Actualitate

Primarii hunedoreni vor referendum pentru o idee

Carmen Cosman

Consiliul Judeţean Hunedoara vrea să cheltuiască 200.000 de lei pentru organizarea unui referendum, prin care populaţia să se pronunţe asupra proiectului de reorganizare administrativă. Deşi hotărârea nu a fost încă aprobată de Consiliul Judeţean, preşedintele Mircea Ioan Moloţ, împreună cu primarii, au stabilit chiar şi data referendumului: 24 iulie.

Molnar a ţinut o lecţie de istorie

Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean i-a convocat pe primarii din judeţ, pentru a se pronunţa cu privire la oportunitatea unui referendum pe această temă, cu atât mai mult, cu cât astăzi, în şedinţa CJ Hunedoara, va fi supus spre aprobare acest proiect. Din cei 56 de primari, viceprimari sau reprezentanţi ai administraţiilor publice locale prezenţi la discuţii, 45 au fost de acord cu consultarea populaţiei, opt s-au abţinut, în timp ce edilii din Aninoasa şi Mărtineşti au votat împotrivă. Cei mai mulţi edili au uitat de partea legală a solicitării şi au bătut monedă pe istoria judeţului şi pe considerentul că „ne vom pierde identitatea”. E drept, poziţia lor a fost mult influenţată de Moloţ, care l-a adus la dezbateri pe profesorul Simion Molnar, acesta vorbindu-le despre trecutul istoric al judeţului. Şi, ca şi cum odată cu graniţele imaginare ale judeţului ar dispărea în neant şi monumentele istorice care vorbesc despre istoria noastră, cei mai mulţi dintre edili au subscris ideii conform căreia „indiferent cum se schimbă graniţele, noi dispărem ca entitate”, după cum s-a exprimat preşedintele CJ Hunedoara. Iar pe alocuri, discursurile au luat întorsături tragi-comice. De exemplu, primarul din Uricani, Dănuţ Buhăescu, era aproape gata să plece la revoluţie, pe motiv că scopul real al acestui proiect este „să distrugă consiliile judeţene, să rămânem şi fără fărâma aia de bani pe care o primeam de la judeţ”. Petru Păun Jura, primarul de la Simeria, a fost mult mai ponderat în discurs, dar acesta este decis să demisioneze din toate funcţiile, dacă se aprobă proiectul care ar duce la desfiinţarea judeţului Hunedoara „leagănul civilizaţiei româneşti”. Primarul din Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a încercat să atragă atenţia că ideea de reorganizare administrativă este acceptată de toate partidele, e drept, în diverse forme, dar încă nu avem un proiect de hotărâre de Guvern, care să vorbească despre forma finală, aşa că un referendum este prematur. Ideea a fost susţinută şi de alţi edili, respectiv Gheorghe Ile de la Vulcan sau Ilie Botgros, de la Aninoasa, numai că ţinta directă a opoziţiei, transformată ieri în majoritate, a devenit Iacob-Ridzi, care a precizat că „ideea unui referendum nu este rea, dar nu cred că este oportună în acest moment, pentru că nu ştim ce se doreşte”.

Pe de altă parte, Mircea Ioan Moloţ a lăsat să se înţeleagă că, dacă Hunedoara va fi alipit regiunii de vest, spuza va fi trasă pe turta judeţului Timiş, care este mult mai mare şi care va acapara fondurile eruropene, idee reiterată şi de vicepreşedintele CJ Hunedoara, Costel Avram, într-o conferinţă de presă organizată al Petroşani. „Joi (n.r.-astăzi), în şedinţa Consiliului Judeţean se va discuta despre alocarea resurselor necesare pentru organizarea unui referendum, iar acest lucru mi se pare în regulă. Important este să ştim părerea cetăţenilor şi să vedem ce e bine pentru ei, deoarece cred că regionalizarea va duce la sărăcirea acestui judeţ, deoarece toţi banii vor merge pe investiţii în Timişoara”, a declarat Costel Avram. La finalul dezbaterilor, primarii din Aninoasa şi Mărtineşti au votat împotriva referendumului, iar opt edili s-au abţinut de la vot.
Nu puţini sunt cei care spun că, de fapt, zbaterea lui Mircea Moloţ şi a lui Costel Avram este motivată nu de grija faţă de cetăţeni, ci de faptul că scaunele lor sunt ameninţate de o posibilă reorganizare administrativă.
Până la urmă, lucrurile ar putea să se lămurească sub o altă formă şi referendumul să nu se mai organizeze. Aceasta întrucât, ieri, se pare că între preşedintele Băsescu, PDL şi UDMR, s-a ajuns la o înţelegere privind reorganizarea administrativă a ţării, prin constituirea a opt judeţe mari şi o zonă specială, care să cuprindă judeţele Harghita şi Covasna.

6 comentarii la „Primarii hunedoreni vor referendum pentru o idee

  • molot e disperat ca isi pierde functiile si nu mai poate fura banii publici si europeni.firmele casei drupo, olivent, atomis, simar, si altii vor disparea si uite asa se termina epoca mafiei liberale in judet.micul mare jefuitor al banilor nostrii ar face orice sa mai fure judetul macar cativa ani.a distrus partidul liberal, a distrus judetul, a ramas cu chinezii.

  • Gresit nu primarii vor referendum, Molot vrea stie ca nu are nici o sansa ,iar ginere nu va mai „castiga” licitatile ,si ar putea sa divorteze de fata lui Molot ,care este urata ca si tatal ei,nu se mai satura de furat piticul ,sa voteze primarul din Martinesti contra ma mir cand Molot este din aceasta localitate

  • Dincolo de comentariile cu Molot, care chiar nu ma intereseaza, ar trebui sa va ganditi ce va insemna sa te duci in audienta la Timisoara pentru ca un functionar nu ti-a rezolvat o problema la primarie sau la nu stiu ce institutie a statului. Ce vor face taranii care au nevoie de o adeverinta de teren sau cei care au nevoie de un card de sanatate, pasaport, adeverinta de venit, autorizatie de mediu, etc ? Exemplul este, la scara mica, chiar in judetul HD, unde oamenii din Petrosani trebuie sa vina la Deva pentru un pasaport, control medical pentru persoanele cu handicap, obtinere permis auto si altele…

  • Acest referendum costa 2 miliarde de lei ,pentru vorbe ,de ce sa nu se investeasca acesti bani in investitii in agricultura,in rosii,castraveti,ceapa,cartofi,varza,ridichi,vinete, de ce sa mai cumparam de la straini cand noi avem atata pamant,sau la noi cetatenii nu mai se gandesc acesti functionari publici,dar vor sa-i votam,de data asta o sa-i votam cu galeata cu apa calda,sa se spele pe creier sa poata gandii mai bine.

  • eu vreau sa ne alipim la Timis o sa-l alegem presedinte de regiune pe primarul de la Hateg romanul adevarat Nicolae Timis , care a avut curajul sa infrunte direct pe Molot , pe Campeanu , pe Rusanu, pe Antonescu, ce mai o sa-l alegem guvernatoruul Banatului si vasal al curtii imperiale de la Budapesta .O sa- l ajutam sa-si mai faca si cateva case pe la Timisoara , la Lugoj , pe la Herculane ,la Arad ,si o sa poata privatiza linistit spitalul de la Gataia ca sa aibe unde sa se retraga linistit la adanci batranete , numa sa se plimbe cu calu si cu sareta pe domenii cum se plimba contele Mociornita.valea jiului sa treaca la regiunea Oltenia ca e plina de olteni si moldoveni ,momarlanii nostri se vor retrage cu cu oile la munte ( cu ale lui Molot cu tot ) iar oile lui Timis vor pasuna de la Caransebes pana la Jimbolia).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura