Politica si administratie

Ploile torentiale au fãcut pagube de peste 12 milioane de lei

Nicolle Ebner

Numai pentru reconstrucţia obiectivelor şi terenurilor agricole din judeţul Hunedoara, afectate, luna trecută, de ploile abundente, scurgerile de pe versanţi, creşterea debitelor râurilor şi pâraielor şi de revărsarea acestora, este nevoie de 12,320 milioane de lei, de la bugetul de stat.

Dezastru în infrastructură
Cea mai mare valoare a pagubelor, de 8,3 milioane lei, s-a înregistrat în infrastructura de drumuri şi reţele de apă. Ploile torenţiale şi viiturile au distrus peste 90 de kilometri de drumuri judeţene, comunale şi străzi locale, un pod şi 26 de podeţe. Cea mai păgubită, la acest capitol, este comuna Vorţa, unde, conform evaluărilor, se înregistrează aproape 34 la sută (2,8 milioane lei) din întreaga valoare a pagubelor de la nivelul întregului judeţ. Şi în municipiul Hunedoara precipitaţiile abundente au distrus în jur de 10 kilometri de străzi modernizate şi nemodernizate pentru reconstrucţia cărora este nevoie de 786.000 de lei. Pagube importante s-au înregisteat şi în agricultură, ploile distrugând peste 677 de hectare de culturi de porumb, grâu, legume, cartofi, plantaţii de afin, lucernă, păşuni, fâneţe, şi terenuri de îmbunătăţiri funciare, valoarea pagubelor fiind de aproape 1,5 milioane lei. Centralizarea pagubelor la nivelul întregului judeţ a fost trimisă la guvern.

Bani pentru amenajarea malurilor şi albiilor 
Conştient de importanţa continuării investiţiilor pentru finalizarea lucrărilor de prevenire a efectelor calamităţilor naturale, prefectul Attila Dezsi a obţinut, printr-o hotărâre de guvern (nr.508), o finanţare nerambursabilă de aproape 30 de milioane de lei, din bugetul Fondului pentru Mediu. „Cele 30 de milioane de lei sunt destinate finanţării lucrărilor de amenajare a Văii Bucureşci, regularizare şi apărare mal pe Valea Luncanilor şi pe râul Orăştie – sectorul Căsteşti-Orăştie, reprofilarea albiei râului Jiul de Vest – în zona localităţii Lupeni, amenajarea pârâului Jieţ – în Petrila şi regularizarea pârâului Aninoasa. Consider că este absolut necesară continuarea investiţiilor pentru finalizarea lucrărilor de prevenire a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii, lucrări care au fost stopate, din lipsă de fonduri”, a declarat prefectul Attila Dezsi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura