Comunitate

Peştera Bolii, căutată de păsări migratoare

04 pestera bolii

Dana Istudor

 Păsările migratoare, printre care şi două egrete, au fost văzute de către familiile care au case în zona Peşterii Bolii, planând deasupra stâncilor, dar şi la baza versantului, căutând hrană. De mai bine de o lună de zile, ele par că nu se mai dau duse din această zonă muntoasă.
Specialiştii spun că fenomenul nu trebuie să mire foarte tare, deoarece această specie nu este obligatoriu să migreze şi se adaptează cu uşurinţă în locurile unde au apă, hrană şi sunt protejate. La fel de bine, cele două egrete văzute în zona montană de la Peştera Bolii ar putea pleca în scurt timp, deoarece a început perioada de migraţiune, iar popasul lor ar putea fi doar temporar. „Cel mai probabil este că habitatul le convine. Au apă, protecţie, hrană, iar în cazul lor, nu este obligatorie migrarea. Pot trăi în zona peşterii, unde temperatura este constantă, iar cu schimbările climatice, iernile au devenit mai blânde şi nu este chiar o surpriză prezenţa lor într-un asemenea loc. Sigur, nu este nici ceva normal, pentru că e totuşi, zonă de munte, dar ele se adaptează în funcţie de situaţie”, spune medicul veterinar Octavian Popescu.
Pe de altă parte, un motiv pentru care păsările migratoare au poposit pe versanţii de la ieşire din Petroşani ar putea fi şi hrana din abundenţă, pe care o găsesc în aceste zone. Egretele se hrănesc inclusiv cu rozătoare mici, insecte, amfibieni şi reptile, vieţuitoare întâlnite din abundenţă aici. O situaţie similară este întâlnită în zona Haţeg, la o scară mult mai mare. Pe barajele de acumulare ale hidrocentralelor, colonii de sute de pescăruşi şi-au găsit habitatul ideal, de mai bine de 10 ani. Prezenţa lor pe lacuri este periodică, păsările poposind ani la rând, pentru ca mai apoi, pentru scurte perioade de timp să-şi reia obiceiul de migrare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura