Fara bascalie

Mozart…? Nein! Scandal… în puii mei! (I)

Să nu exagerăm, totuşi… Nu mi-ar plăcea să trăiesc într-o lume în care se ascultă doar Mozart. Titlul este o licenţă jurnalistică.
Pe de altă parte, un studiu realizat de CNA arată că telespectatorul român a atins un nou prag. Ce fel de prag? Acesta este un editorial interactiv, toată rubrica „Fără băşcălie” este interactivă, prin urmare, vă invit să alegeţi dumneavoastră pragul atins de telespectatorul român, după ce veţi parcurge textul în întregime, sau poate chiar înainte, dacă ştiţi sau intuiţi despre ce este vorba.
Producţia culturală a televiziunilor din România a scăzut dramatic în 2009. Pe de altă parte, consumul de cultură a atins, tot în 2009, un nivel considerat dezastruos. Iată ce spune Mircea Vasilescu, redactorul-şef al „Dilemei vechi”: „Producătorii şi managerii TV sunt sclavii audienţei mari, cu orice preţ, şi cred că asta e tot. Iar prin «audienţă» înţeleg cohorte de oameni care zac în faţa televizorului şi nu vor să le fie deranjată materia cenuşie… Problema e că, fără creativitate şi inteligenţă, televiziunile generaliste vor rămâne definitiv prizoniere ale divertismentului ieftin şi ale unei audienţe pe măsură”.
Românii sunt suficient de inteligenţi, pentru ca atunci când sunt întrebaţi ce emisiuni vor să vadă la televizor, să răspundă doct: „culturale!”. Numai că, la privit, aceleaşi emisiuni culturale nu se mai bucură de atenţie.
Desigur că ar fi util să definim, cât de cât, o emisiune culturală. Revin la ceea ce am spus la început – nu doar muzica clasică, baletul sau prezentarea de carte sunt emisiuni culturale. Filmele documentare, emisiunile folclorice de bună calitate, care prezintă şi contextul social al apariţiei, proliferării şi dispariţiei „obiceiurilor şi datinilor noastre româneşti” (expresie atât de dragă…) fac parte tot din paleta largă a culturii. „Garantat 100%” este una din puţinele emisiuni cu oarece priză la public. În rest, se pleacă din start de la premisa că nu are rost să promovezi cu efort emisiunile culturale, pentru că tot nu se uită lumea la ele.
Realitatea este că publicul se educă. Şi nu se educă prin constatări stupide, de genul „99 la sută din români ascultă manele”, rostite ca justificări sau cu intenţia de a te pune bine cu o etnie. Se educă prin separarea inteligentă şi deliberată a produsului bun de cel prost, a folclorului autentic, de muzica de nunţi. Este greu şi personal, cred că în mare parte, partida este pierdută, tot mozaicul ăsta este compus de fapt din mult prea multe piese, dintre care unele au fost pierdute. În fond, toate emisiunile TV sunt într-un fel sau altul manipulare, într-un sens formativ. Poţi să formezi sau să deformezi.
Are CNA şi soluţii, sau doar constată?

5 comentarii la „Mozart…? Nein! Scandal… în puii mei! (I)

  • Da, este o temă care trebuie dezbătută cu mult discernmânt. Sigur că şi cultura are o varietate de forme de exprimare şi nu trebuie să absolutizăm nici una din ele. În ceea ce priveşte educarea publicului este mai dificil. Audiovizualul privat este o formă comercială de exprimare şi nu poate fi acuzat că nu produce cultură. Educaţia, în forma sa de bază, este realizată în familie şi şcoală. Pentru a putea alege ce emisiuni sunt de ascultat sau de privit trebuie să ai un minim de discernământ cultural. Acesta este rezultatul unei minime educaţii care nu se poate face decât la o anumită vârstă. Este oarecum un cerc vicios dar numai în aparenţă. Sigur că sunt multe de spus şi este greu să epuizăm discuţia în câteva fraze, dacă ea într-adevăr poate fi epuizată. CNA-ul, prin menirea sa, nu poate avea soluţii pentru aşa ceva. Oricum este bine că aţi deschis subiectul domnule Gruian.

  • minim de discernamint cultural????si daca nu este acel minim? ca din pacte nu prea este atunci avem posturi tv care transmit manele non stop sau una-ntruna(!)posturi tv cu telenovele, cu telejurnale mondene despre curveturile patriei, avem (o n-am mai avea!)chiar si muzica populara una-ntruna cu tot felul de chioraturi. ceea ce nu mai avem sunt ansamblurile folclorice puternice de la care sa porneasca transmisiuni superbe ca acu se bitie din buric la ce bun calusarul care a uimit o lume, vin irlandezii cu dansurile lor sa uimeasca…problema este ca sunt prea multe televiziuni care nu-si au rostul, ca peste noapte au aparut oameni de tv care nu au nimic de-aface cu bunul simt atunci cum sa mai asteptam cultura sau spiritualitate sau pur si simplu educatie…cine citeste Dilema veche nu deschide televizorul…sau chiar daca-l deschide este pentru un meci sau de ex. Euronews ca sunt obiectivi(!)

  • Este de admirat consecventa de comentator a D-lui Firczak. Desi este parlamentar de Hunedoara, cred ca dansul dedica zilnic mai mult timp citirii presei on’line decat activitatii in parlament in folosul hunedorenilor.

  • Asta este părerea Domniei Voastre. Vă contrazice IPP care in clasamentul prezentei la vot a constatat că mi-am făcut datoria. Apoi, domnule ion cu i mic sunt convins că Domnia Voastră, din păcate, cunoaşteţi relativ puţin despre activitatea mea. Statutul de anonim al Domniei Voastre demonstreză care este nivelul onoarei Domniei Voastre. Privind lucrurile chiar simplist cum o faceţi Domnia Voastră, nu am dreptul să citesc presa, nu am dreptul să am o opinie ?

  • Îmi pare sincer rău pentru Domnia Voastră dar sunteţi contrazis de IPP care ma claseză acolo unde activitatea mea o impune. Apoi, anonimatul in care sunteţi un ion cu i mic demonstrează că şi onoarea Domniei Voastre este direct proporţională cu aceste caracteristici menţionate mai sus. Privind lucrurile chiar simplist cum o faceţi Domnia Voastră eu nu am voie să citesc presa, nu am voie să am opinii ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura