Comunitate

„Muntele Găina şi nedeia tradiţională” – volum lansat la Centrul Cultural din Deva

Vineri, 31 martie, de la ora 13.00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva va avea loc lansarea volumului „Muntele Găina şi nedeia tradiţională”, semnat de Aron Pârva şi Elena Betea Pîrva.
O carte în care autorii, în baza cercetărilor ştiinţifice şi a mărturiilor vii demonstrează că evenimentul anual de pe Muntele Găina este o petrecere populară câmpenească, o nedeie tradiţională, care îşi are originile în cele mai vechi timpuri, nicidecum un „târg”, dar mai ales de „fete”.
O denumire care s-a împământenit, dar care nu reflectă adevăratele trăsături ale serbării anuale din preajma duminicii Sfântului Ilie. Un volum care conţine infromaţii rare, destinat tuturor vârstelor, cu precădere îndrăgostiţilor de „Muntele Găina” şi de obiceiurile acelor ţinuturi.
„Volumul este un set de mărturii al oamenilor care urcă în fiecare an în locul cunoscut drept «Muntele Dragostei», ca să ia parte la cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România. Paginile cărţii vorbesc despre «Nedeia tradiţională» din cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie şi nu despre legendele «Târgului de fete», pe care autorii îl consideră inventat de scriitorul şi jurnalistul maghiar Jokai Mor. Manifestarea etno-culturală de pe Muntele Găina a fost menţionată pentru prima dată în documente în anul 1816 şi, potrivit relatărilor istorice, la aceasta au participat, de-a lungul timpului, împăratul Franz Joseph I al Austriei, Ion I.C. Brătianu şi regele Ferdinand I al României”, se arată în prezentarea cărţii. (N. Bumbac)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura