Comunitate

Primarii hunedoreni, despre plusurile anului 2017

Magdalena Şerban

Rău sau bun, anul 2017 e pe final. Şi în ciuda tensiunilor de tot soiul, mulţi primari nu au puterea să-l critice, majoritatea care au depus eforturi alegându-se cu proiecte declarate finanţabile. Aşa că în 2018, banii vor veni fie de la Guvern, fie de la Uniunea Europeană.

Răchitova: proiecte în 2017, rezultate în 2018
„Vine şi la noi Moşul. Aduce circa 100 de daruri pentru copiii din comună, de la cei mici până la cei puţin mai mari, până la clasa a VIII-a. Noi am alocat o sumă de bani şi şcoala se ocupă de restul. Ei fac o serbare specifică sărbătorilor de iarnă, aşa cum e tradiţia cam peste tot. Dacă am fi avut bani mai mulţi la buget, poate reuşeam să organizăm şi câte o seară de colinde, cu invitaţi cunoscuţi, dar nu ne permite situaţia actuală, ţinând cont că ne-am îndreptat atenţia către proiectele de investiţii. ştiţi cum se spune, să baţi fierul cât e cald. Am considerat că e musai să facem câte ceva şi ca orice lucru bun, are un preţ şi acela e să strângem ban pe ban”, a spus primarul din Răchitova, Liviu Simedroni (foto). Acesta e de părere că Moşul vine cu o bucurie şi pentru administraţia publică locală, astăzi urmând să semneze contractele de finanţare la Ministerul Dezvoltării (Bucureşti) pentru două programe investiţionale câştigate prin PNDL II ce au ca obiective o reabilitare de drumuri interioare, în valoare de 934.333 lei, respectiv reabilitarea reţelei de iluminat public, în cuantum de 401.089 lei. Oful său rămâne însă legea achiziţiilor publice, care potrivit primarului, mai trebuie revizuită, în condiţiile în care preţul cel mai mic cu care se câştigă o licitaţie, în conformitate cu actualele criterii de atribuire, nu garantează şi o bună execuţie şi o lucrare durabilă.

Veţel: spectacol de colinde după un an plin de investiţii
„Şcoala dă darurile de Crăciun, noi ocupându-ne de asigurarea necesarului financiar pentru acest lucru, din bugetul local. Primesc toţi copiii cuprinşi în sistemul de şcolarizare. Ieri, comunitatea s-a bucurat de un spectacol de colinde organizat la căminul cultural din Veţel”, a arătat primarul din Veţel, Ioan Henţiu (foto). Dincolo de partea artistică şi de divertisment, 2017 a fost un an chiar bun pentru conducerea publică de aici. Aceasta a realizat prin GAL Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor un program de modernizare a iluminatului public (cu o valoare de circa 100.000 de euro), iar prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a cuprins obiective precum introducerea reţelei de canalizare în satul Mintia, modernizare de drumuri în localitatea Leşnic, modernizarea căminelor culturale din Veţel şi Herepeia şi înfiinţarea unei grădiniţe cu două grupe, în localitatea Mintia (aproximativ 30 de preşcolari) şi dotarea unităţii respective. Prin PNDL s-au câştigat nu mai puţin de şase proiecte: extindere reţele de apă şi canalizare în Veţel, Herepeia şi Leşnic, în valoare de 5.358.632 lei, introducerea de reţele de apă şi canalizare în localitaţile Bretelin şi Căoi, în valoare de 4.913.726 lei, extinderea, modernizarea şi dotarea Şcolii gimnaziale din Veţel, program estimat la 1.015.343 lei, modernizarea DC130A Veţel-Bretelin (2.735.691 lei), modernizare străzi în satul Leşnic (3.595.819 lei), precum şi extinderea, modernizarea şi reabilitarea sediului primăriei, în acest caz lucrările fiind estimate la 1.535.004 lei.

Blăjeni: 2017 a adus îndeplinirea unei dorinţe administrative
„Cred că cea mai mare bucurie pentru noi ţine de câştigarea unei finanţări vizate de mult timp, şi anume, pentru proiectul de modernizare a DC 12C, pe o lungime de cinci kilometri, drum ce leagă satul Blăjeni de Muntele Vulcan. A fost accesat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi are o valoare de 5.314.626,00 lei. Este o deschidere importantă pentru comuna noastră şi o şansă fantastică de a ne promova valorile peisagistice şi tot ce semnifică zona şi tradiţiile locurilor. Nu ai cum să inviţi oamenii să te cunoască, cât timp nu ai drumuri de acces aliniate civilizaţiei. Deci, nu se poate acuza 2017 că nu a fost un an bun, însă nu îl putem numi nici foarte bun. Cu răbdare şi înţelepciune vom face şi alţi paşi pentru dezvoltare”, susţine Horia Jurca (foto), primarul din Blăjeni. Acesta îi anunţă pe copilaşi că Moşul îi va căuta cât de curând, iar pentru serbarea pe care ei au pregătit-o să o susţină la căminul cultural din satul principal îi va recompensa cu daruri. „În ziua de Crăciun o să fie un bal al colindătorilor, ce va avea loc la cămin, urmat de o horă tradiţională. În fiecare an se întâmplă asta. Ceata de colindători din satele comunei duce mai departe obiceiurile, ceea ce ne bucură. Cât ne priveşte, uşa primăriei e deschisă pentru toţi cei care vor să ne vestească bucuria Naşterii Domnului“, mai menţionează primarul din Blăjeni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura