Mesagerul financiar-fiscal

Munca nedeclarată, modificări recente ale Codului muncii

Codul muncii a cunoscut modificări majore odată cu publicarea în Monitorul Oficial nr. 644 a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, intrată în vigoare din data de 7.08.2017. În esenţă, cele mai importante dintre noutăţi/modificări fac referire la munca nedeclarată şi vor influenţa semnificativ activitatea angajatorilor.
Prezentăm, în cele ce urmează, câteva din modificările importante aduse de reglementările cuprinse în ordonanţă:
a) Actele adiţionale vor trebui încheiate înainte să producă efecte
Aceasta presupune, faţă de reglementarea anterioară, scurtarea termenului în care se pot încheia actele adiţionale pentru modificările contractuale (de exemplu, când se majorează salariul sau când se schimbă criteriile de evaluare a activităţii profesionale, ş.a.). Mai precis, actele adiţionale vor trebui încheiate ÎNAINTE să producă efecte şi nu în termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificărilor.
a) Munca salariaţilor cu normă parţială în afara programului, amendată
Dacă un salariat angajat cu normă parţială se va afla la serviciu în afara programului de lucru stabilit contractual, acesta va presta, conform legii, muncă nedeclarată. Această situaţie nu se regăsea în Codul muncii ca muncă nedeclarată, ci exista doar o interdicţie de a presta ore suplimentare de către salariaţii cu normă parţială. Munca salariaţilor cu normă parţială în afara programului va putea fi sancţionată cu amenzi de 10.000 de lei pentru fiecare persoană identificată în această situaţie.
a) Munca salariaţilor în timpul suspendării contractului de muncă, amendată
O altă formă de muncă nedeclarată este considerată, în mod oficial, primirea la muncă a salariaţilor aflaţi în perioada de suspendare a contractului individual de muncă. Pentru munca în timpul suspendării contractului, angajatorii vor risca amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată în această situaţie.
a) Primirea la lucru fără contract şi fără raportarea în Revisal, muncă nedeclarată, amendată
Primirea la lucru fără încheierea contractului individual de muncă înainte de începerea activităţii şi primirea la lucru fără înregistrarea în Revisal a raportului de muncă înainte de începerea activităţii sunt fapte care vor fi sancţionate cu amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată în această situaţie.
a) Amenzile pentru munca nedeclarată vor avea un cuantum maxim, fără să mai fie prevăzut un interval, şi vor fi aplicate pentru fiecare persoană depistată fără contract individual de muncă, şi nu doar în cazurile în care sunt identificate cel puţin cinci persoane în această situaţie, aşa cum era stabilit anterior.
Pentru cele patru fapte, prezentate la lit. a) – d) de mai sus, ce constituie muncă nedeclarată, respectiv:
– primirea la lucru fără încheierea contractului individual de muncă înainte de începerea activităţii;
– primirea la lucru fără înregistrarea în Revisal a raportului de muncă înainte de începerea activităţii;
– primirea la lucru a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
– primirea la lucru a unui salariat cu normă parţială în afara programului stabilit contractual,
angajatorii vor putea plăti doar jumătate din minimul amenzilor, însă numai dacă le achită în maximum 48 de ore de la încheierea/comunicarea procesului-verbal de contravenţie.
a) Evidenţa activităţii zilnice a salariaţilor va trebui să fie mai detaliată decât era până acum.
Dacă în reglementările anterioare se prevedea doar că angajatorii erau obligaţi să ţină evidenţa orelor de lucru, de-acum aceştia vor fi obligaţi să înregistreze atât ora de începere a programului de lucru, cât şi ora de terminare.
Nu este importantă forma în care se ţine evidenţa. Important este să reiasă, pentru fiecare zi de lucru, pentru fiecare salariat, ora de început şi ora de final ale programului de lucru. Angajatorul e liber să se folosească de una din următoarele variante, enumerate doar cu titlu de exemplu:
– condică de prezenţă;
– pontaj manual/automat;
– foaie colectivă de prezenţă.
De asemenea, angajatorul e liber să stabilească dacă angajaţii au sau nu obligaţia de a semna evidenţele zilnice de lucru.
a) Angajatorii vor trebui să ţină, la fiecare loc de muncă, unde se prestează activitate, copii ale contractelor de muncă ale salariaţilor ce lucrează în fiecare dintre acele locuri.
Dacă un angajator are, de exemplu, patru puncte unde se lucrează, va trebui să se asigure că există, la fiecare dintre ele, copii ale contractelor de muncă ale celor care lucrează în fiecare punct de lucru în parte. Mai exact, copiile nu vor trebui să se regăsească toate în fiecare punct de lucru, ci doar pentru salariaţii care muncesc efectiv într-un punct de lucru.
Sancţiunea aplicată angajatorilor, pentru neîndeplinirea acestei obligaţii, constă în amenzi de 10.000 de lei.

 

Rubrică susţinută de TVG Tax Audit srl Deva
Societate de consultanţă fiscală • Societate de audit financiar
email: [email protected]

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura