ActualitateFlash

Peste 150.000 de hunedoreni ar putea rămâne cu gunoaiele neridicate

01 gunoaie-deseuriNatalia Bumbac

Începând de săptămâna viitoare, SC Salubritate SA Deva, firma care asigură servicii de salubritate pentru 150.000 de hunedoreni din partea centrală a judeţului, ar putea fi în imposibilitatea de a colecta deşeurile. Asta, pentru că activitatea de la platforma provizorie unde depozitează gunoaiele ar putea fi suspendată din 16 mai de către autorităţile de mediu.
Vor mai puţine deşeuri
De ce s-a ajuns în această situaţie şi de ce gunoaiele sunt depozitate pe o platformă provizorie? Anul trecut, Consiliul Judeţean Hunedoara, în asociere cu toate primăriile din judeţ, a implementat un proiect finanţat din fonduri europene privind crearea Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor (SMID). Proiect care a presupus închiderea vechilor gropi de gunoi neconforme în întreg judeţul şi construirea infrastructurii necesare gestionării deşeurilor, printre care a unui deponeu ecologic la Bârcea Mare. Până la intrarea în funcţiune a SMID, deci şi a deponeului ecologic de la Bârcea Mare, s-a stabilit ca operatorul SC Salubritate SA Deva să depoziteze deşeurile pe o platformă provizorie, construită de ei, pe terenul lor, urmând ca gunoaiele să fie transferate la deponeul ecologic atunci când va fi deschis, fără costuri de depozitare. Dar, acum, în prag de vară, se pare că s-a ajuns la un impas. Din ce cauză? Cantitatea de deşeuri adunate pe platforma provizorie nu corespunde cu oferta autorităţilor judeţene de depozitare la groapa ecologică.
„Din 16 mai, trebuie să oprim activitatea la platforma provizorie, deoarece va fi suspendată autorizaţia de mediu. Atunci când s-a dat această autorizaţie, s-a dat în baza unor hotărâri ale CJ Hunedoara din iunie 2015, în care iniţial scria că vor fi transferate 30.000 de tone de gunoi  la deponeul ecologic. Zilele acestea am primit o adresă în care se arată că vor fi transferate doar 23.000 de tone, noi având în acest moment pe platforma provizorie 27.000 de tone de deşeuri. În acest moment, nu avem nici o soluţie şi nici autorităţile locale nu au”, a afirmat Sergiu Mody, administratorul SC Salubritate SA Deva.
„Putem modifica din nou cantitatea”
Totuşi, administratorul public al judeţului, Dan Stoian, susţine că limitarea cantităţii de deşeuri care urmează să fie transferate la deponeul ecologic de la Bârcea Mare s-a decis în baza autorizaţiei de mediu, nefiind o hotărâre a administraţiei judeţene. „Trebuie să respectăm autorizaţia de mediu din 18.02.2016, dată pentru platforma provizorie de depozitare a deşeurilor. Iniţial, am trecut în caietul de sarcini 30.000 de tone, documentaţie care se află acum în procedură de modificare – completare. Acum am trecut cantitatea de 23.000 de tone, deoarece pentru această cantitate există autorizaţie de la mediu. Dacă operatorul obţine autorizaţie pentru o cantitate mai mare, vom modifica din nou caietul de sarcini”, a explicat administratorul public al judeţului.
Orice volum de gunoaie poate fi autorizat
Pe de altă parte, directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, susţine că problema este doar în curtea CJ Hunedoara, autorizaţia de mediu nefiind o problemă, atâta timp cât administraţia judeţeană îşi asumă preluarea întregii cantităţi de gunoi de pe platforma provizorie. „În anumite condiţii, autorizaţia de mediu poate fi revizuită. Acum, pe platforma provizorie sunt 27.000 de tone. Dacă CJ Hunedoara nu revine asupra deciziei privind cantitatea de deşeuri pe care o va prelua, va trebui să oprim activitatea la platforma respectivă. Noi putem revizui autorizaţia de mediu cu condiţia ca administraţia judeţeană să revină asupra cantităţii de gunoi. Autorizaţia de mediu a fost dată în conformitate cu Ordinul 95/2005, în care se arată care sunt tipurile de deşeuri care se acceptă la depozitare, sau care trebuie valorificate”, a precizat Georgeta Barabaş, directorul APM Hunedoara.
O explicaţie suplimentară a venit din partea administratorului SC Salubritate SA Deva, Sergiu Mody, care a arătat că autorizaţia de mediu a fost dată pentru 32.880 metri cubi de deşeuri, care înseamnă o cantitate de 40.000 – 43.000 de tone. Problema ar fi la tipul de deşeuri, care pot fi reciclabile sau nu. Aşadar, nu se ştie cum vor arăta de luni 16 mai, localităţile în care operează SC Salubritate SA Deva din punct de vedere al colectării deşeurilor. Până atunci, situaţia rămânând în suspans.

6 comentarii la „Peste 150.000 de hunedoreni ar putea rămâne cu gunoaiele neridicate

  • Asta e tot ce a putut face Consiliul Judetean condus de PNL pentru locuitorii judetului

  • Mi se pare socant ca se intampla asa ceva in anul 2016, cat de incompetenti pot fi cei din Consiliul Judetean de au permis sa se intample asta? Se pare ca foarte incompetenti.Rusine sa le fie, bani vor si au, dar de ce se intampla in jurul lor cu cetatenii judetului nu le pasa deloc!Nesimtire cat cuprinde!

  • De c nu se face ecolozirare la groapa de gunoi prin reciclarea gunoiului in praf de plastic sau de hartie cum este in Suedia ,acol-o nu exista asa de mult gunoi adunat ,au masinarii de topit si scapa foarte repede de el prin distribuire la fabrici de tot felul de ce se poate face din plastic si hartie . E rusinos ca avem fratie cu orase dezvoltate din alte tari si nu urmam exemplu lor .

    Sfantul Dreptatii !

  • Pana acum presedintele consiliului judetean nu a avut timp de problema gunoiului menajer din judet, ocupat de imaginea Struto-camilei numita PNL, de doi ani trebuia rezolvata …si sigur iese acum in campanie dl. Stie Tot si rezolva problema! Nu asa proceda si Molot?

  • Am vazut un articol mai devreme in care domnul David (cel care mai vrea presedintele C.J inca 4 ani) ca nu este nicio criza a gunoiului in judetul Hunedoara. Deci domnule David daca in zilele ce vor urma se va intampla sa fie criza atunci gunoiul de la mine si de la vecini mei o sa vi-l aducem dvs. Sunteti o rusine domnule David daca aveti curajul sa mintiti cu atata nerusinare. Credeti ca va votam in 5 iunie ? Mai ganditiva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura