Actualitate

Omagiu adus eroilor neamului în Pasul Vîlcan

Magdalena Şerban

Faptele de vitejie săvârşite acum un secol de oamenii Văii Jiului şi de Armata Română, în luptele grele care s-au dat pe frontul Primului Război Mondial, deschis în august 1916 pe crestele Vîlcanului, în trecătoarea alpină care separa România de Imperiul Austro-Ungar, au fost readuse în actualitate printr-un ceremonial organizat sâmbătă, de administraţia publică din Vulcan.

Drumul judeţean, asfaltat până la limita cu Gorjul
Acţiunea desfăşurată în Pasul Vîlcan a oglindit în memoria celor prezenţi momentele istorice din august 1916 şi cele care le-au urmat până la făurirea României Mari. Ridicat anul trecut, la cota 1612 metri, în Pasul Vîlcan, chiar pe „graniţa“ judeţelor Hunedoara şi Gorj, complexul memorial dedicat Eroilor din Primul Război Mondial, având în stânga şi în dreapta impunătoarei Sfinte Cruci busturile generalilor Ion Culcer şi Dumitru Cocorăscu, a fost completat, în întâmpinarea evenimentului de sâmbătă, cu busturile locotenentului Gheorghe Tătărăscu şi al Majestăţii Sale Ferdinand I Întregitorul, Regele românilor în perioada Marelui Război.
La manifestare au luat parte nu doar autorităţile locale, regionale şi naţionale, ci şi mii de oameni din Valea Jiului, din judeţele limitrofe şi din alte colţuri ale ţării. De asemenea, au fost prezenţi numeroşi reprezentanţi ai Armatei Române, membri ai Asociaţiilor Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere şi membri ai Asociaţiei naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“. Aceştia au prezentat la onor, în cadrul unei festivităţi aparte, drapelele de luptă ale unui număr de 12 Regimente de luptă ale Armatei I – Divizia a XI-a, de la Craiova, Tg. Jiu, Calafat, Tr. Severin, Caracal, Slatina, Jilava şi Mizil. Nepoata bravului general Ion Dragalina (împreună cu strănepotul acestuia) şi nepotul generalului Ion Culcer s-au numărat printre oaspeţii de onoare. Printre evocări şi cuvinte încărcate de emoţie patriotică, s-a punctat un aspect foarte important, mai exact faptul că la anul, cu prilejul Centenarului Reîntregirii României Mari, atât pelerinii din Hunedoara, cât şi cei din judeţul Gorj vor putea urca la Memorialul Eroilor de la Pasul Vîlcan, pe un drum asfaltat până la Tg. Jiu. De altfel, străvechiul drum al romanilor a fost recent asfaltat pe toată porţiunea aferentă judeţului Hunedoara, fiind o promisiune asumată şi îndeplinită de echipa liderului PSD Hunedoara, deputatul Laurenţiu Nistor.

Port popular şi distracţie românească
„Luptele Primului Război Mondial au fost duse cu greu şi în tranşeele din Pasul Vîlcan, ceea ce ne obligă pe noi toţi să nu uităm nici măcar o clipă de cei care au pierit aici şi să le cinstim memoria, mulţumindu-le pentru că au permis românilor din jurul arcului carpatic să împlinească un ideal, acela de Unire, făurită la 1 Decembrie 1918. Omagiul pe care noi, toţi cei prezenţi în punctul istoric de graniţă dintre Ardeal şi Oltenia, din Pasul Vîlcan, l-am adus cu sufletul şi cugetul la patria noastră, este o mărturie a felului de a înţelege ce anume avem de făcut pentru memoria înaintaşilor noştri. Le mulţumesc tuturor celor care prin osteneala şi prezenţa lor au făcut posibil acest eveniment la care au participat sute de oameni din Vulcan, Valea Jiului, Gorj, Sibiu şi Vâlcea“, a declarat Gheorghe Ile, primarul oraşului Vulcan. La finalul ceremoniilor oficiale, s-a pornit o serbare câmpenească, municipalitatea din Vulcan asigurând pentru toată lumea mici, virşli, apă, dar şi un recital folcloric pus în seama unor artişti locali şi a invitatului special al ediţiei, solistul Ionuţ Langa. Pentru a veni în sprijinul vizitatorilor, telegondola a funcţionat gratuit pe tot parcursul zilei de sâmbătă. De apreciat că foarte multă lume a ales să poarte straie populare, ca semn de respect pentru înaintaşi, cultură şi istorie.

4 comentarii la „Omagiu adus eroilor neamului în Pasul Vîlcan

  • Romani au fost si de o parte si de alta a frontului.
    Si aici si la Marasesti si la Oituz si la Marasti.
    Dumnezeu sa-i ierte pe toti.
    Si pe noi, ca nici acum nu stim pentru ce au murit ei.

  • Romani s-au aratat adversari curajo si dări care stiu să se foloseasca de cel mai mic avantaj pe care-l oferaă terenul acidentat si prăpăstios al muntilor,scria K.ROSSNER.
    AU FOST INCHISII CONDUCĂTOTII BISERICILOR ORTODOXASA ,GRECO CATOLIĂ PROTOPOPUL ORTODOX DR,CORNEL POPESCU,VICARUL TEOFIL CRISAN SI PROTOPOPUL GRECO CATOLIC AL JIULUI NICOLAE ZUGRAVU.ALATURI DE EI AU FOST DEPORTATI PREOTI DIN URICANI, SIVASUL DE SUS ,PETRILA, PAROSENI ,PAROS OHABA DE SUB PIATRA ,PUI ,PETROS,BUCOVA,COROIESTI ,BARU MARE ,NUCSOARA,DENSUS SEREL.PĂUCINESTI,FIZESTI,MĂTESTI,BĂIESTI ,TOTESTI.CIULA MARE,SILVASUL DE JOS, FĂRCĂDINUL DE SUS,FEDERI,RĂU ALB,TUSTEA,BĂRBĂTENI DE SUS,CĂRNESTI,PESTEANA,LUPENI,HĂTEGEL,PESTENITA,MAJORITATEA INCHISI LA BBUDAPESTA,NESZIDOR si SOPRON.AU FOST INTERNATI STARETUL MĂMĂSTIRII PRISLOP LEO MAN SI călugarulAugustin PoP,NU LOVITI IN BISERICA SI ARMATA,CU NOI ESTE DUMNEYEU,

  • Ia priviți dragi internauți fotografia în care apare, în mijloc, Natalia Elena Intotero. „Distinsa” deputată cum este îmbrăcată ? E o ținută demnă de o comemorare a Eroilor Neamului Românesc ? E ca un papagal, culori țipătoare care sugerează că a ieșit din șatră. E vestimentație de Moulin Rouge, de Tanti Elvira, de ieșit la agățat pe Champs Elysee, nu de comemorat martiri. Spre deosebire de ea Nistor și Vasilescu au o ținută sobră, demnă de acest moment. Mai bine se îmbrăca în costum popular.

  • Sigur, eroii noștri trebuie cinstiți. E bine.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura