Actualitate

Părinţii unui copil acuză că bebeluşul lor s-a infectat cu o bacterie, la naştere, în Spitalul din Petroşani

Natalia Bumbac

Părinţii unui copil născut în luna noiembrie 2017 în Spitalul de Urgenţă din Petroşani sunt revoltaţi, după ce bebeluşul lor a contactat o bacterie pentru care i se administrează medicaţie şi în prezent. Aceştia susţin că micuţa s-a infectat cu bacteria „Klebsiella Pneumoniae” în spital şi că li s-a ascuns acest lucru de către cadrele medicale.
Nu li s-a comunicat nimic
Tatăl fetiţei, Emanuel Andrei Cîrlan, din Lupeni, ne-a scris la redacţia ziarului întreaga experienţă prin care a trecut, vrând, totodată, să tragă un semnal de alarmă pentru ca şi alţi părinţi ai căror copii ajung în acest spital să nu treacă
prin aceleaşi probleme. Tânărul tată ne-a relatat că fetiţei lui au început să-i administreze antibiotice la o săptămână după naştere, fără a fi trecută în fişele medicale vreo afecţiune care să necesite tratamentul şi fără să i se comunice mamei acest lucru. Abia după două săptămâni, părinţilor li s-a comunicat motivul.
„După două săptămâni i s-a spus mamei că fetiţa este suspectă de «Klebsiella Pneumoniae». Pe carneţelul de gravidă sau în alte documente nu este menţionat niciunde că ar fi fost purtătoare de astfel de bacterie. La o săptămână şi ceva după externare am fost să întrebăm care este situaţia. De ce i-au administrat antibiotice, iar pe documentele medicale ale copilului nu scrie nimic? Am pornit telefonul şi am înregistrat toată conversaţia cu doctoriţa pediatru Gabriela Todorescu”, ne-a povestit Emanuel Andrei Cîrlan. Acesta ne-a mai spus că la discuţia cu medicul pediatru, într-un final, s-a găsit o scrisoare medicală în care era scris că fetiţa este infectată cu „Klebsiella Pneumoniae”. Mai mult de atât, mama copilului ne-a mai declarat că i-a făcut săptămâna aceasta analize la o clinică privată, analize care confirmă prezenţa bacteriei în corpul copilului.
Sursa infecţiei – greu de stabilit
Din discuţia pe care cei doi părinţi au avut-o cu medicul pediatru Gabriela Todorescu nu au reuşit să afle sursa precisă a infecţiei copilului lor. Medicul afirmă că ar putea fi mama infectată şi că, bebeluşul s-ar fi infectat cu „Klebsiella Pneumoniae” la naştere, fiindu-i recoltate probe copilului în prima zi de viaţă. Totuşi, întrebată de unde a luat copilul infecţia, medicul spune că „nu ştie de unde a luat-o, pentru că este foarte greu să se stabilească acest lucru”. Dar, în continuare, revine şi spune că bacteria nu a fost luată din spital, deoarece a fost descoperită în prima zi de viaţă a copilului.
Pe de altă parte, medicul ginecolog care s-a ocupat de gravidă şi cu care cei doi părinţi au discutat şi au înregistrat discuţia, arată că femeia nu a fost depistată cu această bacterie. Mai mult de atât, mama copilului ne-a spus că a născut prin operaţie de cezariană, ceea ce face aproape imposibilă infectarea copilului. Dar, chiar şi aşa, odată ce bebeluşul a fost pus sub tratament cu antibiotice, ar fi trebuit ca şi părinţii săi să fie anunţaţi despre acest lucru. Mai mult de atât, absenţa diagnosticului de infecţie a copilului cu „Klebsiella Pneumoniae” din documentele medicale le-a dat motive celor doi părinţi să creadă că adevărul le-a fost ascuns de către cadrele medicale.
Nu s-a raportat prezenţa bacteriei
Contactat pentru a ne da un punct de vedere faţă de acuzaţiile celor doi părinţi, managerul spitalului din Petroşani, medicul Alin Vasilescu, ne-a declarat că nu i-a fost niciodată raportată prezenţa bacteriei „Klebsiella Pneumoniae” de către serviciul unităţii medicale competent în acest sens. Dacă va exista o astfel de raportare, sau dacă vreun pacient va reclama acest fapt, va lua toate măsurile necesare. „În permanenţă, în fiecare lună, există nişte analize care se fac. În funcţie de analizele care se fac, se dau rezultate cu diferiţi germeni care apar sau nu apar în spital. Toate aceste rezultate le raportăm lunar Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Vizavi de aşa-zisa reclamaţie, dacă va apărea, vom lua măsurile care sunt absolut fireşti şi necesare. Mai exact, vom iniţia o anchetă internă ca să vedem care este realitatea şi care sunt probele luate în acea perioadă şi să stabilim care este situaţia”, a declarat managerul Alin Vasilescu.
Din descrierile specialiştilor, bacteria „ Klebsiella Pneumoniae” este caracterizată ca un germene multirezistent de la care pornesc epidemii infecţioase (infecţii urinare, pulmonare sau septicemii) dobândite în mediul spitalicesc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura