Actualitate

Monica Iacob-Ridzi a depus cerere de eliberare condiţionată

Natalia Bumbac

Fostul ministru Monica Iacob-Ridzi (foto) a depus la Judecătoria Gherla cerere de eliberare din penitenciar, înainte de data expirării integrale a pedepsei. Cererea are un prim termen de judecată pentru data de 27 octombrie. La Judecătoria Gherla, solicitarea fostului ministru se va judeca în fond, iar sentinţa pe care o va da instanţa nu va fi definitivă. Monica Iacob-Ridzi îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Gherla, secţia femei.
12 persoane judecate în acelaşi dosar
Monica Iacob-Ridzi a ajuns în penitenciar din data de 15 februarie 2015, fiind condamnată la cinci ani de închisoare în dosarul supranumit „2 Mai”. Aceasta a fost găsită vinovată de magistraţi pentru fapte de abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual şi participaţie improprie de acces fără drept la un sistem informatic. Alături de Ridzi, în acelaşi dosar, au fost judecate şi condamnate alte 11 persoane, foşti angajaţi ai ministerului Tineretului şi Sportului, administratori de firme, colaboratori etc. La trimitearea dosarului în instanţă, procurorii DNA arătau că în perioada 7 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect. Astfel, a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. De asemenea, procurorii o acuzau pe Ridzi că după declanşarea cercetărilor, cu ajutorul unor angajaţi din minister, ar fi intervenit pentru ştergerea unor fişiere informatice din calculatoarele instituţiei, care conţineau date despre acele manifestări. Ministerul pe care l-a condus s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro).
A demisionat din minister
De la momentul în care Monica Iacob-Ridzi a ajuns în penitenciar au trecut doi ani şi opt luni. Perioadă în care fostul demnitar a mai avut şi alte încercări de a ajunge în libertate. A cerut suspendarea executării pedepsei din motive de sănătate. S-a adresat cu o cerere de graţiere Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Dar, ambele i-au fost respinse. Fostul demnitar a lăsat acasă doi copii cu vârste de preşcolari, de care a avut grijă soţul său, Tiberiu Iacob-Ridzi.
Născută în 1977, în Petroşani, Monica Iacob-Ridzi a fost aleasă în 2004 deputat în Parlamentul României, pe listele Alianţei D.A.. Din 1 ianuarie 2007 devine membru al Parlamentului European din partea PDL, iar după alegerile din 2008 revine ca deputat acasă. În acelaşi an este numită ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Boc, mandat pe care îl încheie în iulie 2009, prin demisie, în urma scandalului legat de dosarul „2 Mai”. Rămâne deputat în Parlament până în anul 2012.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura