FlashPolitica si administratie

Moţiunea a învins Guvernul

  01 Emil_Boc_2

Nicolle Ebner

MESAGERUL HUNEDOREAN a reuşit să obţină „la cald” câteva declaraţii ale parlamentarilor şi lideri politici din judeţul Hunedoara, după votarea moţiunii de cenzură, care a dus la căderea Guvernului Boc, primul executiv post-decembrist schimbat printr-o astfel de măsură.

„Guvernul a fost pus la punct, aşa cum merita”
Deputatul PNL, Ioan Timiş, vorbeşte despre moţiunea de cenzură, ca despre un moment cu final aşteptat doar de către semnatarii moţiunii, pentru că PDL nu se aştepta la un asemenea deznodământ, fiind convins că a cumpărat suficiente voturi „împotrivă”. Timiş afirmă că votul parlamentarilor a scăpat românii de o pacoste. „Este prima cădere, în direct aş putea spune, a unui guvern în istoria post decembristă a României, şi această cădere nu este o onoare cum spunea domnul Boc, ci o ruşine, pentru că moţiunea de cenzură votată de către parlamentari este o sancţiune gravă dată Guvernului pentru abateri nepermise de la Constituţia României şi pentru dezastruoasa conducere a economiei. Guvernul Boc II a fost pus la punct, aşa cum merita, pentru ruşinoasa „performanţă”, de a realiza cea mai penibilă guvernare din ultimii 20 de ani, care nu a vizat altceva, decât reducerea salariilor, tăierea pensiilor şi bani repartizaţi după preferinţele miniştrilor PDL, nu după necesităţile din teritoriu. Cât despre parlamentarii PNL care au lipsit nemotivat de la votul moţiunii de ieri, s-a propus excluderea din partid a acestora. Dacă vrei să pleci din partid, poţi să pleci liniştit, dar nu în asemenea momente. Nici o justificare nu stă în picioare, pentru lipsa de la vot a unei moţiuni de cenzură”, mai declară parlamentarul liberal.

„O ţară nu se conduce cu ordonanţe de urgenţă”
Deputatul PSD Laurenţiu Nistor spune că votul de ieri a fost o lecţie pentru guvern şi preşedinte, cărora li s-a demonstrat că nu deţin puterea absolută în stat. Nistor afirmă că nu a avut nici un fel de emoţie cu privire la rezultatul votului, deşi cei din PDL au apelat la metoda „intoxicării cu informaţii eronate” sau a mituirii unor parlamentari. Deputatul hunedorean afirmă că, tot prin votul de ieri, parlamentarii au demonstrat că încă mai au demnitate şi că nu sunt doar consumatori de bani, după cum îi caracteriza preşedintele Băsescu. „Cred că nu numai acest guvern, dar şi cele viitoare, trebuie să înţeleagă, pentru totdeauna, că nu ele conduc în totalitate ţara. Şi mai sper că orice Executiv va înţelege că nu se poate conduce o ţară cu ordonanţe de urgenţă, cum a ales să facă Guvernul Boc II. Este regretabil că, nici în ultimul moment, în prezentarea sa în faţa Parlamentului, premierul Emil Boc nu a dat dovadă de înţelepciunea ce trebuie să caracterizeze un prim-ministru. Ce este şi mai regretabil, este faptul că Emil Boc nici măcar nu a venit să asculte rezultatul oficial al moţiunii de cenzură. Asta denotă o lipsă de respect faţă de Parlamentul României şi nu în ultimul rând, lipsă de demnitate politică, lipsuri ce nu-l mai recomandă pentru această funcţie, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu îl va nominaliza din nou pentru post”.

„Cine seamănă vânt, culege furtună”
„Acesta este singurul preţ pe care-l putea plăti un guvern pedelist, a cărui politică nu a fost decât interesul de partid, vrajba între români şi tensiuni. Vorba aceea, cine seamănă vânt, culege furtună. Acesta este începutul sfârşitului tandemului Băsescu-PDL”, declară şi preşedintele filialei judeţene PSD Hunedoara, Florin Cazacu. În viziunea lui Cazacu, „următoarea guvernare trebuie să aibă o componentă social-democrată puternică şi, ca obiectiv principal, stabilitatea politică şi creşterea nivelului de trai al românilor”.

Executivul, penalizat pentru uzurparea prerogativelor Parlamentului
Preşedintele UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler explică motivele care au determinat UDMR să voteze moţiunea de cenzură. „Motivul principal este strădania pe care Guvernul Boc a dovedit-o în a ocoli Parlamentul şi de a nesocoti regulile de bază într-o democraţie parlamentară. Şi să nu uităm că, pentru prima dată, avem un parlament compus din deputaţi şi senatori, aleşi uninominal. Or, asta reprezintă o reformă a sistemului legislativ în România şi nimeni nu poate pune la îndoială legitimitatea acestora ca şi reprezentanţi ai cetăţenilor”, declară Iuliu Winkler.

Adevărata miză, alegerea viitorului preşedinte
Deputatul PDL, Iosif Blaga, afirmă că nu şi-a dorit ca moţiunea de cenzură să aibă un asemenea rezultat, dar, în final, se aştepta la un astfel de deznodământ, fiindcă lupta electorală pentru alegerea preşedintelui României a început de multă vreme, „cu toate armele pe faţă, mai legale sau mai ilegale, corecte sau mai puţin corecte. Era de aşteptat ca aceia care nu iubesc reformarea statului, în sens pozitiv, să acţioneze astfel încât, un guvern care a dovedit implicare şi capacitate de a duce lucrurile la bun sfârşit să fie înlăturat. Nu cred că votarea moţiunii de cenzură a ţinut cont de starea socială şi economică a românilor, ci a ţinut cont mai mult de lupta politică a alegerii viitorului preşedinte. Regret acest lucru şi rămân un adept al democraţiei adevărate, în favoarea poporului român”.

Rezultatul votului
În urma adoptării moţiunii de cenzură iniţiate de PNL şi UDMR, Guvernul Boc a căzut, ieri, cu 254 de voturi „pentru”, din 236, cât era nevoie, 176 voturi „împotrivă” şi 14 abţineri. Astfel, Guvernul Boc devine primul guvern din România schimbat printr-un astfel de demers. Opoziţia guvernamentală formată din PNL, PSD şi UDMR a reuşit înlăturarea democrat liberalilor de la putere, urmând să stabilească, între ei, o majoritate, în vederea formării unui nou guvern. Până la stabilirea unui nou Executiv, Guvernul Boc rămâne interimar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura