Actualitate

Nebuloasă în privinţa exploziei de la Mina Uricani

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, ieri, marţi, la Deva, că în cazul exploziei de la Uricani, soldată cu un miner decedat şi trei răniţi cu arsuri, sunt luate în calcul toate variantele posibile de lucru, deoarece în galeria în care a avut loc aprinderea de gaz nu ar fi existat condiţiile pentru declanşarea acesteia, iar minerii aveau la ei detectoare de metan cu care ar fi putut să îşi dea seama de apariţia unor concentraţii periculoase.

„Era o zonă foarte bine aerisită, foarte aproape de suprafaţă şi, din ceea ce am înţeles de la minerii salvatori, chiar se vedea gura de ieşire, se vedea lumină. Nu era nimic electrificat, nu era nici un cablu, nu era nici un motiv de aprindere, nu aveam elementul declanşator pentru o eventuală aprindere. De aceea, cel puţin la prima vedere, pare foarte ciudată această aprindere. Nu vorbim de o explozie, pentru că a fost o aprindere. Vorbim de o explozie care, în mod normal, nu ar fi trebuit să se producă, din mai multe motive“, a spus ministrul Energiei.
Potrivit acestuia, minerii care lucrau la Uricani aveau toate dotările şi echipamentele necesare pentru a putea intra în mină. De asemenea, aceştia executau o lucrare de închidere şi nu una de exploatare.
„Nu putem să ne dăm seama, în primul rând, de unde a venit acea acumulare de gaze, ţinând cont că aveau aparate de măsură şi ar fi trebuit să detecteze gazul, de ce nu l-au detectat şi de unde am avut acel element declanşator. (…) Nu excludem nici o variantă, ţinând cont că am discutat acolo şi cu cei de la ITM şi cu specialiştii SNIM şi cu cei de la ISU. Ţinând cont că nu vedem nici un motiv ca să existe o aprindere, luăm în calcul orice variantă. Dar, nu vreau să ne antepronunţăm“, a completat ministrul Toma Petcu.
Ministrul Energiei a mai spus că SNIM va efectua o anchetă internă în acest caz şi va înainta un raport ministerului de resort. În paralel, o comisie formată din specialişti ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, Insemex Petroşani şi Universitatea Petroşani a anunţat că va efectua o analiză foarte amplă asupra riscurilor şi vulnerabilităţilor din minerit, dar şi asupra soluţiilor tehnice şi financiare necesare pentru a se evita pe viitor producerea unor evenimente nedorite la exploatările miniere din Valea Jiului. (Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura