ComunitateFlash

În urma campaniei lansate la nivel naţional şi judeţean. Numărul donatorilor de sânge a crescut

02 DSCN4145_resizeNatalia Bumbac    

Ministerul Sănătăţii a făcut un apel, zilele trecute, la populaţie, să doneze voluntar sânge, deoarece în această perioadă s-a înregistrat o criză de sânge în spitalele din ţară. Deşi unităţile medicale de la noi din judeţ nu se confruntă cu dificultăţi mari la acest capitol, reprezentanţii sistemului sanitar hunedorean s-au implicat intens în campanie. De altfel, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a lansat, la rândul ei, un apel către cetăţenii judeţului, să vină să doneze sânge.

Pompierii deveni au reacţionat primii
Primii care au răspuns la acest apel au fost pompierii de la Detaşamentul din Deva. Aceştia s-au prezentat benevol la Centrul de Transfuzie Sanguină al judeţului, din primele zile de când a fost lansată campania. Numărul mare în care s-au prezentat pompierii la centrul de transfuzii, i-a determinat pe medicii de acolo să-i programeze pe întreaga perioadă a săptămânii în curs. Bonurile de masă, în valoare de 65 de lei, care se acordă, conform legii, fiecărui donator vor fi dăruite de către pompieri copiilor de la un centru de plasament din judeţ, a declarat lt.col. Viorel Demean, inspectorul şef al ISU Hunedoara.

Nevoia de sânge a crescut
”La Centrul de Tansfuzie Sanguină din Deva s-au prezentat pompierii de la Detaşamentul din Deva şi militarii de la unităţile din Brad şi Deva. Au venit tineri sănătoşi, serioşi şi nu este prima dată când vin la centrul nostru, avem o colaborare foarte bună cu ei. Crizele de sânge cu care ne confruntăm periodic sunt din cauză că a crescut nevoia de sânge cu 50 la sută, iar numărul donatorilor a stagnat. Efectul acestor cereri se datorează creşterii numărului de operaţii în premieră sau a creşterii numărului de pacienţi dependenţi de transfuzia sanguină, cum sunt cei cu afecţiuni oncologice. O altă problemă o reprezintă numărul mare de accidente cu victime multiple, unde este nevoie de o rezervă consistentă de sânge la care se poate apela în orice moment. Din păcate, 40 la sută dintre donatorii ocazionali nu pot fi acceptaţi, deoarece nu corespund din punct de vedere al sănătăţii”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, medicul Victoria Hălmagi, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Hunedoara.

Analize medicale gratuite
Tot directorul Centrului de Transfuzie Sanguină ne-a precizat că în cele câteva zile, de la lansarea campaniei amintite, numărul donatorilor din judeţ a crescut cu 12 la sută.
Cei care vor să devină donatori trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani. Să aibă o limită de greutate peste 58 de kg la femei şi 60 de kg la bărbaţi şi să nu aibă probleme de sănătate. Înainte de a fi acceptaţi, toţi potenţialii donatori sunt supuşi la o serie de analize medicale gratuite, din care să rezulte dacă sunt sănătoşi şi apţi pentru a dona sânge. Persoanele care donează sânge pot beneficia de o zi liberă de la locul de muncă şi de bonuri de masă în valoare de 65 de lei. În judeţul Hunedoara, în anul 2013 au fost înregistraţi 6.500 de donatori, care vin periodic la centrele de colectare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura