ActualitateFlash

Orga bisericii romano-catolice din Hunedoara, veche de un secol, are nevoie de restaurare

Cristina Ghenea

Construită în urmă cu un secol, orga Bisericii Romano – Catolice, din municipiul Hunedoara, a ajuns într-o stare avansată de degradare, după ce, vreme de zeci de ani, nu s-a mai investit în întreţinerea ei. Multă lume nici nu înţelege importanţa şi valoarea unui asemenea instrument muzical, de care nu multe biserici dispun, iar autorităţile dau din colţ în colţ când sunt întrebate ce e de făcut. Totuşi, soluţii există, iar restaurarea orgii ar putea fi realizată cu o investiţie de până la 20.000 de euro. Demersurile au fost începute deja de reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare D.A.O. Hunedoara, care încearcă să adune întreaga sumă şi să readucă orga la standardele iniţiale.

Făurită de unul dintre cei mai mari meşteri ai continentului

Instrumentul a fost construit o dată cu ridicarea Bisericii, în anul 1912. Are două manuale şi un pedalier cu 25 de registre şi este una dintre creaţiile lui Angster József, renumit în Europa pentru măiestria cu care făurea asemenea instrumente muzicale. Niciodată nu a beneficiat, însă, de reparaţii capitale, astfel că a ajuns astăzi să fie aproape inutilizabilă. Problema este cu atât mai gravă, cu cât, anul acesta, în luna august, Biserica romano-catolică celebrează 100 de ani de când a fost construită. Cu această ocazie s-ar fi putut organiza un extraordinar concert de orgă, care să polarizeze interesul publicului prin participarea unor invitaţi de seamă din rândul organiştilor de prestigiu. Acest lucru este imposibil, însă, având în vedere starea în care a ajuns instrumentul. Hans Eckart Schlandt, celebrul interpret organist de la Biserica Neagră din Braşov, a susţinut un concert în biserica din Hunedoara în anul 2007, dar a spus că nu se va mai întoarce în aceste condiţii. De aceea, un grup de tineri din muncipiu a început imediat să deruleze demersurile pentru restaurarea orgii. Doar că sprijin n-au primit din partea nimănui, căci, se pare, o astfel de investiţie nu este importantă pentru nimeni. Nici măcar reprezentanţii Ministerului Culturii nu au fost în stare să le vină în ajutor, spunând că este nevoie de un expert care să stabilească dacă instrumentul este, sau nu, bun de patrimoniu susceptibil de a fi clasat. Expert despre care Ministerul Culturii nu ştie unde poate fi găsit.

La alţii se poate. La noi, nu?

Văzând că nu interesează pe nimeni soarta orgii din biserica hunedoreană, tinerii au căutat personal un specialist în construirea unor astfel de instrumente, l-au plătit din propriul buzunar, şi au întocmit, astfel, o listă cu tot ce este necesar pentru restaurare. „Valoarea materialelor şi manopera lucrării se ridică undeva la circa 20.000 de euro. De mai bine de doi ani încercăm să convingem autorităţile să ne sprijine pentru realizarea restaurării, dar până acum nu s-a făcut nimic. În 15 august, cu ocazia centenarului, la Hunedoara vor veni episcopi din Alba şi Bucureşti, un trimis al Papei de la Vatican şi coruri maghiare şi române. Ar fi fost cea mai potrivită ocazie pentru a pune în valoare această orgă”, a precizat Bogdan Leucuţa, preşedintele Asociaţiei D.A.O Hunedoara. Demersurile pentru atragerea fondurilor necesare au fost readuse în discuţie, iar reprezentanţii societăţii civile spun că nu se vor lăsa până nu îşi vor atinge acest obiectiv. „În aceeaşi situaţie era şi orga de la Timişoara, însă în cele din urmă, a fost restaurată. De atunci, municipiul devine anual, pe perioada unei săptămâni, capitala europeană a muzicii de orgă, la care participă toată suflarea organistică din ţară şi din Europa. Dacă în Timişoara se poate, atunci se poate şi la noi”, a mai spus Leucuţa.
O idee a membrilor Asociaţiei D.A.O., care va fi  sprijinită şi de cotidianul MESAGERUL HUNEDOREAN, este organizarea unei chete publice, adică să se apeleze la cetăţenii Hunedoarei, în primul rând, dar şi din alte localităţi ale judeţului, care să contribuie cu bani – ceva în genul „Daţi un leu pentru Ateneu” – la strângerea sumei necesare pentru repararea orgii din seculara biserică hunedoreană.

One thought on “Orga bisericii romano-catolice din Hunedoara, veche de un secol, are nevoie de restaurare

  • Sper sa ne spui ce s-a intamplat mai departe, daca o sa se renoveze aceasta bijuterie frumoasa a bisericii ! Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti, sa-ti asculte rugamintile si sa trimita ajutorul de care ai nevoie !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura