ActualitateFlash

O investiţie locală, blocată de furia sătenilor

Volodia MacoveiProtest Certej (2)

Deşi s-a străduit de mai bine de doi ani să-şi obţină toate avizele şi autorizaţiile necesare, o firmă din Certej, care vrea să exploateze cariera de piatră din zona Băiaga, este paralizată, pentru că nu are pe unde să transporte piatra. Ieri, angajaţii firmei au protestat în faţa Primăriei, cerând să fie lăsaţi să muncească.
Un drum fictiv
Investiţia firmei din Certeju de Sus s-a bazat pe faptul că vor începe lucrări şi la autostrada Deva-Lugoj, şi la infrastructura feroviară din judeţ, şi va fi nevoie de piatră. Toate au fost bune şi frumoase, numai că unii săteni din Hondol se împotrivesc efectuării de transport de piatră pe drumul ce străbate localitatea. Şi de aici, lucrurile au devenit complicate.
Paradoxal este faptul că firma respectivă are inclusiv o decizie a instanţei şi un titlu executoriu privitoare la dreptul de a face transport pe ruta respectivă. Dar asta nu pare suficient, pentru că edilii, la presiunea unor cetăţeni, nu doresc să aprobe acea rută de transport, oferind firmei o rută ocolitoare, pe un drum pe care, când plouă, de exemplu, şi maşinile de teren circulă foarte greu.
„Primăria, Consiliul Local ne pun la dispoziţie un drum de circulaţie fictiv, care nu există în realitate. Noi nu avem nimic împotrivă să circulăm pe orice drum ne pune la dispoziţie comuna, dar acesta trebuie să existe şi să fie practicabil”, a declarat Daniel Bugnar, reprezentant al firmei.
Executare silită fără efect
Bugnar spune că e ciudată atitudinea autorităţilor locale, în condiţiile în care, din cei aproape 50 de angajaţi, 80 la sută sunt localnici din comuna Certeju de Sus. „În plus, la carieră o să mai avem, de acum, încă 10 locuri noi de muncă, din care pot trăi 10 familii, dar suntem împiedicaţi să pornim exploatarea. Mai ales o doamnă consilier nu doreşte să ne lase să circulăm, deşi noi avem hotărâre de instanţă, pe care am adus-o la primărie, ca să fie pusă în  drept. Nu s-a făcut nimic, am dat-o la executor judecătoresc, am vorbit cu domnul primar, am încercat toate soluţiile posibile şi imposibile…”, explică Daniel Bugnar.
În încheierea 317, din 8 aprilie 2014, a executorului judecătoresc, se specifică faptul că solicita firmei de „deschidere a dosarului de executare silită împotriva debitoarei UAT comuna Certeju de Sus” este întemeiată, având în susţinere o sentinţă a Tribunalului Hunedoara, definitivă şi irevocabilă prin decizia din 16 septembrie 2013, completată prin decizia Curţii de Apel Alba Iulia din 11 noiembrie 2013. Executarea silită impune, în fapt, UAT comuna Certeju de Sus să procedeze la „eliberarea acordului pentru utilizarea” de către firmă a „drumurilor comunale (respectiv DC 28 C Hondol-Băiaga, la şi de la punctul de lucru denumit Cariera de exploatare a rocilor andezitice) pe perioada desfăşurării lucrărilor/exploatării”. Daniel Bugnar mai susţine că firma are contracte pe care, în aceste condiţii, nu le poate onora şi pierderile ar fi de aproximativ 100.000 de euro pe lună.
Alternativă fără alternativă
În replică, primarul comunei, Petru Cîmpian, spune: „La finele anului 2013, am avut solicitare din partea firmei pentru aprobarea unui PUZ pentru exploatarea în carieră a unei suprafeţe de 0,5 ha de piatră din perimetru Băiaga. În şedinţele de consiliu local pentru aprobarea PUZ am procedat la efectuarea unei consultări publice a cetăţenilor care ar fi putut fi afectaţi de transportul unei cantităţi consistente de piatră. Trebuie precizat că, în condiţiile în care, conform avizului obţinut de Deva Gold SA, deţinătoarea licenţei de exploatare în zonă de la ANRM, urmau să se exploateze 140.000 de tone de piatră. Cantitatea, dacă o împărţim la un an, cât e durata avizului ANRM, presupunea transportul zilnic a 400 de tone de piatră. În condiţiile în care termenele s-au strâns, această cantitate ar trebui să fie exploatată de acum până în luna iulie, ceea ce ar genera un haos în Hondol. Calea alternativă pe care noi le-am propus-o este Băiaga – Bocşa Mare – Bocşa Mică – drumul industrial Deva Gold şi drumul judeţean, fără să afecteze intravilanul localităţilor, respectiv să pună în pericol investiţii în utilităţi publice”.
O provocare
Primarul mai spune că reprezentanţii firmei şi-au pus sătenii în cap din lipsă de comunicare: „Vineri, au adus un agregat, un concasor, şi l-au debarcat în faţa căminului cultural din Hondol, blocând temporar circulaţia. Socotesc că a fost o provocare, în condiţiile în care se ştia cât de reticenţi sunt sătenii şi că 90 la sută dintre ei se opun transportului greu pe drum. Apoi, drumul respectiv e îngust şi nu permite transportul agabaritic. Unii reprezentanţi ai firmei nu au avut un dialog corespunzător cu cetăţenii. În acest moment, deja, în Consiliul Local se discută despre un proiect de hotărâre de limitare pe drum a tonajului la maxim 12 tone masă totală admisă”.
Una peste alta, situaţia rămâne, cel puţin aparent, fără ieşire pentru firma din Certej.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura