Comunitate

Program non-stop pentru medicii de familie?

Andreea Lazăr

Medicii de familie ar putea fi obligaţi să asigure continuitatea actului medical în centre de permanenţă.

Aceştia ar trebui să primească pacienţi de luni până vineri, între orele 15.00 şi 8.00, iar în weekend, de sâmbătă dimineaţa de la ora 8.00, până duminică la aceeaşi oră. Şi asta, în urma unui nou proiect de lege al Ministerului Sănătăţii, aflat în dezbatere publică. Proiectul se adresează tuturor medicilor de familie aflaţi în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile din apropierea acestor centre de permanenţă. Zonele unde se vor amenaja acestea vor fi stabilite de Direcţiile de Sănătate Publică, împreună cu primăriile şi Casele de Sănătate.

Pregătiţi de proteste

La nivelul judeţului Hunedoara, nu există nici un astfel de centru de permanenţă. Potrivit reprezentanţilor Colegiului Medicilor Hunedoara, aceştia nici nu vor fi de acord cu o astfel de lege, dacă ea va fi adoptată. „Medicii ar urma să lucreze în centrele de permanenţă, în baza unui alt contract care include doar aceste servicii. Mai mult, contractul pe care aceşti medici ar urma să îl semneze cu Casa de Asigurări este condiţionat de acceptarea activităţii şi în aceste centre. Or, acest lucru este total antimedical şi antidemocratic. Vom protesta dacă va intra în vigoare o astfel de prevedere”, a declarat Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara.

Penalizări pentru cei care refuză

Proiectul aflat în dezbatere publică prevede sancţionarea medicilor de familie care nu vor respecta noile prevederi. Mai exact, Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate cu care medicii sunt în relaţii contractuale le vor diminua acestora, cu 10 la sută, venitul lunar acordat per capita. „Din păcate, în judeţul Hunedoara nu există centre de permanenţă. Acestea vin în sprijinul tuturor pacienţilor, fie că sunt sau nu asiguraţi. Legea ar fi una benefică, prin intermediul ei având acces gratuit la actul medical toţi oamenii”, consideră directorul economic al Casei Judeţene de Sănătate Hunedoara, Ovidiu Bândea. Pentru serviciile medicale acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii ar urma să primească bani în plus la salariu, la nivelul unui medic specialist în regim de gardă.

În Hunedoara, nu se poate

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara îi linişteşte pe medicii care se pregătesc de proteste. Potrivit directorului instituţiei, Dumitra Ştefan, realizarea centrelor de permanenţă nu este posibilă în judeţ. „Deşi am încercat încă din anii trecuţi amenajarea unui astfel de centru în judeţ, am constatat că aici nu există cadru legal pentru înfiinţarea lui. Centrele de permanenţă se adresează persoanelor din mediul rural, iar judeţul Hunedoara are populaţie urbană în proporţie de 75 la sută. Or, acest lucru nu permite înfiinţarea centrelor de permanenţă”, a afirmat Dumitra Ştefan.

One thought on “Program non-stop pentru medicii de familie?

  • „Centrele de permanenţă se adresează persoanelor din mediul rural, iar judeţul Hunedoara are populaţie urbană în proporţie de 75 la sută”
    Vai de mama lor de populatie urbana!!!!!!
    Daca toate aceste localitati zise urbane , isi merita acest titlu de municipiu sau oras, cind ele abia se incadreaza la categoria de comuna amarita!
    Pe vremuri era o vorba, „decit sarac la oras , mai bine in satul tau fruntas”! Dar ce faceau primarii nostri cu lefuri de primar de comuna , plus cumetriile care s-au facut cu toate neamurile angajate pe posturi de bugetari in municipii , orase samd.Noroc , ca s-au desfiintat politiile rurale!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura