Politica si administratie

Primarii hunedoreni spun că nu mai au grija câinilor maidanezi

03 cainiOana Mihnea

În condiţiile în care conducerea Serviciului Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân susţine că numărul câinilor maidanezi din judeţ a scăzut considerabil, chiar dacă resursele financiare nu permit o eficientizare a activităţii, am decis să întrebăm mai mulţi primari dacă sunt mulţumiţi de situaţia actuală şi modul cum se acţionează în teren.
Edilul şef al municipiului Deva este de părere că lucrurile au evoluat vizibil în ultimul timp. „Clar, s-a îmbunătăţit activitatea acestui serviciu în ultimii ani. Câinii maidanezi nu au dispărut în totalitate, mai sunt cazuri izolate. Însă, de fiecare dată când facem o sesizare, în cel mai scurt timp vin echipele şi ridică animalele. În Deva mai sunt probleme în zona Micro 15, acolo oamenii se plâng că există câini care pot pune viaţa în pericol. Le-am transmis şi ne-au promis că rezolvă situaţia. Din centrul oraşului au dispărut, nu mai sunt ca acum câţiva ani, la tot pasul. Cu cotizaţia pe care trebuie să o plătim, suntem la zi“, a declarat Petru Mărginean, primarul Devei.

Există o mică doleanţă
Nici la Brad nu mai sunt problemele care existau odinioară. Ba mai mult, adăpostul care funcţioneză aici a fost adus la standarde moderne. „Chiar am făcut o analiză a acestui serviciu şi pot să spun că numărul reclamaţiilor a scăzut simţitor, se intervine rapid la solicitări şi condiţiile din adăpost sunt foarte bune. Are toate autorizaţiile necesare, personal angajat calificat şi supraveghere video. Mai sunt câini pe străzi, dar nu cum erau înainte. În legătură cu cotizaţia pe care trebuie să o plătim, cred că este o mică păcăleală la mijloc, dacă pot să-i zic aşa. La început, era vorba că intrăm în componenţa serviciului doar cu bunurile, fără nici o contribuţie financiară. Anul trecut s-a decis să venim şi noi cu bani şi văd că se continuă şi anul acesta“, a menţionat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.
Şi la Lupeni şi Uricani, totul pare să meargă ca pe sfoară. Potrivit declaraţiilor viceprimarului de la Lupeni, Cornel Lungan, şi ale primarului oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu, problema câinilor fără stăpân de pe străzi aproape că a devenit doar o amintire. Mai apar câini doar atunci îi aduc cu dubele şi le dau drumul în oraş, în rest, toţi au fost luaţi şi duşi la adăpost de angajaţii SJOAFS. Mai mult decât atât, aceştia consideră că sumele de bani reprezentând cotizaţiile sunt justificate. Costurile sunt foarte mari iar numărul de câini din adăposturi este pe măsură. „Din câte am înţeles, cheltuie  aproximativ 100 lei lunar pentru un câine, doar o seringă fără substanţă costă 65 lei“, a precizat Cornel Lungan, viceprimarul municipiului Lupeni.
Unele administraţii locale au făcut tot posibilul să se descurce pe cont propriu şi să nu depindă de nimeni. Este cazul municipiului Vulcan, unde primăria a înfiinţat propriul serviciu care se ocupă de câinii vagabonzi. „Merge foarte bine aşa. N-am vrut să depindem de alţii, să plătim mulţi bani şi apoi nici să nu îşi facă treaba. Serviciul nostru funcţionează patru zile pe săptămână, avem cuşti, boxe, unde încap 100 câini, doctor veterinar şi asistent, care se ocupă de animale. Ne descurcăm foarte bine, apar câini doar atunci când îi aruncă cineva pe străzi, dar alţii nu mai sunt. Toate rămăşiţele de mâncare de la diferite instituţii sunt aduse şi date câinilor din boxe“, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

3 comentarii la „Primarii hunedoreni spun că nu mai au grija câinilor maidanezi

  • Cate un maidanez sau doi trebuie lsati liberi pentru a colecta resturile alimentare aruncate de meltenii de la bloc pe fereastra.

  • O alta problema importanta sunt SURSELE DE HRANA care sunt plasate pe domeniul public. Niciun animal nu ramane intr-un loc daca nu gaseste o sursa stabila de hrana. Din pacate aceste surse sunt asezate fix pe domeniul public, fara urma de respect fata de normele de civilizatie si normele de igiena publica. Daca edilii se plang de dificultati financiare, atunci ar trebui sa aplice amenzi drastice. Astfel se mai revigoreaza si bugetul si poate ca se mai educa si cetateanul. Orasele nu sunt crescatorii sau cos de gunoi.

  • Chiar daca au disparut o parte din maidanezi asta nu inseamna ca serviciu de ecarisaj trebuie lasat de izbeliste !!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura