Fara bascalie

Presa, între tabloidizare şi polarizare politică (I)


Prea ocupaţi să înjurăm ceea ce nu înţelegem – o ţară ce dovedeşte, o dată în plus, nivelul deplorabil la care a ajuns societatea românească (urmăriţi comentariile postate de diverşi anonimi oriunde se poate spune ceva fără să te arăţi – cei care mai au cât de cât decenţă vor fi impresionaţi de nivelul suburban al postărilor), acordăm foarte puţin timp unor lecturi menite să ne ajute să pricepem ceea ce se întâmplă. Mă refer nu neapărat la nivelul naţional şi la oraşele mari – unde mediul universitar favorizează dezbateri – ci în oraşele medii şi mici, aşa cum este Deva, lipsite de presă culturală şi de o masă critică de intelectuali capabili, dacă nu să schimbe, măcar să semnaleze mulţimea de aberaţii din jurul nostru.
Presa este parţial făcută responsabilă pentru schimbările de profunzime ale socialului românesc. În opinia mea, două sunt tendinţele care se pot identifica fără echivoc – tabloidizarea excesivă şi polarizarea progresivă, pe măsură ce ne apropiem de anul electoral 2012. Toţi cei implicaţi într-un fel sau altul prognozează o bătălie politică de o duritate fără precedent, şi toate indiciile par să-i confirme.
Criza, nerespectarea regulilor, frustrările imense adunate de cele două mari blocuri oponente (unul dornic să rămână, în pofida scorurilor aparent nefavorabile, celălalt dornic să pună capăt marginalizării), un preşedinte care s-a identificat total cu partidul de guvernământ, devenind exclusiv reprezentantul celor care l-au votat, o uniune a maghiarilor care face o echilibristică periculoasă, oferindu-şi singură motive şi pro şi contra rămânerii la putere, teme inutile aruncate pe piaţă, dar care pot stârni pasiuni prin simbolistica lor – iată doar o parte dintre cauzele a ceea ce se va întâmpla la anul, fără să ştim însă precis când – o altă tactică periculoasă pentru o ţară în care totul este din ce în ce mai aproximativ. Peste tot se suprapune faptul că suntem în periferia continentului, nu suntem parte din strategiile lor, nu le putem opune personalităţi politice acceptate şi credibile. Jucăm, ca de atâtea alte dăţi, cu glorii locale socotite „cel mai mare om politic din România”. Tot aşa a fost şi Ion Iliescu în anii ‘90 – considerat „cel mai…”. Acum se vede clar că a fost un sforar extrem de priceput, care a utilizat tot ce putea pentru a se perpetua la putere. Faţă de problemele continentului, tot în mediocritate ne zbatem -aici lei, poznaşi şi jucători, acolo nebăgaţi în seamă, spre ruşinea celor care-şi mai doresc încă prestigiu şi prestanţă.

3 comentarii la „Presa, între tabloidizare şi polarizare politică (I)

  • LA ANUL NOI POPORUL ,VOTAM CU PARTIDUL POPORULUI ,NU CU CIOCOIUL MIRCEA MOLOT USL,A FURAT DESTUL ,PARTIDUL POPORULUI VA CONFISCA VILELE SI PENSIUNILE LUI MOLOT ,SI LE VA DA LA CEI SARACI ,CE EL SA AIBE 24 DE CASE SI ALTI NICI UNA, GRUIAN DACA AVEAI VALOARE ERAI LA O TELEVIZIUNE LA BUCURESTI ,NU SLUGOI LA HD-TV TELEVIZIUNEA TURNATORULUI LA SECURITATE MIRCEA MOLOT ,UNDE FACI NISTE EMISIUNI DE TOT CA,CATU DE NU SE UITA NICI DRACU ,CE AUDIENTA ARE OTV SI CE CE AUIDIENTA ARE HD-TV MOLOT ? DACA TOT CRITICI TARA NOASTRA DE CE NU PLECI ,CE TE TINE MOLOT CU FORTA ,SAU CREZI CA CASTIGA USL ,SA PRINZI SI TU UN CIOLAN, CASTIGA PARTIDUL POPORULUI ,NU CIOCOII USL CARE AU DISTRUS ROMANIA

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura