Politica si administratie

Primăriile, puse în dificultate de guvern

Nicolle Ebner

 În cazul modernizării satelor cu ajutorul fondurilor europene, guvernul a schimbat, din nou, regulile, în timpul jocului, introducând noi condiţii de eligibilitate. Astfel, câteva zeci de primării din judeţul Hunedoara, care şi-au întocmit proiecte pe măsura 3.22, privind dezvoltarea mediului rural, trebuie să le refacă, conform noilor normative.

 Peste noapte, s-a schimbat beneficiarul
După cum era de aşteptat, întâlnirea organizată luna trecută la Deva, între secretarii de stat de la diverse ministere şi primarii hunedoreni, a fost un mare fâs. În loc ca guvernul să simplifice procedurile de întocmire a dosarelor pentru obţinerea de finanţări pe măsura 3.22, aşa cum au argumentat primarii hunedoreni, le-a complicat. Luna trecută, guvernul a schimbat din nou procedura, iar primăriile care aveau deja întocmite proiecte – de modernizare a satelor – şi obţinuseră şi avizele necesare, sunt obligate acum, să refacă tot dosarul, pentru că beneficiarii proiectelor nu mai pot fi primăriile sau consiliile locale, ci comunitatea. Până şi Consiliul Judeţean Hunedoara a trebuit să emită certificate de urbanism pentru comunităţile solicitante, nu pentru primării sau consilii locale. Prin urmare, alţi bani, alte drumuri, alt timp pierdut pe la uşile instituţiilor, pentru refacerea dosarelor. Şi, de parcă atât nu era de ajuns, edilii care vor să modernizeze o şcoală sau un cămin cultural cu bani europeni, musai trebuie să obţină şi avizul Inspecţiei de Stat în Construcţii. Cea de la Bucureşti, nu cea judeţeană. Iar avizul se eliberează numai după 10 zile.
 
Ce simplifică unii…
Prin urmare, strădania unor instituţii de a descurca hăţişul birocratic, în folosul comunităţilor, a devenit şi ea inutilă. „Din punct de vedere al protecţiei mediului, cu de la mine putere, am simplificat procedura prevăzută în protocolul dintre Agenţia Naţională de Protecţia Mediului (ANPM) şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), astfel încât, toate proiectele să primească documentele necesare din punct de vedere al protecţiei mediului, în timp util. Adică, am redus procedura de avizare, de la cinci săptămâni, la trei zile”, a declarat Georgeta Barabaş, directorul coordonator al APM Hunedoara. Marele semn de întrebare rămâne avizul inspecţiei în construcţii, care se emite la Bucureşti, iar cifrele demonstrează că majoritatea primăriilor hunedorene înscrise în program nu mai au timp să depună dosarele, termenul limită expirând la 31 iulie 2009.

 …complică guvernul
Potrivit datelor statistice, un număr de 23 de primării de comune din judeţul Hunedoara au întocmit 54 de proiecte pe măsura 3.22, pentru dezvoltarea mediului rural. Dintre acestea, patru mai sunt încă la APM pentru obţinerea avizului de mediu, iar la Agenţia Judeţeană de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Hunedoara a ajuns doar un singur dosar complet. Restul sunt încă în curs de obţinere a avizelor. Comunităţile care nu reuşesc să depună dosarele de finanţare în această sesiune, pot să-şi ia gândul de la modernizarea satelor pe bani europeni, până în 2014. Guvernul a decis să pună la bătaie, în acest an, toate fondurile alocate, de UE, pe această măsură, pentru toţi cei patru ani de derulare a proiectului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura