterea lasata in minile poporului .Condusi cu Bita la spate au mai multe sanse sa ajunga Vestul.
    Multumesc tuturor celor care au avut rabdare sa-mi citeasca parerea.
    Cu simpatie ED

  • Gruiene, acum chiar ca esti penibil. Inca un laudator al comunismului ne mai lipsea. Deraiezi tot mai tare. Iti pregatesti trecerea in barca lui Diaconescu sau WC Tudor ?? Taica Molot ce zice de asta ?

  • Auzi ba nostalgicule, de obicei scriu politicos, dar pentru tine nu-i valabil. Tot n-ai pricepe nimic, dute-n anonimatul tau de amarat…Revino cand ti-a crescut IQ-ul.

  • Doua vorbe trei jigniri si te mai pretinzi om de cultura. Of mr Gruian, nu iti tratezi deloc cu respect cititorii si te mai miri de comentarii. Hai ca te las sa nu o iau in barba. Baga aici doua crosee, dar vezi sa nu iti rupi mana cu care scrii.

  • Ah, cat de curajosi sunteti voi, anonimii… N-ai cum s-o iei in barba, ca nu esti identificabil decat ca o porecla fara identitate. Mi-am propus de multe ori sa nu mai bag in seama indivizii de acest gen, dar de, fara ei viata ar fi atat de searbada, nu, mr….cum spuneai ca te cheama? Ai curaj sa spui cine esti? Sau ti-e frica sa nu te identificam, asa cum scria un alt curajos inainte vreme…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura