Mesagerul juridic

Obligaţia de întreţinere pentru copii

Doris Visirin, avocat

După cum este ştiut, în mod normal, tatăl şi mama copilului sunt obligaţi, în mod solidar să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională. Aceasta înseamnă că părinţii trebuie să asigure copilului lor mijloacele de trai, locuinţă, hrană, îmbrăcăminte, rechizite, accesul la educaţie, la sistemul de învăţământ, la servicii medicale, fiind cea mai complexă formă de întreţinere dintre cele prevăzute de lege.
Părinţii au obligaţia de a-l întreţine pe copilul lor devenit major, dacă acesta se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Dreptul copilului la întreţinere din partea părinţilor există, indiferent dacă aceştia sunt despărţiţi în fapt sau divorţaţi, indiferent de modul de exercitare a autorităţii părinteşti şi chiar dacă părintele este decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti. Niciodată părintele căruia i-a fost încredinţat minorul nu poate renunţa la pensia de întreţinere pe care celălalt părinte o datorează copilului şi aceasta nu poate face obiectul unor tranzacţionări între părinţi. De altfel, prin hotărârea de divorţ, instanţa va obliga pe părintele căruia nu i-a fost încredinţat copilul să plătească celuilalt părinte sau unei alte persoane căreia îi este încredinţat copilul suma stabilită pentru întreţinerea acestuia.
Obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copilul lor minor se execută, în primul rând, în natură, şi doar dacă aceasta nu se execută de bunăvoie, instanţa de tutelă poate dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere stabilite în bani. Cuantumul acesteia se stabileşte până la o pătrime din venitul net al părintelui pentru un copil, o treime pentru doi copii şi jumătate pentru trei sau mai mulţi copii, fie ca sumă fixă, fie ca prestaţie procentuală.
Părintele la care este stabilit domiciliul minorului nu îşi va însuşi în interes propriu bunurile sau sumele de bani cuvenite acestuia şi toată contribuţia stabilită pentru întreţinerea minorului va trebui să fie folosită şi valorificată strict în interesul acestuia.

2 comentarii la „Obligaţia de întreţinere pentru copii

  • Asta vorbeste de copii, cind ea nu are copii ca e stearpa. Mars naibii.

  • Julia, trebuie sa fii foarte retardata sa crezi ca pentru a avea opinii juridice despre intretinerea copiilor, trebuie sa ai copii. Sper ca formularea nu e prea complexa pentru creierul tau mic…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura