Mesagerul juridic

Prejudiciile cauzate de fenomene meteo extreme

Doris Visirin, avocat

Nu aş fi vrut ca tema de săptămâna trecută să se dovedească a fi atât de actuală însă, având în vedere evenimentele petrecute, consider că e util să ofer explicaţii suplimentare referitor la acest tip de răspundere.
Dacă pentru prejudiciile cauzate de lucrurile care se află pe domeniul public sunt răspunzătoare autorităţile care administrează acest domeniu, pentru prejudiciile cauzate de lucrurile care se află în paza juridică a persoanelor private, discuţia este una mai nuanţată.
În mod evident, situaţia ideală ar fi aceea în care fiecare persoană ar avea o asigurare pentru bunurile care pot fi distruse în astfel de situaţii însă, din păcate, acest lucru este mai degrabă excepţia decât regula.
În situaţia în care acoperişul unui bloc este smuls de vânt şi cade peste un autoturism, proprietarul maşinii are o acţiune împotriva asociaţiei de proprietari a condominiumului pentru a recupera prejudiciul astfel cauzat. În situaţia în care asociaţia de proprietari nu are asigurare pentru acoperişul blocului se poate ajunge în instanţă şi asociaţia, la rândul ei, poate chema în garanţie constructorul acoperişului, în situaţia în care acesta a fost smuls de vânt pentru că nu a fost corect realizat. De aici, se va trece la efectuarea unor expertize tehnice, la administrarea tuturor probelor solicitate de părţi, la discuţii juridice interminabile în legătură cu natura evenimentului meteorologic care a cauzat smulgerea acoperişului pentru ca, în urma tuturor argumentelor părţilor, instanţa să poată pronunţa o soluţie.
Toţi cei care s-au aflat în astfel de situaţii se întreabă şi ne întreabă şi pe noi „Pe mine cine mă despăgubeşte?“ În justiţie calea este lungă şi, în situaţia unor prejudicii cauzate de astfel de fenomene, cred ca soluţiile instanţelor vor fi diferite, de la caz la caz. Cea mai bună şi sigură soluţie ar fi, pentru fiecare dintre noi, încheierea unor asigurări pentru bunurile care pot fi afectate, asigurări care să acopere şi prejudiciile cauzate de fenomenele meteo extreme, situaţie în care despăgubirile ar fi mult mai uşor de recuperat de la societăţile de asigurare.

2 comentarii la „Prejudiciile cauzate de fenomene meteo extreme

  • Sa dispara panourile publicitare din intersectiile din Deva

    E timpul sa dispara toate panourile publicitare mari din toate intersectiile din Deva.Se poate lasa cu dosar penal…impiedica vizibilitatea pietoni si traficului, risc de accidente si daca mai vine o furtuna pot rani sau omori pe cine ….aveti timp de 1 saptamana sa le inlaturati…nu se poate asa ceva , e o bataie de joc pt Deveni.

  • Sa dispara panourile publicitare din intersectiile din Deva

    Vezi panoul imens din intersectia liceului AUTO DEVA,CHIAR UN SOFER MI -a zis ce mult ii deranjeaza si obstructioneaza panourile din intersectiile din Deva amplasate de primaria Deva.Nu se vede culoare semaforului de multe ori si nici nu vezi masinile din anumite unghiuri ale intesectiilor. E risc maxim si penibil si nu cred ca vreun primar constient le va lasa acolo! Am incredere in Ovidiu Mot si Razvan Maris ca vor lua atitudine si ca sunt cu capul pe umeri trebuind sa ia atitudine in situatia aceasta.In plus cubul rotativ cu reclame de langa statuia lui Decebal arata nasol.intrebati cetatenii orasului…luati-l de acolo.intrebati argitectul orasului.Nu ne intereseaza banii care intra in conturile primariei prin reclame , ne intereseaza ca Deva sa fie frumoasa ca arhitectura si cetatenii ei sa se deplaseze in siguranta fprin intersectii .

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura