EvenimentFlash

Piraterie „rent a car”

Carmen Cosman

După modelul marilor oraşe – Bucureşti, Arad sau Timişoara – o firmă din municipiul Hunedoara a dezvoltat o adevărată afacere ilegală în transportul de persoane, sub masca unei firme de închirieri maşini. Poliţiştii de la Rutieră sunt cu ochii pe ea şi o monitorizează atent, dar nici măcar dosarele penale întocmite până acum nu i-au descurajat pe „piraţii” transporturilor, care fac bani frumoşi din această activitate.

Cu ochii pe ei

Mecanismul este simplu. În cele două maşini ale firmei de „Rent a car” sunt îmbarcate, din apropierea staţiilor de autobuz, patru persoane şi, dacă pe traseu îşi face simţită prezenţa un poliţist, se încheie rapid, pe bord, un fals contract de închiriere. „Dacă aceste contracte ar fi reale, ar trebui să le regăsim înregistrate în evidenţele contabile. Reţeta a fost preluată. De exemplu, în Timişoara, Bucureşti sau Arad, e frecvent aplicată”, spune comisarul şef Dan Micu, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Hunedoara. Pe numele acestei firme s-au aplicat până acum patru sancţiuni şi sunt în lucru patru dosare penale, trei pentru nerespectarea legislaţiei privind efectuarea transporturilor rutiere şi unul pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Şi lucrurile nu se opresc aici. „O supraveghem în continuare şi nu este singura firmă monitorizată”, a mai spus comisarul şef Dan Micu. În doar două luni, poliţiştii de la circulaţie au aplicat 85 de sancţiuni pentru nereguli în transportul de persoane, altele decât taximetria, iar alte 177 de sancţiuni au fost aplicate taximetriştilor. De asemenea, au fost suspendate de la circulaţie pe drumurile publice opt autovehicule şi şase taximetre. În privinţa măsurilor pentru combaterea fenomenului pirateriei, judeţul Hunedoara este pe locul II la nivel naţional, dar chiar şi aşa, transportatorii pirat continuă să eludeze legea.

Transportatorii au de pierdut

Cei care au cel mai mult de pierdut sunt transportatorii legali, care se trezesc fără clienţi. Unul dintre aceştia este Dan Burlă, managerul unei importante societăţi de transport hunedorene, BV Dasler, care este decis să sesizeze chiar şi DNA, sătul deja de falsa „rent a car”. „Ne afectează foarte mult aceşti transportatori. Trag de oameni în staţii, umblă printre călători. Sunt convins că se prevalează de cunoştinţele şi relaţiile pe care le au, mai ales că nevasta patronului firmei respective este grefier la judecătoria din municipiu. Voi face o plângere la DNA şi chiar la CSM, să arăt că asta este justiţia în România. Sunt hoţi la drumul mare. Lucrează în instanţă să se autoprotejeze. Este evaziune fiscală, nu este rent a car”, a declarat Dan Burlă.
Din păcate, fenomenul este destul de greu de eradicat, pentru că acţiunile poliţiştilor se lovesc, de multe ori, de tăcerea călătorilor. Poliţiştii spun că, după ce sunt sancţionaţi, o parte a transportatorilor-pirat contestă sancţiunea în instanţă, iar unii chiar au câştigat procesele, după ce martorii nu au mai recunoscut că au plătit cursa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura