Comunitate

Primarul din Gurasada nu se dă bătut în faţa crizei

Magdalena Şerban

Într-o perioadă în care bugetele tuturor localităţilor, fără excepţie, au fost afectate serios de criza economică, fondurile nerambursabile, în special cele venite de la Uniunea Europeană, sunt văzute ca una dintre puţinele posibilităţi de a face investiţii. Departe de a fi o modalitate lejeră, accesarea banilor europeni îi supune pe cei care vor să ajungă la ei, la o procedură anevoioasă şi greoaie. Dincolo de avize, aprobări, hârtii şi dosare întoarse din drum, primăriile trebuie, apoi, să poată acoperi partea lor de finanţare, care, în special pentru localităţile mici, cu bugete modeste, poate fi un efort prea dificil.

Proiect de 2,5 milioane de euro
Nici primarul din comuna hunedoreană Gurasada nu bate pasul pe loc. Se poate mândri cu un proiect european declarat eligibil pe Măsura 322 (renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale) şi cu o mulţime de lucrări finalizate. „Ne-am bucurat foarte mult să ne aflăm printre acele primării hunedorene cărora li s-a declarat eligibil proiectul depus. Este o oază de speranţă pentru dezvoltarea comunităţii şi ar fi fost mare păcat să nu o transformăm într-o oază de bucurie. Am şi uitat câte drumuri am fost nevoiţi să facem şi câtă birocraţie am lăsat în urmă. Este un efort răsplătit, ţinând cont că la nivel naţional, din 2.051 proiecte depuse, inclusiv cele reportate din 2008, au obţinut finanţare doar 295, printre care şi cel al comunei Gurasada.“ ne spune, bucuros, Silviu Nan (foto), edilul-şef al comunei amintite.
Proiectul integrat vizează realizarea unor obiective benefice pentru locuitorii din satele Gurasada, Boiu de Sus, Câmpuri de Sus, Boiu de Jos, Vica, Runcşor şi are o finanţare de 2,5 milioane de euro. Este vorba de modernizarea drumurilor comunale, renovarea Căminului Cultural din satul Boiu de Sus, asigurarea costumelor populare pentru formaţia locală de  dubaşi, cu o tradiţie de zeci de ani şi înfiinţarea unui Centru After School în localitatea reşedinţă de comună.

Şcoli la standarde europene
Pentru acest an, primarul mai are în vedere finalizarea, lucrărilor de reabilitare efectuate la Căminul Cultural din Câmpuri de Sus, cu bani din bugetul local, iar în ceea ce priveşte Şcoala Generală din Gurasada, aceasta va intra în reparaţii capitale prin programul derulat prin Banca Mondială. Este un proiect în valoare de aproximativ 400.000 euro şi presupune reparaţii la acoperişul şcolii, înlocuirea geamurilor, a pardoselii, grupuri sanitare noi şi toate dotările necesare pentru o şcoală de nivel european. „Era absolut necesară o gamă completă de reparaţii la această şcoală, pentru ca elevii şi profesorii de aici să-şi desfăşoare orele de curs în condiţii optime. Trăim într-un secol al evoluţiei continue, iar dacă vrem să sprijinim această evoluţie, mai ales cea  intelectuală, trebuie să o susţinem într-un mod real“, declară primarul Silviu Nan.

Reţea de alimentare cu apă în sate
Alimentarea cu apă este şi ea o prioritate pentru comună, astfel încât se vor finaliza lucrările în satele Gurasada, Gothatea şi  Câmpuri Surduc, începute pe baza Ordonanţei 7, având o valoare de un milion de euro.  „Decolmatarea şanţurilor şi canalelor (din fondurile proprii ale primăriei) este pe ultima sută de metri, iar în ceea ce priveşte introducerea canalizării în satele Gurasada, Câmpuri Surduc şi Gothatea, există deja un studiu de fezabilitate. De asemenea, iluminatul public este pe lista proiectelor finalizate, acesta fiind modernizat  100 la sută, prin înlocuirea lămpilor vechi cu cele economice“, ne mai spune  edilul şef din Gurasada.
După cum se vede, veşti bune de la Gurasada, chiar dacă această criză economico-financiară nu a ocolit frumoasa aşezare. „Nu ne vom lăsa învinşi aşa uşor. Cât avem două mâini şi o forţă unită, cea a comunităţii, nu avem de ce să ne facem griji. Relele vin şi pleacă, aşa e datul sorţii, dar le răzbatem noi pe toate, cu ajutorul lui Dumnezeu“, ne mărturiseşte, optimist primarul comunei de pe Valea Mureşului.

One thought on “Primarul din Gurasada nu se dă bătut în faţa crizei

  • Comuna, d-le primar, mai are inca doua sate, nu ? Pentru Carmazanesti si Danulesti nu faceti nimic ? Sau, fiind mai slab populate, aduc mai putine voturi ! Rusinica !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura